ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Άλμα επί κοντώ στο logo του Google

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Άλμα επί κοντώ στο logo του Google

Ο βασιλιάς των σπορ, ο στίβος έκανε πρεμιέρα χθες για τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Λονδίνο. Μετά την σφαιροβολία, σήμερα σειρά πέρνει το άλμα επί κοντώ να φιλοξενηθεί στο doodle της Google, ένα άθλημα που έχει σημαδέψει η μυθική μορφή του Σεργκέι Μπούμπκα ενώ έχει χαρίσει επιτυχίες και στον ελληνικό αθλητισμό.

Το άλμα επί κοντώ είναι ένα κλασικό αγώνισμα στίβου των Ολυμπιάδων. Πρόκειται για ένα από τα 12 αγωνίσματα του στίβου που βρίσκονται συνεχώς στο πρόγραμμα των αγώνων από την Α΄ Ολυμπιάδα του 1896 της Αθήνας.

Ως το 1968 οι αθλητές των ΗΠΑ ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι του αθλήματος. Στη συνέχεια κυριάρχησαν αθλητές από την Ευρώπη. Μόλις το 2000 στο Σίδνεϊ κατάφερε να ξαναπάρει το χρυσό Αμερικανός. Η Ελλάδα έχει δυο χάλκινα μετάλλια στο αγώνισμα. Τα κατέκτησαν ο Άγγελος Δαμάσκος το 1896 στην Αθήνα και ο Γεώργιος Ρουμπάνης το 1956 στην Ολυμπιάδα της Μελβούρνης. Το 1968 στο Μεξικό ο Χρήστος Παπανικολάου ήταν τέταρτος, ενώ στους τελικούς τους αγωνίσματος στο Ελσίνκι συμμετείχε ο Ρήγας Ευσταθιάδης.

Το αντίστοιχο γυναικείο αγώνισμα μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 2000, στην ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.