ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ημέρες και έργα του Αλφρέντο Ντι Στέφανο

Ημέρες και έργα του Αλφρέντο Ντι Στέφανο

Πένθος και θλίψη είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στη Μαδρίτη, μετά το χαμό της μεγαλύτερης ίσως μορφής που πέρασε από την Ρεάλ Μαδρίτης, του θρυλικού Αλφρέντο Ντι Στέφανο.

Ο πρώην άσσος της Ρεάλ βρισκόταν εδώ και μέρες στην εντατική έπειτα από καρδιακό επεισόδιο και τελικά κατέληξε το απόγευμα της Δευτέρας, βυθίζοντας στο «σκοτάδι» την πρωτεύουσα της Ισπανίας που τον αγάπησε όσο κανέναν άλλον ποδοσφαιριστή της Ρεάλ, γεγονός που του είχε δώσει και τον τίτλο του «επίτιμου προέδρου» της ομάδας.

Ο άνθρωπος που δίχασε Μαδρίτη – Βαρκελώνη

Ο «μύθος» του ντι Στέφανο ξεκινάει από τη διαμάχη που είχε προκαλέσει μεταγραφή του. Αρχικά τον ανακοίνωσε η Μπαρτσελόνα, ωστόσο ο δικτάτορας Φράνκο δεν μπορούσε να τον αφήσει να ξεφύγει από τα χέρια της «αγαπημένης» του Ρεάλ Μαδρίτης! Πριν από αυτή του τη μετακίνηση, ο ντι Στέφανο αγωνιζόταν με τα χρώματα της Κολομιανής Millionarios, όμως τα δικαιώματά του ήταν μοιρασμένα με την Ρίβερ Πλέιτ, ομάδα που ξεκίνησε την καριέρα του.

Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής συμφώνησε με την Μπαρτσελόνα και μάλιστα το «έσκασε σε ένα ταξίδι που είχε κάνει με την Millionarios και από την Βενεζουέλα βρέθηκε στην Βαρκελώνη για υπογραφές. Οι καταλανοί των ανακοίνωσαν, η Fifa έδωσε το ok για την υλοποίηση της μεταγραφής, ωστόσο ο Φράνκο έβαλε εμπόδια, τονίζοντας πως για να επιτρέψει την παρουσία ξένου ποδοσφαιριστή στο Ισπανικό πρωτάθλημα, ο ντι Στέφανο θα έπρεπε να αγωνιστεί αρχικά στην Μπαρτσελόνα κι έπειτα από δύο χρόνια να μετακομίσει στη Μαδρίτη προκειμένου να τον απολαύσουν και οι οπαδοί της Ρεάλ.

Οι τότε προέδροι της Μπάρτσα και της Ρεάλ, Μάρτι Καρέτο και Σαντιάγκο Μπερναμπέου συμφώνησαν με τον όρο αυτό, όμως ο λαός της Βαρκελώνης ξεσηκώθηκε και βγήκε στους δρόμους, αναγκάζοντας μάλιστα τον πρόεδρο της ομάδας να προβεί σε παραίτηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μπαρτσελόνα, δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση του δικτάτορα και πούλησε άμεσα τον ντι Στέφανο στην ομάδα της πρωτεύουσας, ανοίγοντας τον δρόμο της Ρεάλ για την ευρωπαϊκή της καταξίωση και κάνοντας έξαλους τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα οι οποίοι δεν μπόρεσαν ποτέ να πιστέψουν πως η ομάδα τους έχασε έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή.

Έτσι, το 1953 η «σαΐτα» όπως τον αποκαλούν ακόμα οι φίλοι των «γκαλάκτικος» έβαλε την άσπρη φανέλα κι από τότε ξεκίνησε ένα «ονειρεμένο» Ευρωπαϊκό ταξίδι το οποίο απέφερε στην Ρεάλ πέντε συνεχόμενους Ευρωπαϊκούς τίτλους (1956, 57', 58', 59' 60'). Ο ντι Στέφανο κατέκτησε ακόμα με την Ρεάλ έξι πρωταθλήματα (1954,1955,1956,1958,1961,1962,1963 και 1964), ένα διηπειρωτικό κύπελλο το 1960, ενώ έγινε κάτοχος της χρυσής μπάλας δύο φορές, το 1957 και το 1959.

Τον Οκτώβριο του 2011 η ΦΙΦΑ ανακοίνωσε πως ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο θα συμπεριληφθεί στο FIFA Hall of Fame, το μουσείο του ποδοσφαίρου που στεγάζεται στην πόλη Πατσούκα του Μεξικού.

Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες (Αργεντινή, Κολομβία και Ισπανία) και συνολικά στην καριέρα του έδωσε 1.166 αγώνες πρωταθλήματος σε Αργεντινή, Κολομβία και Ισπανία και σημείωσε 829 γκολ.

Μέχρι το 1991 εξασκούσε το επάγγελμα του προπονητή, ενώ όταν τέλειωσε και αυτή του την καριέρα αφοσιώθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας ενεργούς ρόλους στο Δ.Σ. της ομάδας που αγάπησε και αγαπήθηκε.

Καλό ταξίδι, «σαΐτα»...