ΣΠΟΡ

Στίβος: Σκέψη «βόμβα» για κατάργηση της βαλβίδας στο μήκος - Αντίδραση από τον Καρλ Λιούις

Στίβος: Σκέψη «βόμβα» για κατάργηση της βαλβίδας στο μήκος - Αντίδραση από τον Καρλ Λιούις

Την πειραματική δοκιμή διεξαγωγής του άλματος εις μήκος χωρίς βαλβίδα έχει ξεκινήσει η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, προκαλώντας αντιδράσεις.

Την απόφαση να δοκιμάσει πειραματικά μια νέα μορφή διεξαγωγής του αγωνίσματος του άλματος εις μήκος πήρε η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της World Athletics, Τζον Ρίτζον, κλιμάκια της ομοσπονδίας συγκέντρωσαν στοιχεια από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης τα οποία δείχνουν πως το ένα τρίτο των προσπαθειών των αθλητών του μήκους, ήταν άκυρα άλματα.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε πειραματικά να καταργηθεί σε κάποιους αγώνες η βαλβίδα και να μπει μία ζώνη απογείωσης στην οποία θα καταγράφεται το πάτημα του άλτη και από το σημείο αυτό θα ξεκινά η μέτρηση της προσπάθειάς του.

«Με τον τρόπο αυτό δε θα χάνεται κανένα άλμα καθώς όλα θα μετρώνται και θα αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό στο αγώνισμα. Θα το δοκιμάσουμε φέτος σε αγώνες με ελίτ αθλητές. Αν οι δοκιμές δεν έχουν το αποτέλεσμα που περιμένουμε, τότε δε θα το εφαρμόσουμε ποτέ στους μεγάλους αγώνες» σημείωσε ο Τζον Ρίτζον.

«Δεν μπορείς να κάνεις αλλαγή σε ένα άθλημα που βασικά εφευρέθηκε πριν από 150 χρόνια χωρίς κάποια διαμάχη», πρόσθεσε γνωρίζοντας πως θα υπάρξουν αντιδράσεις.

«Θα περάσουμε τη χρονιά δοκιμάζοντας το σε πραγματικές συνθήκες με πολύ καλούς αθλητές. Εάν δεν περάσει τις δοκιμές, δεν θα το παρουσιάσουμε ποτέ. Δεν πρόκειται να εισαγάγουμε πράγματα από ιδιοτροπία», συμπλήρωσε.

Ήδη, πάντως, ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος, Καρλ Λιούις, επέκρινε την προτεινόμενη αλλαγή, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Έπρεπε να περιμένετε μέχρι την 1η Απριλίου για πρωταπριλιάτικα αστεία. Υποθέτω ότι υποστηρίζει αυτό που έχω πει, ότι το μήκος είναι το πιο δύσκολο αγώνισμα στον στίβο. Αυτή η αλλαγή απλώς θα εξαφάνιζε την δυσκολία στο άθλημα».

Σχετικές ειδήσεις