Μπάμπης Στόκας, Πυξ Λαξ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μπάμπης Στόκας από το Α έως το Ω: Το «βλαχάκι» που ήθελε να γίνει οδηγός αγώνων

Από τη Γερμανία έως τους Πυξ Λαξ. Ο Μπάμπης Στόκας, κάθεται στον καναπέ μας και μοιράζεται γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και την πορεία του. 

Ο Μπάμπης Στόκας βρίσκεται σε μια φάση ενδοσκόπησης, ξεκαθαρίσματος και επανεκκίνησης. Πολύ σύντομα -και μετά από μία και πλέον δεκαετία- ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει το νέο και πιο προσωπικό του άλμπουμ, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε πρόβες για τις επερχόμενες εμφανίσεις του στον Σταυρό του Νότου, από τις 20 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή.

Η στιγμή λοιπόν για να τον καλέσουμε να κάτσει στον καναπέ μας και να τα πούμε με το «με το νι και με το σίγμα» από το Α έως το Ω, ήταν η πιο κατάλληλη.

Η γέννηση στη Γερμανία, τα παιδιά χρόνια σε Καλαμάτα και Μενίδι, η γιαγιά Σταυρούλα που τον μεγάλωσε έως τα 8 του χρόνια, το μπούλινγκ στο σχολείο και το πρώτο χαστούκι, η αυτοκριτική, τα λάθη, τα ξεκαθαρίσματα, αλλά και η πολυαγαπημένη του κόρη, Ιόλη. Επίσης, η ζωγραφική, το πάθος του για την ταχύτητα και φυσικά οι Πυξ Λαξ, η μεγάλη τους επιτυχία, το τρολάρισμα για την τελευταία τους συναυλία και η αναφορά της μπάντας στα δημοσιεύματα για τον ντράμερ Γιώργο Γιαννόπουλο που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Για τον Μπάμπη Στόκα «τα πιο ωραία χρόνια είναι αυτά που θα έρθουν». Το ευχόμαστε για όλους.

Ξεκινήσαμε το «ταξίδι» μας με ανεμελιά, την αγαπημένη λέξη του Μπάμπη, «την αποζητώ καθημερινά στη ζωή μου, την έχω σε μεγάλη υπόληψη», για να μεταφερθούμε στη συνέχεια στο Βούπερταλ, το μέρος όπου γεννήθηκε και από όπου έφυγε δύο μηνών βρέφος.

«Γεννήθηκα εκεί, οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία. Μέχρι δύο μηνών έκατσα εκεί και μετά γύρισα στην Καλαμάτα. Θυμάμαι το μέρος που γεννήθηκα και μετά πήγα ξανά στο νηπιαγωγείο για ένα πεντάμηνο. Σκληρή πόλη, αλλά και με έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο», θυμάται ο Μπάμπης Στόκας.

Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Μπάμπης Στόκας μεγάλωσε σε μια «άγρια», όπως λέει ο ίδιος, γειτονιά, στο Μενίδι. «Ήμουν πιτσιρικάς στο Μενίδι, άγρια γειτονιά, το παιχνίδι μας ήταν πετροπόλεμος». Αρκετά χρόνια όμως έζησε και στην Καλαμάτα, το μέρος της μητέρας του. Ωστόσο, τώρα νιώθει να βρίσκεται σε διαφορετική φάση, επιθυμώντας να βρει και τα περάσματα του πατέρα του στην Καρδίτσα. «Η Καρδίτσα, το μέρος του πατέρα μου, είναι πιο κοντά στο κεφάλι μου τώρα. Το έχω παραμελήσει. Μου έκανες μια ωραία ντρίπλα, γιατί θέλω να πάω προς τα εκεί, να βρω τα περάσματα αυτά του μπαμπά».

Τα βήματα που κάνουμε με τον Μπάμπη σε αυτό το ταξίδι ζωής, μας φέρνουν κοντά σε εξαρτήσεις και εθισμούς, «είχα τέτοια πράγματα πολλά στη ζωή μου», εξομολογείται και συνεχίζει «Μέσα στα χρόνια, όλα αυτά τα κάναμε, αλλά αυτά έρχονται και παρέρχονται, ήμουν περαστικός δεν μου άρεσε να σταματάω. Σταμάταγα μόνο στον έρωτα. Ήμουν εξαρτημένος από ανθρώπους, από καταστάσεις» εξηγεί.

Η κουβέντα μας έρχεται και στη ζωγραφική, ένα ταλέντο του Μπάμπη που ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν. «Κάποια στιγμή με έπιασε και εμένα να ζωγραφίζω. Δεν το παίζω ζωγράφος, ήταν μια ανάγκη. Έχω καιρό να ζωγραφίσω αλλά πάντα είμαι εκεί κοντά. Πάλι θα με πιάσει».

Εκτός από την αγάπη του για τη μουσική και τη ζωγραφική, ο Μπάμπης έχει ακόμα μια μεγάλη αγάπη, που λειτουργεί ως ψυθεραπεία για εκείνον. Είναι λάτρης της ταχύτητας.

«Μου αρέσει η ταχύτητα, πάντα μου άρεσε. Την είχα πολλές φορές ως τον ψυχίατρό μου. Σε πολύ μεγάλο στρες, πολλές φορές παίρνω τη μηχανή ή το αμάξι μόνος μου και πάω μια γρήγορη βόλτα κάπου που να μην έχει κόσμο και μετά γυρνάω σαν γέροντας με 40 χλμ. Αν δεν έκανα αυτή τη δουλειά θα μπορούσα να είμαι οδηγός αγώνων», αναφέρει.

Κάνοντας την αυτοκριτική του και τον απολογισμό του, ο Μπάμπης Στόκας αναφέρεται στις «πολλές ήττες» που είχε στη ζωή του, στα «πολλά λάθη» του, αλλά και στα «ξεκαθαρίσματα που ήταν πάντα πολύ δύσκολα» για εκείνον, «Τώρα πια που πάω για τα 55, νομίζω ότι είμαι στη φάση των ξεκαθαρισμάτων κυριολεκτικά. Και στην αλήθεια. Δεν είναι εύκολο», παραδέχεται.

Στο «ταξίδι» αυτό συναντάμε και δύο από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα του Μπάμπη. Την κόρη του, Ιόλη Θεοδώρα και τη γιαγιά Σταυρούλα που τον μεγάλωσε μέχρι τα 8 του χρόνια.

«Η Ιόλη είναι ένα κομμάτι από εμένα. Ένα φοβερό πλάσμα. Πιστεύω πάρα πολύ στη γενιά της Ιόλης. Όσο ζω θα είμαι κοντά της, θα είμαι δίπλα της ακόμα και στα λάθη της», λέει για τη μικρή Ιόλη.

Όσο για τη γιαγιά Σταυρούλα, θυμάται: «Η πιο αγαπημένη μου ύπαρξη. Η γιαγιά που με μεγάλωσε μέχρι τα 8 μου χρόνια. Η μητέρα μου με κατέβασε 2 μηνών να με κρατήσει η μητέρα της, εκείνη δεν με δέχτηκε για διάφορους λόγους και όπως έφευγε η μάνα μου με "τσίμπησε" η αδερφή της γιαγιάς. Εκείνη λέω εγώ γιαγιά. Στον Εμφύλιο την είχαν βιάσει καμιά 20αριά άτομα και δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Οπότε εκείνη τη στιγμή ήμουν για αυτή το δώρο από τον ουρανό. Αλλά κι εκείνη ήταν για εμένα το ίδιο, γιατί μου έδωσε την αγάπη της. Ήταν και φευγάτη γιαγιά. Γλέντια, χορός, τέλεια ήμασταν. Αλλά δεν είχε καλό τέλος. Εγώ κρατάω από αυτή μόνο τη μεγάλη μου αγάπη και τις χαρές που είχαμε μαζί. Ήταν η ωραιότερη μου παιδική μου ηλικία με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Πέρασα τέλεια».

Ο Μπάμπης Στόκας μας μίλησε και για το μπούλινγκ που δέχτηκε όταν ήταν μικρός και θυμάται το πρώτο χαστούκι που έφαγε στη ζωή του.

«Ήμουν το βλαχάκι, το παιδάκι που ήρθε από το χωριό στην Αθήνα. Εγώ μέχρι τότε δεν είχα δει ούτε τηλεόραση, ούτε τίποτα. Ασχολούμουν με τα άλογα, με την αδερφή της γιαγιάς μου που με μεγάλωσε. Από την εξοχή, βρέθηκα στου Ζωγράφου σε ένα ημιυπόγειο. Την πρώτη μέρα που πήγα στο σχολείο, ένας συμμαθητής μού έριξε ένα χαστούκι. Εγώ δεν είχα φάει ποτέ στη ζωή μου χαστούκι, δεν ήξερα τι είναι σε πρώτη φάση. Πήγα σπίτι, το σκεφτόμουν όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα πήγα σε αυτόν και του έριξα κι εγώ ένα χαστούκι. Χωρίς λόγο, όπως έκανε κι εκείνος. Μετά πήγα στο Μενίδι και η κατάσταση ήταν λίγο περίεργη. Η βία πέρασε μέσα από τη ζωή μου αλλά τη σιχαίνομαι. Σιχαίνομαι το μπούλινγκ και τους ανθρώπους που το κάνουν».

Οι φίλοι του Ολυμπιακού, ίσως γνωρίζουν ότι ο Μπάμπης Στόκας είναι φίλαθλος των ερυθρόλευκων. Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι. Στην αρχή ο Μπάμπης υποστήριζε διαφορετική ομάδα και μάλιστα μοιράζεται μαζί μας μια άγνωστη ιστορία.

«Εγώ ξεκίνησα ως ΑΕΚτζής, δεν το ξέρουν πολλοί αυτό. Έπαιζα μπάσκετ στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, μετά στην ΑΕΚ ένα διάστημα. Όμως έγινε κάτι σε μια προπόνηση και τσαντίστηκα. Η μάνα μου ήταν Ολυμπιακός χωρίς να ξέρει το γιατί και της λέω "τι ομάδα είσαι;". Γιατί ήθελα να αλλάξω ομάδα και μου λέει "Ολυμπιακός". Έτσι έγινα Ολυμπιακός. Δεν ήμουν ποτέ όμως ο φανατικός φίλαθλος του Ολυμπιακού. Ήμουν αντικειμενικός, θα χειροκροτήσω και τις άλλες ομάδες αν κάνουν κάτι καλό. Ούτε μου αρέσει να κερδίζω άδικα».

Αρκετοί σίγουρα θυμούνται τον Μπάμπη Στόκα να κάθεται το 2017 σε μια θέση που κανείς δεν περίμενε. Σε αυτή του κριτή ενός talent show και συγκεκριμένα του X-Factor. Μια εμπειρία που όχι μόνο του άρεσε, αλλά του έκανε και καλό, όπως δηλώνει ο ίδιος.

«Μου άρεσε να σου πω την αλήθεια. Όταν το είχα πει τότε στους φίλους ότι θα πάω, όπως στον Λαυρέντη [σ.σ Μαχαιρίτσα], δαιμονίστηκαν, του στιλ ότι θα πάω να κάνω συμφωνία με το διάβολο, ότι δεν κάνει για εμάς που είμαστε σοβαροί. Δεν μετάνιωσα καθόλου που πήγα στο X-Factor. Δεν ξέρω αν θα ξαναπήγαινα. Ήμουν ο εαυτός μου και έλεγα αυτά που ένιωθα ακριβώς και νομίζω ότι τελικά μου έκανε καλό, είδε και ο κόσμος μια άλλη πλευρά μου».

Πυξ Λαξ

Ένα μεγάλο και ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή και την πορεία του Μπάμπη Στόκα (όπως και του Φίλιππου Πλιάτσικα) είναι φυσικά οι Πυξ Λαξ. Ένα συγκρότημα-φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ξεχωριστό κεφάλαιο λοιπόν, αποτελούν και στη δική μας αποκαλυπτική κουβέντα με τον Μπάμπη.

«Η ζωή μου η μισή. Είμαι χαρούμενος που αυτό το κάναμε νέοι και ήμασταν στην ίδια ηλικία με τους φαν του συγκροτήματος. Αυτό μας έκανε να το γλεντήσουμε, να βγούμε κλπ. Μόνο ευεργετημένος νιώθω από αυτό το συγκρότημα. Και όπως όλα τα πράγματα, είχε μέσα κακές στιγμές και τσακωμούς και χίλια δυο, αλλά τελικά μένει το καλό και είναι πάρα πολύ για εμένα. Αυτή η μπάντα έχει κάνει πράγματα που ούτε εμείς καταλάβαμε ποτέ πώς έγιναν. Απλά είχαμε θράσος. Κάναμε πράγματα παραπάνω από αυτά που μπορέσουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος με όλα αυτά που μου έδωσε το συγκρότημα. Πήραμε πολλή αγάπη από τον κόσμο, μας έβαλε στα σπίτια τους» λέει για την μπάντα και εξολογείται «Σταμάτησαν οι Πυξ Λαξ το 2004 και εγώ ήμουν 8 χρόνια απών. Άμα σκεφτείς από τα 35 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, 20 χρόνια ήμουν έτσι κι αλλιώς. Τα χρόνια της αποχής μου έκανα άλλα πράγματα, ξεκίνησα από την αρχή με 100 άτομα από κάτω. Ωραίο ήταν κι αυτό».

Όσο για τον Φίλιππο Πλιάτσικα, με τον οποίο κάνουν παρέα από μικρά παιδιά, ο Μπάμπης αναφέρει ότι είναι «Ένας τύπος που περισσότερο έχω περάσει τη ζωή μου με αυτόν παρά με μια γυναίκα ή έναν έρωτα. Έχουμε φάει τη ζωή μαζί, από 8 χρονών στην ίδια γειτονιά. Έχει πράγματα που τα ζηλεύω, με την καλή έννοια. Είναι φίλος μου, είναι "αδερφός", με όλα αυτά που έχει μέσα μια τέτοια σχέση. Είναι ένας άνθρωπος πολύ σημαντικός στη ζωή μου. Ακόμα και ο θυμός μεταξύ μας είναι της πλάκας».

Και αν ο Φίλιππος Πλιάτσικας ήταν «αδερφός», ο Μάνος Ξυδούς ήταν ο «μπαμπάς». «Ήταν ο "μπαμπάς μας" εκείνη την εποχή. Μας μάλωνε, μας συμμάζευε, εγώ προσωπικά ήμουν ασυμμάζευτος, ο Φίλιππος ήταν ένα πιο οργανωμένο πράγμα στη ζωή του. Είχαμε πολλές αψιμαχίες εγώ και ο Μάνος για όλα αυτά. Αλλά χωρίς τον Μάνο οι Πυξ Λαξ δεν θα ήταν το ίδιο και μπορεί να μην υπήρχαν κιόλας», παραδέχεται και προσθέτει: «Ένας μυστήριος άνθρωπος αλλά είχε κάτι μοναδικό, αγαπούσε τους νέους. Από την άλλη ήταν περίεργος, κλειστός, ένας μοναχικός άνθρωπος νομίζω».

Έχοντας απέναντί σου τον Μπάμπη Στόκα, δεν μπορείς να μη ζητήσεις το σχόλιό του και για το «τρολάρισμα» που δέχονται με τον Πλιάτσικα, για την «τελευταία συναυλία των Πυξ Λαξ».

«Αυτή μπάντα πείραξε πάρα πολύ κόσμο όσον αφορά το δικό μας αλισβερίσι, γιατί έκανε πολλά πράγματα και της έπιαναν. Οπότε, βγήκε ξαφνικά ότι εμείς όλο ξαναρχίζουμε ενώ είπαμε ότι τελειώνουμε κλπ. Εμείς μόνο μια φορά είπαμε ότι τελειώνουμε, το 2004. Και τελειώσαμε. Δεν θυμάμαι να είχαμε ξαναπεί "τέλος". Το 2011 ξαναβρεθήκαμε λόγω του Μάνου που έφυγε από τη ζωή. Το 2004 είχαμε πει να ξαναβρεθούμε το 2014 -μετά από μια δεκαετία- και να παίξουμε. Αλλά έγινε το 2011 επειδή το 2010 "έφυγε" ο Μάνος. Και από τότε είπαμε με τον Φίλιππο όποτε είμαστε σε φάση, όποτε γουστάρουμε και νιώθουμε καλά, να παίζουμε. Και δεν έχουμε και κανένα λόγο να ρωτήσουμε κανέναν για αυτό! Και παίζουμε».

Ο Μπάμπης Στόκας συνεχίζει λέγοντας «Δεν ξέρω αυτή η μπάντα πώς τα έκανε όλα αυτά. Μπορεί να λέγαμε χίλιες μ@@@@@@ς μεταξύ μας, αλλά στα τραγούδια λέγαμε αλήθεια. Και το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν αυτό. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε οι μεγάλοι παίκτες και οι μουσικαράδες. Αλλά αυτό που κάναμε, το κάναμε με τρέλα. Όταν κάναμε τη συνεργασία με τον Καρρά, μας έβριζαν όλοι. Αλλά εμάς μας άρεσε να κάνουμε περίεργα σμιξίματα. Κάναμε του κεφαλιού μας και νομίζω αυτό μας έσωσε».

Ένας από τους μουσικούς που έπαιξε σε συναυλίες με τους Πυξ Λαξ, όπως και με άλλους καλλιτέχνες (Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης), ήταν ο ντράμερ Γιώργος Γιαννόπουλος ο οποίος έχει προφυλακιστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών. Η συζήτηση έρχεται στον μουσικό, και ο Μπάμπης Στόκας σχολιάζει σχετικά:

«Ήταν θλιβερό αυτό που έγινε και ακόμα πιο θλιβερό ήταν αυτό που βγήκε στο διαδίκτυο αν το ξέραμε ή δεν το ξέραμε. Λες κι αν το ξέραμε θα αφήναμε τον Γιαννόπουλο να είναι με την κόρη μου δίπλα ή με τα άλλα παιδιά! Ή θα τον αφήναμε να παίζει μαζί μας! Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του. Φυσικά και δεν το ξέραμε! Λυπάμαι πολύ, αλλά ούτε εγώ ούτε ο Φίλιππος, ξέραμε αυτή την κατάσταση. Και την καταδικάζω χωρίς συζήτηση!

Όταν γράφεις ο ντράμερ των Πυξ Λαξ... Καταλαβαίνω ότι το συγκρότημα ήταν ένα δυνατό όνομα και εκείνη τη στιγμή βόλευε κάποιους, δεν λέω ότι το έκαναν όλοι ηθελημένα ,αλλά κάποιοι το έκαναν -από ό,τι φαίνεται- από το μένος τους. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε παίξει και με τον Βασίλη τον Παπακωνσταντίνου και με τον Πασχαλίδη και με χίλιους δυο. Αλλά δεν είναι το ζήτημα με το ποιους είχε παίξει ο Γιώργος, το ζήτημα είναι ότι είχε κάνει αυτό το πράγμα το οποίο είναι καταδικαστέο ειδικά σε ό,τι αφορά με τα παιδιά. Δηλαδή προς Θεού. Αλλά δεν έχω να απολογηθώ εγώ για αυτό, πραγματικά. Εγώ έχω κάνει άλλα λάθη στη ζωή μου, που ναι, τα μετάνιωσα».

Φτάνοντας στο τέλος του ταξιδιού μας, o Mπάμπης μάς λέει πως «Θεωρώ ότι είμαι ανώριμος και θέλω να μείνω ανώριμος. Δεν μου αρέσει η ωριμότητα».

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία του Μπάμπη Στόκα έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):


Aνεμελιά
Βούπερταλ
Γειτονιές σε Μενίδι και Εξάρχεια
Δίσκος καινούριος
Εξαρτήσεις και εθισμοί
Ζωγραφική
Ήττα
Θυμός
Ιόλη Θεοδώρα
Καλαμάτα και Καρδίτσα
Λάθη
Μπούλινγκ
Ντράμερ Γιώργος Γιαννόπουλος
Ξυδούς Μάνος και Ξεκαθαρίσματα
Ομάδα
Πυξ Λαξ
Ριψοκίνδυνος
Σταυρούλα η γιαγιά
Τρολάρισμα για την τελευταία συναυλία των Πυξ Λαξ
Υπερήφανος
Φίλιππος Πλιάτσικας
Χ-Factor
Ψώνιο
Ωριμότητα και ωραία χρόνια

* Eυχαριστούμε για τη φιλοξενία το MiraMe Athens Boutique Hotel, Ερμού 118, Αθήνα. Τηλ.: 21 5215 1930


Διαβάστε επίσης

Ευρυδίκη:To μπούλινγκ για το όνομα, οι Evanescence, η σχέση με το Ζαΐρ

Κωστής Μαραβέγιας: Η ρόδα με σπούδασε, με έντυσε, μου έδωσε να φάω

Ο Δημήτρης Μπάσης έπαιξε το Λόττο της ζωής του και κέρδισε

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ