Ο πρ. Παλαιστίνιος πρέσβης στο Newsbomb.gr: «Μόνο αν τελειώσει η κατοχή, θα τελειώσει η αντίσταση»
Ο πρ. Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Marwan Toubassi, μίλησε στο Newsbomb.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο πρ. Παλαιστίνιος πρέσβης στο Newsbomb.gr: «Μόνο αν τελειώσει η κατοχή, θα τελειώσει η αντίσταση»

Ο πρώην πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στη χώρα μας, Marwan Toubassi, ανοίγει τα χαρτιά του στο Newsbomb.gr, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη, τόσο για τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τώρα στη Μέση Ανατολή, όσο και για τις ρίζες ενός άλυτου προβλήματος…

Ο Marwan Toubassi, επί χρόνια πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, εντοπίζει -και αιτιολογεί- την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη στις 7 Οκτωβρίου ως απότοκο της συνεχιζόμενης αδικίας και κατάφωρης, όπως λέει, παραβίασης ακόμη και των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού του για ελευθερία και αυτοδιάθεση, από την απαρχή της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ. Θεωρεί, δε, ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, διότι «οι Παλαιστίνιοι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.

Ο πρέσβης αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύγκρουσης, κατηγορώντας το κράτος του Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία, στα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη αλλά και στις ιστορικές ελληνο-παλαιστινιακές σχέσεις.

Ο ίδιος, δηλώνει την ευγνωμοσύνη του για τον ελληνικό λαό και τη σταθερή του υποστήριξη στα δίκαια των Παλαιστινίων, ωστόσο εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά το κράτος του Ισραήλ, εκτιμώντας μάλιστα ότι «σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, το Ισραήλ δεν θα είναι με το μέρος σας», ενώ παραλληλίζει τους αγώνες των Ελλήνων στην Κατοχή αλλά και στην Κύπρο, με αυτούς του λαού του…

Διαβάστε τη συνέντευξη του Marwan Toubassi στο Newsbomb.gr:

Newsbomb.gr: Κύριε Toubassi, πώς κρίνετε τα γεγονότα με την εισβολή των μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη και την εκτέλεση τόσων αθώων πολιτών;

Marwan Toubassi: Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε, ότι η κατακτητική αυτή χώρα, το Ισραήλ, δεν χρειάζεται καμία δικαιολογία για να εξαπολύσει μια επιδρομή εναντίον μας. Αυτό γίνεται εδώ και 75 χρόνια, δείτε τις σφαγές που διαπράττονται από το 1948 μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν λόγοι και αιτίες για να γίνουν αυτά. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα εγκλήματα του 1956 στα χωριά της Γαλιλαίας με εκατοντάδες νεκρούς. Και μετά το 1967 με την επέκταση της κατοχής. Δεν χρειάστηκαν επίσης καμία αφορμή για να φυλακίσουν τόσους χιλιάδες Παλαιστινίους στις ισραηλινές φυλακές, να γκρεμίσουν τα σπίτια τους, μέχρι και τα δέντρα στις γειτονιές μας να ξεριζώσουν.

Και με τις δυο ιντιφάντες, τα ίδια πάθαμε, ενώ δεν δίστασαν να μπουν στο ιερό μας τέμενος και να το βεβηλώσουν. Οι σημερινοί Ισραηλινοί, είναι μαθητές των προηγούμενων που τα έκαναν αυτά. Για αυτό και αυτή η κυβέρνηση καλεί τους Ισραηλινούς να σκοτώνουν τους Παλαιστίνιους.

Τώρα όσον αφορά στην εισβολή της Χαμάς. Γνωρίζετε ότι εδώ και 20 χρόνια η Γάζα είναι περικυκλωμένη. Η στρατιωτική επιχείρηση που έκανε η οργάνωση Χαμάς, είναι μια φυσιολογική αντίδραση ενός λαού που ζει τόσα χρόνια φυλακισμένος, καθώς και μια εκτόνωση της έκφρασης αυτής της απογοήτευσης. Δεν σκοτώθηκαν ούτε αποκεφαλίστηκαν μωρά, όπως ψευδώς γράψανε τα δυτικά ΜΜΕ. Υπάρχουν συνεντεύξεις ομήρων που λένε ότι μας συνέλαβαν, αλλά τρώγαμε μαζί και μας φέρθηκαν καλά.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να συγχωρέσει το πώς έγινε αυτή η «παράλυση» στις δυνάμεις του και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Πρόκειται όμως για μια φυσιολογική αντιστασιακή πράξη ενός λαού που υποφέρει τόσα χρόνια – όπως αντιδρούσαν οι Έλληνες αντιστασιακοί στην περίοδο της Κατοχής.

Εν τούτοις δολοφονήθηκαν εκατοντάδες άμαχοι, γυναίκες και παιδιά…

Όχι, αυτό δεν είναι σωστό. Ακόμα κι ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι σκοτώθηκαν πολλοί ισραηλινοί στρατιωτικοί κυρίως. Και στο πάρτι ακόμα κυρίως στρατιωτικοί ήταν οι νεκροί. Κανείς δεν ξέρει λεπτομέρειες και το ίδιο το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει επίσημο αριθμό θυμάτων.

Θα ήθελα να μου σχολιάσετε αυτό που έχει ακουστεί μεταξύ παλαιστινιακών κύκλων, ότι το Ισραήλ και η Μοσάντ γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς, αλλά το άφησαν να συμβεί ώστε να έχουν δικαιολογία για σκληρά αντίποινα.

Δεν το νομίζω – αν ίσχυε πάντως αυτό θα αποδείκνυε ότι το Ισραήλ είναι ένα εγκληματικό κράτος και εις βάρος των υπηκόων του. Οι αντάρτες που έκαναν αυτή την επιχείρηση είχαν προηγμένης τεχνολογίας όργανα και αυτό έγινε και με τη βοήθεια μιας «τρίτης πλευράς». Ακόμα κι οι πύραυλοι που εκτοξευτήκαν στα βόρεια του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ χτύπησαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα συστήματα συναγερμού.

Επίσης, οι Εβραίοι είναι άνθρωποι των χρημάτων, πολλοί ίσως έχουν εξαγοραστεί, και οι ίδιοι για το κέρδος τα πουλάνε όλα. Μην ξεχνάμε ότι είναι οι άνθρωποι που εφηύραν τον τόκο. Άλλωστε, το Ισραήλ δωροδόκησε πολλούς πράκτορες και μέσα στην Παλαιστίνη και κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να εντοπίσει και να να εξοντώσει πολλά ηγετικά στελέχη. Στις 7 Οκτωβρίου όμως η αντίσταση νίκησε αυτόν το τεράστιο θόλο που καλύπτει το κράτος του Ισραήλ. Τον Οκτώβριο του 1973 είχε γίνει πάλι μια αντίστοιχη «έκπληξη».

Με τα γεγονότα αυτά και τον πολεμικό αναβρασμό, με τον ισραηλινό στρατό να είναι έτοιμος να εισβάλει στη Γάζα, θα βλέπατε μια ευκαιρία ώστε να προωθηθεί το παλαιστινιακό ζήτημα;

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες, δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τώρα σε αυτή τη φάση τέτοιος διάλογος. Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 57 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, που εκεί δεν υπάρχει ένοπλος αγώνας και έγιναν συλλήψεις 700 παλαιστίνιων. Εδώ πρόκειται για μια γενοκτονία – πρέπει να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες που κάνει το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων και μετά να μιλήσουμε για ειρήνη.

Επίσης, πρέπει να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ανάλογα με τις συνθήκες και τις καταστάσεις – στην Ουκρανία συμβαίνει αυτό. Σήμερα, η Γάζα δεν έχει ρεύμα, καύσιμα, νερό, τρόφιμα, τα νοσοκομεία θα σταματήσουν τη λειτουργία τους και θα μετατραπούν σε νεκροταφεία. Τα ασθενοφόρα δεν κινούνται, δεν υπάρχουν φάρμακα. Ο κόσμος πεθαίνει κι από αυτά, όχι μόνο από βομβαρδισμούς.

Πώς κρίνετε τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στο κέντρο της Γάζας και τον θάνατο 18 τουλάχιστον Χριστιανών;

Ο βάρβαρος βομβαρδισμός και η επίθεση στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα και στα γύρω κτίρια από το αποικιακό ισραηλινό κράτος μεγιστοποιούν σαφώς τις αποδείξεις ότι όπως συνήθως λένε ψέματα, όπως έκαναν και για το νοσοκομείο της Γάζας. Είναι προφανές ότι η κατοχική δύναμη του Ισραήλ στοχεύει στην εθνοκάθαρση κατά του λαού μας στη Γάζα. Η δυτική υποκρισία και η… σιωπή των ανθρωπιστικών ευαισθησιών συναινεί στα εγκλήματα πολέμου της κυβέρνησης Νετανιάχου. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει ξεκάθαρα τη βάναυση επίθεση και όλη τη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα σε βάρος αθώων παιδιών και βρεφών, δεν υπάρχει περιθώριο για να είναι κάποιος με τη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Και δεν είναι το θέμα μόνο του βομβαρδισμού των εκκλησιών, ολόκληρη η Γάζα είναι βομβαρδισμένη και μετράμε περισσότερους από 4.000 νεκρούς . Αυτό έγινε ξεκάθαρα επίτηδες διότι βοηθά το Ισραήλ να εκτοπίσει βίαια τους υπόλοιπους Χριστιανούς Ορθόδοξους από όλη τη Γάζα σύντομα.

Είστε ευχαριστημένος από την υποστήριξη του αραβικού κόσμου προς τον λαό της Παλαιστίνης; Γιατί δεν στέλνουν και οικονομική βοήθεια;

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα, οι λαϊκές μάζες, από το Μαρόκο μέχρι το Ιράν, πραγματοποιούν ογκώδεις διαδηλώσεις, όπως και ξεκάθαρες είναι οι δηλώσεις των ηγετών. Χρήματα και προμήθειες πώς να στείλουν, υπάρχουν χιλιάδες φορτηγά σταματημένα στην είσοδο της Γάζας από την αιγυπτιακή πλευρά, αλλά οι Ισραηλινοί συζητάνε να αφήσουν μόνο 20 φορτηγά, κι αυτά μόνο για τρόφιμα.

Θέλω να σας πω ότι αυτό που τελικά δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, αυτό που ονομάζουμε αραβική άνοιξη, αντικαταστάθηκε από τα ηγετικά στελέχη του ισραηλινού κράτους στην επέκταση των εδαφών τους και βασική προϋπόθεση για να πετύχει αυτό είναι η εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων από την περιοχή, σε συνεργασία με το σιωνιστικό κίνημα των ΗΠΑ. Αυτό γίνεται ήδη αυτή τη στιγμή, η εκδίωξη των Παλαιστινίων. Για αυτό βλέπουμε ένα εκατομμύριο κάτοικους της βόρειας Γάζας να περιορίζονται στο νότο και να γίνονται πρόσφυγες. Θέλουν να τους εκδιώξουν και να εγκατασταθούν στη χερσόνησο του Σινά. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ο Σίσι το είπε, στη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, ότι αν θέλετε να απομακρύνετε τους Παλαιστίνιους από το βόρειο τμήμα της Γάζας, τότε μην τους εκτοπίζετε προς την έρημο του Σινά, αλλά προς την έρημο Νάκα, που είναι τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών (ανατολικά της Γάζας, μεταξύ των συνόρων της Ιορδανίας). Αυτό φυσικά δεν το θέλει το Ισραήλ, που επιδιώκει τον εκδιωγμό.

Η Ευρώπη ανησυχεί για την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών ενώ ήδη έχουν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις. Πώς το κρίνετε αυτό;

Κι αυτοί επωμίζονται την ευθύνη για όσα γίνονται, διότι ευθύνεται κι η Δύση καθώς δεν έχει πιεστεί το Ισραήλ να αποδεχτεί τη δημιουργία των δυο κρατών και συνεχίζει τον εποικισμό σε εδάφη που δεν του ανήκουν. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο ακραίες καταστάσεις – οι Παλαιστίνιοι δεν θα μείνουν με δεμένα τα χέρια απέναντι σε αυτό το αμερικανικο-σιωνιστικο πλάνο. Ο φανατικός σιωνισμός είναι αυτό που ακολουθούν ως πολιτική στη Δύση και διαδίδεται και στην Ευρώπη σε τρεις τομείς: Ιδεολογικό, πολιτικό, και οικονομικό.

Ποια είναι λοιπόν για εσάς η δίκαιη λύση για την Παλαιστίνη;

Να σταματήσει το απαρτχάιντ, το σιωνιστικό σύστημα φυλετικών διακρίσεων. Το απόλυτα δίκαιο είναι να επιστρέψω εγώ στο σπίτι του παππού μου που υπήρχε στη Γάζα. Αυτό είναι το δίκαιο. Επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφάλειας. Και εν τέλει η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ – όμως οι σιωνιστές σαμποτάρουν αυτή τη λύση.

Όπως θα έπρεπε να γίνει και με τα Κατεχόμενα της βορείου Κύπρου;

Αυτό είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τον λαό της Κύπρου και τις δύο κοινότητες. Για εμάς τους Παλαιστίνιους, η κατοχή είναι κατοχή όπου και να γίνεται. Η αυτοδιάθεση είναι ίδια και ισχύει για όλους τους λαούς. Δεν πρέπει να υπάρχουν διπλές ερμηνείες, όπως συμβαίνει με το κράτος του Ισραήλ που είναι υπεράνω νόμων.

Σας θυμίζω την καλή σχέση Μακάριου και Αραφάτ, ενώ εμείς υποστηρίξαμε τη θέση του Μακάριου ως Παλαιστίνιοι και τον εφοδιάσαμε με οπλικά συστήματα. Και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, υπήρχαν πολλοί Ελληνοκύπριοι αντιστασιακοί που εκπαιδεύθηκαν σε στρατόπεδα του Λιβάνου και της Συρίας. Δεν δεχόμαστε την αδικία, την εκμετάλλευση, την αναστολή της ελευθερίας, την απαγόρευση της αυτοδιάθεσης για κανέναν – γιατί εμείς είμαστε θύματα αυτής της κατάστασης.

Τώρα, η δυτική Ευρώπη τιμωρεί τη Ρωσία για την κατοχή ουκρανικών εδαφών, που εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι κατοχή, αλλά είναι ένα σχέδιο αμερικάνικο που δημιουργήθηκε το 2014. Ο κόσμος τιμώρησε τη φυλετική πολιτική της Νοτίου Αφρικής και επέβαλλε πολλές κυρώσεις σε πολλές χώρες και στα Βαλκάνια για αυτά, γιατί δεν επεβλήθη καμία απολύτως κύρωση στο Ισραήλ, έστω και μια φορά, που από την αρχή παραβίαζε την απόφαση 181 των Ηνωμένων Εθνών; Σας θυμίζω ότι το 1948 το κράτος του Ισραήλ βασιζόταν στο 75% των εδαφών που έχει τώρα και το 1967 πήρε το υπόλοιπο 22%. Δεν επιτρέπουν το δικαίωμα των Παλαιστίνιων για ζωή – εγώ σας λέω ότι αν τελειώσει η κατοχή, τότε τελειώνει και η αντίσταση.

Κύριε Toubassi, θα λέγατε ότι η Χαμάς αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό;

Αυτή δεν είναι λογική ερώτηση. Οι Παλαιστίνιοι είναι ένα μωσαϊκό ανθρώπων, είμαστε σαν τα δάχτυλα του χεριού. Έχουμε διάφορες δοξασίες, υπάρχουν χριστιανοί, μουσουλμάνοι, υπάρχει η Χαμάς, η Φατάχ, η Χεζμπολάχ, υπάρχουν άνθρωποι όλων των ειδών, όπως είναι και το κράτος του Ισραήλ. Αυτοί που κυβερνούν τώρα το Ισραήλ εκπροσωπούν όλο το Ισραήλ; Τώρα όμως αυτοί είναι το κράτος του Ισραήλ. Και οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να συνδιαλλαγούν με την οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την αυτοδιάθεση του λαού μας.

Το 1993 με τη Συμφωνία του Όσλο δημιουργήθηκε μια παλαιστινιακή αρχή. Εμείς είμαστε μια αρχή που είμαστε περικυκλωμένοι όμως, δεν έχουμε ανεξαρτησία, μας επιβάλλονται πολλοί περιορισμοί.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στο ζήτημα; Και ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό;

Το μήνυμα μου προς τον ελληνικό λαό, είναι ότι τον ευχαριστώ για την αλληλεγγύη και όλες τις εκδηλώσεις που κάνει για εμάς, που αντικατοπτρίζει και την άριστη σχέση που ένωνε τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιασέρ Αραφάτ, δύο ανδρών που συμβάδιζαν τα πιστεύω τους, τα πιστεύω δηλαδή της Δημοκρατίας, που η Ελλάδα είναι το λίκνο της. Ο ελληνικός λαός ξέρει καλά τι σημαίνει κατοχή – στη ναζιστική κατοχή ο ελληνικός λαός έχασε 500.000 ανθρώπους, ενώ πολλές θυσίες έγιναν και στην Ελληνική Επανάσταση για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι όμως ανησυχητική. Το να βάλει την ισραηλινή σημαία στο κοινοβούλιο, να υπογράφει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές συμφωνίες με τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας στον κόσμο, να διαθέτει όλες τις βάσεις και τον εναέριο χώρο της για την ισραηλινή αεροπορία, νομίζοντας ότι τάχα το Ισραήλ θα σας υπερασπιστεί όταν επιτεθεί η Τουρκία…. Όταν ήμουν πρέσβης τους είχα πει επανειλημμένα, ότι το Ισραήλ θα υποστηρίξει την Τουρκία. Τώρα συζητάνε για τον αγωγό διαμέσου των τουρκικών εδαφών. Εγώ πιστεύω ότι το Ισραήλ πάντα χαίρεται όταν υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ άλλων γειτονικών κρατών.

Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση εξισώνει θύτη και θύμα και όπως λέει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατέψει τα σύνορά του, γιατί δεν λέει το ίδιο και για τους Παλαιστίνιους;

Καταλήγοντας, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της και να στηριχθεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ σε ό, τι αφορά την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος. Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που ο κύριος Μητσοτάκης ανέβαλλε την επίσκεψη του στο Ισραήλ, γιατί αυτό θα επηρέαζε πολύ αρνητικά τη σχέση της Ελλάδας με την Παλαιστίνη και τα αραβικά κράτη. Και εκφράζω πάντα την εκτίμησή μου και τις ευχαριστίες μου στον ελληνικό λαό – τα προβλήματα των λαών μας είναι κοινά, αν δούμε τα γεγονότα και τα τεκταινόμενα ολοκληρωμένα.

Πρέπει η Ελλάδα να στέκεται με την πλευρά η οποία είναι εν δικαίω ιστορικά, όπως ακριβώς είναι και η ιστορία της Ελλάδας…

Διαβάστε επίσης

Έκκληση στο Νewsbomb.gr από τον Πανάγιο Τάφο: 1.000 Χριστιανοί «ταμπουρώθηκαν» σε εκκλησία της Γάζας

Δραματική προειδοποίηση Ραββίνου: «Αν πέσει το Ισραήλ από τη Χαμάς, η Ελλάδα είναι η επόμενη»

Ισραήλ: Η στιγμή που ρουκέτα έπεσε δίπλα στον δημοσιογράφο του Newsbomb.gr καταγράφηκε σε βίντεο

Ισλαμική τρομοκρατία στην Ελλάδα: Φόβοι ότι το «τέρας» ξυπνά από τη χειμερία νάρκη

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ