ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διπλό... προβάδισμα για Ολυμπιακό

Διπλό... προβάδισμα για Ολυμπιακό

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το break στο ΟΑΚΑ και παρά την τεράστια προσπάθεια του Παναθηναϊκού να γυρίσει από το -16, πήραν την νίκη 69-64.

Στο ξεκίνημα του ματς ο Ολυμπιακός μπήκε πιο συγκεντρωμένα από τον Παναθηναϊκό και με καλή κυκλοφορία της μπάλας, κατάφερε να προηγηθεί με 2-7 στα πρώτα τρία λεπτά της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να περάσει την μπάλα στο «ζωγραφιστό» χωρίς επιτυχία με αποτέλεσμα να μην έχει την υπομονή που χρειαζόταν για να βρει άλλες λύσεις. Την ίδια ώρα, στο αμυντικό κομμάτι, ο Φώτσης αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα από τον Πρίντεζη με αποτέλεσμα στο 5’ το σκορ να είναι στο 6-12.

Ανέλαβε δράση ο Διαμαντίδης

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αντιδράσει και ο Διαμαντίδης ανέλαβε να το πράξει. Με 7 προσωπικούς του, συνεχόμενους, πόντους ο αρχηγός του «τριφυλλιού» μείωσε σε 13-14, αλλά ο Περπέργλου, αν και από τον πάγκο, απάντησε και έκανε το 13-16. Στα τελευταία τρία λεπτά του πρώτου δεκαλέπτου ο Στεφάν Λάσμε υπέπεσε στο δεύτερο φάουλ του και στο παρκέ πέρασε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

Οι «πράσινοι»… τάιζαν συνεχώς τον συμπαίκτης τους, αλλά ο Έλληνας σέντερ δεν μπορούσε να βρει τις λύσεις που ήθελε. Παρ’ όλα αυτά έκανε το 15-17 αλλά στα τελευταία δευτερόλεπτα οι «πράσινοι» χαλάρωσαν στην άμυνα και οι «ερυθρόλευκοι» με τον Πρίντεζιη και με τον Ντάνστον στο τελευταίο δευτερόλεπτο έκαναν το 15-21.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο πάτησε και πάλι παρκέ ο Τζέιμς Γκιστ, μετά τον τραυματισμό του, αλλά με μια λάθος πάσα έδωσε το δικαίωμα στον Μάντζαρη κάνει το 15-23 και τον Ολυμπιακό να ξεφύγει με 9 πόντους. Από εκεί και έπειτα δύο τρίποντα από Μπράμος και Πέτγουεϊ έκαναν το σκορ 18-26 και μετά από ένα στείρο και γεμάτο λάθη δίλεπτο ο Διαμαντίδης έκανε το 20-26.

Στο +11 ο Ολυμπιακός

Η χαλαρότητα, όμως, των γηπεδούχων ήταν εμφανής και στην αμέσως επόμενη φάση ο Κόλινς κατάφερε και έφτασε ανενόχλητος από το ένα καλάθι στο άλλο και με γκολ-φάουλ έκανε το 20-29, που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά για τους «ερυθρόλευκους». Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση έμοιαζε «θολωμένος».

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να το εκμεταλλευτεί και με τον Ντάνστον πήγε την διαφορά στους 11 πόντους, 22-33, με τον Ράιτ να δίνει λύσεις και τον Σπανούλη, ως είθισται, από την γραμμή των βολών να «γράφει» το 28-36 που ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με τα… μπούνια. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν εντυπωσιακά στην άμυνα, με τον Γκιστ και τον Λάσμε να.. ζαλίζουν συνεχώς τον Σπανούλη και με ξεκάθαρη διάθεση για.. τρέξιμο. Ο Γιόνας Ματσιούλις έκανε το 30-36, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης εμφανώς επηρεασμένος από την… ζάλη πήγε και κόλλησε το κεφάλι του στον Τζειμς Γκιστ με αποτέλεσμα να χρεωθούν και οι δύο παίκτες με τεχνική ποινή. Τα λάθη του Παναθηναϊκού στην επίθεση συνεχίστηκαν, με τους «πράσινους» να μην μπορούν να μειώσουν και τον Λοτζέσκι να δίνει και πάλι προβάδισμα 9 πόντων στην ομάδα του, 30-39. Ο Γκιστ προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση και μείωσε σε 36-44, αλλά με ένα μεγάλο τρίποντο και πολύ τυχερό ο Μάντζαρης έκανε το 36-47. Ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τελείως τον έλεγχο του αγώνα και ο Σπανούλης με πολύ εύκολο λεί απ έκανε το 36-51, δίνοντας αέρα 15 πόντων στην ομάδα του, ενώ το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με σκορ 40-56 για τον Ολυμπιακό.

Παρ’ ολίγο ανατροπή!

Με όλα τα δεδομένα να είναι κατά του Παναθηναϊκού και τον Ολυμπιακό να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα οι «πράσινοι» είχαν 10 λεπτά μπροστά τους για ένα… θαύμα. Και όσο δύσκολο και αν φάνταζε κάτι τέτοιο, το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σερί 8-0 και 48-56 στα τρία πρώτα λεπτά με τον Πρίνετζη να στέλνει και πάλι την διαφορά στους 10, 48-58.

Ο Παναθηναϊκός έχανε συνεχώς ευκαιρίες να μειώσει κι άλλο με τον Αλβέρτη να αποσύρει τον Λάσμε και να παίζει με Γκιστ και Ματσιούλις. Ο Γκιστ λίγο πριν ζητήσει αλλαγή έκανε το 52-62 και ο Διαματίδης το 54-62, 4 λεπτά πριν από το τέλος.

Στην επόμενη φάση οι διαιτητές έκλεισαν τα μάτια στην παράβαση των 8 δευτερολέπτων από πλευράς Ολυμπιακού, με τον Παναθηναϊκό ναι μεν να παίρνει το ριμπάουντ, αλλά ο Ματσιούλις να χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του. Ο Λάσμε έμοιαζε να προσπαθεί για όλους και με 4πόντους του έκανε το 58-64, 2:43 πριν από το τέλος. Ο Διαμαντίδης έκλεψε και ο Φώτσης έκανε το 60-64 στον αιφνιδιασμό δύο λεπτά πριν από το τέλος. Ο Λοτζέσκι αστόχησε σε σουτ τριών πόντων και ο Διαμαντίδης αφού έφτασε μέχρι το καλάθι του Ολυμπιακού, 1:34 πριν από την λήξη, με δύο βολές έκανε το 62-64.

Όπως ο Λοτζέσκι έτσι και ο Μάντζαρης άστόχησε στο τρίποντο αλλά ο Διαμαντίδης στα 58 δεύτερα έκανε λάθος πάσα και ο Σπανούλης το 62-66, στα 44 δεύτερα. Ο Μπράμος αστόχησε σε σουτ τριών πόντων στα 35 δεύτερα και ο Κόλις από τις βολές έκανε το 62-67 στα 31 δευτερόλεπτα. Ο Ματσιούλις αστόχησε και το ματς τελείωσε με 64-69.

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 13-15, 12-20, 24-13

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 6 (2), Φώτσης 2, Λάσμε 16, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 18 (2), Γκιστ 8, Ματσιούλις 8, Ράιτ 4

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέτγουεϊ 12 (2), Ντάνστον 6, Σπανούλης 14 (1), Περπέρογλου 2, Κόλινς 4, Σίμονς 2, Λοτζέσκι 8 (2), Πρίντεζης 13, Μάντζαρης 8 (2).