ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημήτρης Κατσιούρας: Ο Έλληνας που με τις πενιές του κάνει τους Ρώσους να χορεύουν... συρτάκι

Με την πρόεδρο του κέντρο ελληνικού πολιτισμού στην Ρωσία και με την Οξάνα που έχει ασχοληθεί με τους ελληνικούς χωρούς
Με την πρόεδρο του κέντρο ελληνικού πολιτισμού στην Ρωσία και με την Οξάνα που έχει ασχοληθεί με τους ελληνικούς χωρούς

Η ελληνική μουσική και οι ρεμπέτες είναι αγαπητοί στους Ρώσους χάρις το μπουζούκι του νεαρού μουσικού

Ρώσοι να χορεύουν συρτάκι στη Μόσχα, δεν είναι η πιο συνηθισμένη εικόνα που μπορεί να δει κάποιος… Μάλλον ασυνήθιστη. Ο Δημήτρης Κουτσιούρας από την Λάρισα όμως με το μπουζούκι του έχει μαγέψει τους Ρώσους. Παρά τις υπό του μηδενός θερμοκρασίες που επικρατούν στην Μόσχα ο νεαρός Λαρισαίος παίχτης του μπουζουκιού «ζεσταίνει» με τις μελωδίες του οργάνου του τις στιγμές των Ρώσων.

Ο ίδιος μιλά στο Newsbomb.gr για την εμπειρία του, για τις ελληνικές νότες που ταξιδεύουν στην καρδιά της Ρωσίας αλλά και άλλων βόρειων χωρών.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν στα πάρτι τους να ακούν ελληνική λαϊκή μουσική, ενώ υπάρχουν και λάτρεις του ρεμπέτικου ή συγκεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

Ο 34χρονος Δημήτρης Κατσιούρας είναι ένας άνθρωπος νεαρός ο οποίος ουσιαστικά αφήνει το αποτύπωμα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού στους ανθρώπους μιας χώρας που αγαπούν την Ελλάδα. Ουσιαστικά τους μυεί μέσω του πιο ιδιαίτερου μουσικού οργάνου του μπουζουκιού μέρος από την κουλτούρα της Ελλάδας καθώς οι στίχοι και οι πενιές κρύβουν μέσα τους, ιστορίες βιωματικές. Ιστορίες της Ελλάδας που στάθηκε όρθια και ανταπεξήλθε στις προκλήσεις των εποχών. Αυτό που κάνει ο νεαρός Λαρισαίος μουσικός είναι ιδιαίτερο και ουσιαστικά αποτελεί μια εξωστρέφεια της ελληνικής μουσικής.

Στη Ρωσία ακούνε τους ήχους του μπουζουκιού και ευθύνεσαι εσύ γι’ αυτό. Πως συνέβη;

«Αρέσει στους Ρώσους η Ελλάδα και μας αγαπούν. Τα τελευταία 3 χρόνια όμως όσοι μας επισκέπτονται στο μαγαζί ακούνε το μπουζούκι και διαλέγουν να κάνουν τα πάρτι τους αλά ελληνικά. Με μελωδίες που προέρχονται από το μπουζούκι. Τους σαγηνεύει ο ήχος του».

Πως αντιδρούν οι Ρώσοι στο άκουσμα του μπουζουκιού;

«Κάποιοι εντυπωσιάζονται από τον ήχο αλλά και την ομορφιά του οργάνου. Καθώς τα μπουζούκια έχουν (όστρακα) και διάφορες παραστάσεις πάνω σε αυτά, που έχει ζητήσει ο κάθε οργανοπαίχτης από τον οργανοποιό του. Είναι ένα κόσμημα και στην οπτική αλλά κυρίως στον ήχο του».

Ποιο είδος τους αρέσει; Το ρεμπέτικο, το πιο παραδοσιακό και γιατί;

«Στο μαγαζί ξεκινάμε με συρτακι-Ζορμπά και αμέσως διάφορα ελληνικά τραγούδια από γνωστούς νέους καλλιτέχνες. Όμως οργανώνουμε άλλες βραδιές που αφορούν το παλιό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι…».

Έχεις πάει και σε άλλες χώρες; Σε ποιες;

«Έχω παίξει ένα χρόνο στην Αττάλεια τις Τουρκίας σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο. Ήταν πολύ όμορφα αλλά και στην Κωνστατζα τις Ρουμανίας μετά ήρθα στη Μόσχα».

Αλήθεια, πως πήρες την απόφαση να πάρεις το μπουζούκι σου και να ταξιδέψεις προς τα βόρεια;

«Έτυχε να είναι βόρεια.. Πάντα θέλω να ταξιδεύω με το μπουζούκι μου σε άλλες χώρες να παίζω την μουσική μου και να βγάζω τα γούστα και τα μεράκια μου..Ε έτυχε η Μαγική Μόσχα που θα είναι πάντα για μένα μια αγαπημένη πόλη...μετά την Λάρισα την πόλη μου, εκεί όπου μεγάλωσα και γαλουχήθηκα ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος».

Γιατί διάλεξες αυτές τις χώρες;

«Δεν διάλεξα τίποτα έτυχε εκεί... Καμιά φορά η μοίρα είναι αυτή που σε καθοδηγεί».

Οι επόμενοι στόχοι σου;

«Αρχικά θα ήθελα να έχω υγεία εγώ και οικείοι μου. Αν είμαστε γεροί και έχουμε την υγεία μας οι στόχοι έρχονται και επιτυγχάνονται. Στην ζωή βάζουμε συνεχώς στόχους και για να τους πετύχουμε πρέπει να είμαστε καλά. Οπότε αυτό προέχει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραμύθια Vs Videogames: Δυο διαφορετικές μορφές τέχνης και αφήγησης με κοινά σημεία

Μουσική του δρόμου... Εκεί όπου «γράφονται» με νότες η ελευθερία και ο πολιτισμός