ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μάτσικας στο Newsbomb.gr: «Για τη Θεσσαλονίκη χτύπησε το τελευταίο καμπανάκι»

Μάτσικας στο Newsbomb.gr: «Για τη Θεσσαλονίκη χτύπησε το τελευταίο καμπανάκι»
IN TIME

Για την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, μίλησε στο Newsbomb.gr, o κ. Μάτσικας, συνεργάτης του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε την απόφαση για μη λήψη μέτρων στην συμπρωτεύουσα.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (19/10) μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Μάτσικας τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη επιδημιολογικά βρίσκεται σε επιφυλακή».

«Ουσιαστικά δόθηκε μία μικρή παράταση, που θεωρείται σαν μία ύστατη προσπάθεια προειδοποίησης, ούτως ώστε οι πολίτες να συνετιστούν και να υπακούουν περισσότερο στα μέτρα προστασίας ενάντια στην μάχη του κορονοϊού.», τόνισε ο κ. Μάτσικας.

Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, ο συνεργάτης του κ. Τζιτζικώστα, υπογράμμισε πως «Πρέπει να γίνουν συλλογικές προσπάθειες, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός lockdown. Μπορεί να μην ελήφθησαν από την κυβέρνηση νέα μέτρα και η Θεσσαλονίκη να βρίσκεται ακόμη στον αριθμό ''2'' της κατάταξης της επιδημιολογικής επικινδυνότητας, ωστόσο η συγκεκριμένη παράταση που δόθηκε αποτελεί το τελευταίο καμπανάκι πριν ληφθούν νέα μέτρα.»

Ζέρβας: Δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (19/10) μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» έναντι του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το GrTimes.gr, ο κ. Ζέρβας τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του νέου κύματος του κορoνοϊού με ψυχραμία.

Είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης:

«Ο κορoνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το τρίτο κύμα. Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πέτυχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί».

Εξάλλου, ο κ. Ζέρβας επισήμανε πως από το πρωί της Δευτέρας έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες παρεμβάσεις, ωστόσο ανέφερε πως από την Τρίτη θα υπάρξουν εντατικότεροι έλεγχοι στο σύνολο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς για το τι θα ισχύσει κατά το εορταστικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι σήμερα, Τρίτη, το αργότερο την Τετάρτη, θα έχουν νεότερα και θα έχουν παρθεί οι σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο, όπως δήλωσε: «Πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς δεν θα χαρούμε αυτό τον εορτασμό».

«O μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη»

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων. Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Στενεύει ο κλοιός» στη Θεσσαλονίκη

Χθες, Δευτέρα, γύρω στις επτά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η περιοχή είναι αντιμέτωπη με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Ήδη, την ανησυχία του για την κατάσταση τόσο στην πόλη, όσο και στο νομό της Θεσσαλονίκης εξέφρασε νωρίτερα χθες το πρωί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην σύσκεψη που είχε το πρωί της Δευτέρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους ειδικούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το «καμπανάκι» κινδύνου, ήταν αποτέλεσμα δύο βασικών παραμέτρων, που άλλαξαν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προ ημερών, οι ειδικοί επαινούσαν την πόλη, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα.

Ο πρώτος και βασικός λόγος αδιαμφισβήτητα είναι ότι δεν γίνονταν αρκετά τεστ, παρά το ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές εστίες, στις οποίες είχε πέσει το βάρος των ελέγχων και της ιχνηλάτησης.

Ο δεύτερος λόγος είναι η επιστροφή στην πόλη των χιλιάδων φοιτητών. Όπως είδαμε και τις προηγούμενες ημέρες, οι περίπου 120.000 φοιτητές συναθροίζονται στα ίδια στέκια, βρίσκονται στα ίδια σημεία και είναι δύσκολος ο μη συγχρωτισμός τους, ενώ πολλοί από αυτούς έρχονται από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και δύσκολη ιχνηλάτηση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη, με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού 2, αυτό της επιτήρησης.

Καράογλου: Πρέπει να αποφύγουμε τοπικό lockdown- Τεράστιες οι συνέπειες στην τοπική οικονομία

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, όπως μεταδίδει το grtimes.gr, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και για τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε ο ίδιος, οι εικόνες που προβλήθηκαν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ήταν σε μικρότερο βαθμό από τις διαστάσεις που το εμφάνισαν, αποτελούν σίγουρα πρόβλημα, όπως, επίσης και οι εικόνες που καταγράφηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους ή σε άλλα σημεία.

«Θα πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό, να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πειθαρχούμε από μόνοι μας και να επιβάλουμε τον απαραίτητο αυτοπεριορισμό για να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία του κορονοϊού», ανέφερε ο κ. Καράογλου.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν κάνουμε αυτά που πρέπει θα αποφύγουμε ένα τοπικό lockdown, το οποίο θα έχει τεράστιες συνέπειες στην τοπική οικονομία», είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας, πως είναι γνωστό ότι όπου επιβάλλεται «προφανώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, στη Βόρειο Ελλάδα».

Όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα εξετάστηκαν στην τακτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.

Η ανακοίνωση για τη χθεσινή σύσκεψη έχει ως εξής:

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα εξετάστηκαν σήμερα στην τακτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην εισήγησή του παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων καθώς και με τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή. Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Γι΄αυτό το λόγο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.

Κορονοϊός: Εξαπλώνεται ραγδαία, όπως και τα πάρτι

Την ίδια ώρα σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η διασπορά της πανδημίας στην Ελλάδα την ώρα που όσο αυξάνονται τα κρούσματα και περιοχές πλησιάζουν στο… «κόκκινο», τόσο αυξάνονται τα περιστατικά συνωστισμών που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρτι έξω από το ΑΠΘ το Σάββατο το βράδυ εκατοντάδες άτομα όπου συμμετείχαν στην εκδήλωση για την υποδοχή των πρωτοετών συμφοιτητών τους.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πάρτι που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών στο ΑΠΘ στο οποίο παρευρέθηκαν εκατοντάδες άτομα.

Απίστευτες εικόνες συνωστισμού στην Θεσσαλονίκη

Μπορεί τα κρούσματα κορoνοϊού τις τελευταίες ημέρες όπως προαναφέρθηκε, να αυξάνονται ραγδαία στη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας.

Προχθές το βράδυ δεκάδες, κυρίως νέοι, στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς να κρατούν της αποστάσεις για να παρακολουθήσουν ένα δρώμενο από νεαρούς στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως αναφέρει το thestival.gr.

Πάρτι στο ΑΠΘ με εκατοντάδες!

Προβληματισμό προκάλεσαν επίσης εικόνες από το προχθεσινό πάρτι σε προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς παρά τον κίνδυνο που προκαλείται για τη διασπορά του κορονοϊού από τη συγκέντρωση πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο, δεν έλειψαν οι εικόνες συνωστισμού μέχρι τις πρωινές ώρες με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.

Όπως φαίνεται στα βίντεο που δημοσίευσε χθες το ThessNews.gr στο πάρτι συμμετείχαν εκατοντάδες νεαροί, οι οποίοι δεν τήρησαν κανένα μέτρο προφύλαξης και προστασίας από το νέο κύμα του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεαροί διασκέδασαν ο ένας δίπλα στον άλλον από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία στο πλαίσιο των αυξανόμενων ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού προχώρησε πρόσφατα στην αναστολή λειτουργίας λόγω υπεράριθμων πελατών σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και πρόστιμο και τριήμερο λουκέτο σε δεύτερο κατάστημα που λειτούργησε μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Δραματική προειδοποίηση: Δεν πάμε καλά - Θα «κοκκινίσουν» κι άλλες περιοχές

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια και να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Η κυρία Παγώνη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε μια φάση πολύ δύσκολη και όποιος δεν το έχει πιστέψει ακόμη, έστω μια μειοψηφία ανθρώπων, ας περάσει από μια εντατική ή από ένα νοσοκομείο να δει τι γίνεται».

Παράλληλα τόνισε πως πλέον δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας, ενώ δήλωσε σίγουρη ότι θα «κοκκινίσουν» και άλλες περιοχές πέραν της Κοζάνης και πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και εισέλθουμε με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει lockdown και πως δεν πρέπει και να γίνει, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν όπως πρέπει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. «Ένα απλό μέτρο, που τέλος πάντων πρέπει να βγούνε και να το πούνε να τελειώσει η ιστορία, είναι μάσκα μέσα και έξω», «δεν ισχύει επισήμως. Εμμέσως το λένε», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr