ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ηλίας Λυκογιάννης: Ένας greek instagramer μιλά για τις ιστορίες πίσω από τα «κλικ»

Ηλίας Λυκογιάννης: Ένας greek instagramer μιλά για τις ιστορίες πίσω από τα «κλικ»
Ηλίας Λυκογιάννης

Ο φωτογράφος που ανήκει στην ομάδα greek instagramers events και οραματίζεται δράσεις διεθνείς που θα αναδεικνύουν την χώρα, μιλά στο Newsbomb.gr.

Ένα κοριτσάκι κάθεται σε σκαλιά ενός κυκλαδίτικου σπιτιού, ξαφνικά περνά μια γάτα και κεντρίζει το βλέμμα της και κλικ… Μια φωτογραφία δυνατή προστίθεται στο άλμπουμ του Ηλία Λυκογιάννη. Ο ίδιος είναι μέλος της φωτογραφικής πρωτοβουλίας greek instagramers events. Μια ομάδα που προσκαλεί τους λάτρεις της φωτογραφίας να απαθανατίζουν στιγμές και να τις μοιράζονται με τον κόσμο, μέσα από το Instagram αλλά και μακριά από αυτό.

Η ομάδα greek instagramers events έχει φτιάξει ένα φωτογραφικό λεύκωμα από 270 μέρη της Ελλάδας που πραγματικά κόβουν την ανάσα.

Ο Ηλίας Λυκογιάννης μιλάει στο Newsbomb.gr για την μεγάλη του αγάπη την φωτογραφία, για τον κόσμο που ανακαλύπτει μέσα από αυτήν, αλλά και για το όραμα να δημιουργούν δυνατά φωτογραφικά events διεθνών προδιαγραφών.

Μέσα από τις φωτογραφίες προσπαθείς να αποτυπώσεις στιγμές που περνάνε απαρατήρητες;

«Ναι, σίγουρα κι αυτές, περισσότερο όμως θεωρώ ότι αποκαλύπτουν και ένα άλλο νόημα, το οποίο αναδεικνύεται σε μια δεύτερη «ανάγνωση» της φωτογραφίας. Οι συμβολισμοί, οι σχέσεις των αντικειμένων-ανθρώπων μεταξύ τους, η γενικότερη αίσθηση που βγάζει η φωτογραφία είναι στοιχεία που στο σύνολό τους λένε μία ιστορία».

Ποιο είναι το πιο δυνατό καρέ σου και γιατί;

«Θεωρώ ότι σε κάθε φωτογραφία έχω ένα πολύ προσωπικό τόνο. Ιδιαίτερα όμως δε θα ξεχάσω τη στιγμή που, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, τράβηξα έναν ηλικιωμένο παππού να κρατάει ακίνητος και αγέρωχα την ελληνική σημαία. Ήταν αυτό που ο ίδιος μπορούσε να κάνει. Περιττό να πω ότι το συναίσθημα για όσους τον παρακολουθούσαμε ήταν μοναδικό».

Οι ανθρωποκεντρικές φωτογραφίες είναι πιο ισχυρές και γιατί;

«Το ανθρώπινο στοιχείο συχνά βοηθάει τον θεατή να ταυτιστεί με αυτό που η φωτογραφία «βγάζει προς τα έξω» και δίνει και μια πιο καλλιτεχνική ματιά. Πολλές φορές, όμως, απλά αντικείμενα της καθημερινότητας εξιστορούν με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού τη δική τους συμβολή και παρουσία στο χώρο».

Στις φωτογραφίες σου φαίνεται ότι λατρεύεις την θάλασσα, γιατί σε σαγηνεύει;

«Το υγρό στοιχείο πάντα με γοήτευε. Ίσως να έχει να κάνει με το ότι και η θάλασσα είναι γένους θηλυκού. Σίγουρα, όμως, η διαρκής εναλλαγή από τα γαλήνια νερά στα φουρτουνιασμένα κύματα αποτελεί ένα βασικό στοιχείο φωτογράφισης. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι μια βόλτα στη θάλασσα πάντα γαληνεύει την ψυχή».

Είσαι μέλος της ομάδας greek instagramers events, τι ακριβώς κάνετε και ποιο είναι το όραμα σας;

«Η ομάδα μας είναι μια ανοικτή κοινότητα με ερασιτέχνες, επαγγελματίες και Social Media φωτογράφους από όλη την Ελλάδα. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία, έχει θετική διάθεση και δημιουργικότητα. Στο ενεργητικό της ομάδας συμπεριλαμβάνονται πολυάριθμα φωτογραφικά projects, ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας πανελλήνιας εμβέλειας, φωτογραφικές εξορμήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, projects ανάδειξης περιοχών μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και τα Social Media, κ.α.

Ως όραμα της ομάδας θα έλεγα ότι είναι η διοργάνωση πρωτότυπων φωτογραφικών δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στη διεθνή ανάδειξη της χώρας μας, συντελούν στην δικτύωση των μελών και την καλλιτεχνική τους έκφραση».

Αυτή την περίοδο έχετε μια έκθεση φωτογραφίας στην Αθηναϊδα θα μας πεις δυο λόγια γι’ αυτή;

«Η έκθεση "#My_Greece:Villages" παρουσιάζει 270 ελληνικά χωριά, με αυθεντικούς ανθρώπους της υπαίθρου, γνωστά και άγνωστα έθιμα, μοναδικά τοπία, όπου ο ανθρώπινος παράγοντας είναι στο προσκήνιο. Η έκθεση φωτογραφίας “#My_Greece:Villages” τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» @greece2021 και έχει ενταχθεί στον επίσημο κατάλογο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης.

H έκθεση συνοδεύεται από την έκδοση φωτογραφικού λευκώματος . Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα από τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογράφων του λευκώματος προσφέρονται εξ ολοκλήρου στην Ένωση "Μαζί για το Παιδί"».

Τα τελευταία χρόνια είναι γεμάτα τα κινητά από φωτογραφίες. Και κάποιες χάνονται. Τα φιλμ είχαν άλλη αίσθηση; Τι πιστεύεις;

«Είχαν πράγματι άλλη αίσθηση. Το γεγονός ότι άγγιζε κανείς τη φωτογραφία του και την έβαζε σε ένα άλμπουμ αυτομάτως δημιουργούσε μια συναισθηματική σύνδεση με το αντικείμενο. Από την άλλη βέβαια αυτό είχε και υψηλό κόστος, κάτι που με τα κινητά έχει μειωθεί κατά πολύ. Πιστεύω, όμως, ότι απλά άλλαξε ο τρόπος, το ενδιαφέρον για φωτογράφιση έχει όμως αυξηθεί καθώς είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να φωτογραφίσει κανείς».

Πως μπορεί να σε ακολουθήσει κάποιος;

«Είτε ακολουθώντας το λογαριασμό μου στο Instagram (ilias_lykogiannis) είτε συμμετέχοντας ο ίδιος στις δράσεις της ομάδας μας Greek Instagrammers Events».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.