ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ-EFPIA: 5 βήματα για την προώθηση της ισότητας στον εμβολιασμό κατά της COVID-19

ΕΜΒΟΛΙΑ COVID-19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Οι παρασκευαστές καινοτόμων εμβολίων και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας προσπάθειας για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων έναντι της νόσου COVID-19.

Αυτή η παγκόσμια προσπάθεια πετυχαίνει. Μετά από 200 και πλέον κλινικές δοκιμές και σχεδόν 300 συνεταιρισμούς και συνεργασίες παρασκευαστών ανά τον κόσμο, η παραγωγή μέσα σε λίγους μόλις μήνες θα φτάσει από το μηδέν σε 2,2 δισ. δόσεων εμβολίου έναντι της COVID-19, μέχρι τα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο τέλος του 2021, η παραγωγή θα έχει αυξηθεί σε 11 δισ. δόσεις (στοιχεία Airfinity). Αυτός είναι ένας επαρκής αριθμός για τον πλήρη εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη.

Όμως, αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα σε όλους τους πληθυσμούς προτεραιότητας ανά τον κόσμο, με ισότιμο τρόπο. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) τονίζουν ότι πρέπει να συνεργαστούν επειγόντως οι παρασκευαστές εμβολίων, οι κυβερνήσεις και μη-κυβερνητικές οργανώσεις για την ενίσχυση της υπεύθυνης κατανομής των δόσεων και τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, χωρίς να διακυβεύονται η ποιότητα ή η ασφάλεια. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι παρασκευαστές καινοτόμων εμβολίων και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας δεσμεύονται:

Να ενισχύσουν την κατανομή των δόσεων με:

• Άμεση συνεργασία με κυβερνήσεις που έχουν σημαντικά εγχώρια αποθέματα δόσεων εμβολίων COVID-19, ώστε να μοιραστεί ένα σημαντικό ποσοστό τους σε χαμηλού και μεσαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος χώρες, με έναν υπεύθυνο και έγκαιρο τρόπο, μέσω του COVAX ή άλλων καθιερωμένων, αποτελεσματικών μηχανισμών.

• Επέκταση κάθε προσπάθειας ώστε να διατεθούν οι επιπρόσθετες διαθέσιμες δόσεις εμβολίων COVID-19 που δεν είναι δεσμευμένες, στις χαμηλού και μεσαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος χώρες, μέσω τού COVAX ή άλλων καθιερωμένων, αποτελεσματικών μηχανισμών.

• Ανάληψη κάθε πρακτικής προσπάθειας για μεγιστοποίηση της παραγωγής των εμβολίων COVID-19, χωρίς να διακυβεύονται η ποιότητα ή η ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων και επιπρόσθετων συνεργασιών με εταίρους που μπορούν να παραγάγουν σημαντικές ποσότητες.

• Συνεργασία με κυβερνήσεις και μεμονωμένους προμηθευτές πρώτων υλών και συστατικών, για να καθορισθεί πώς μπορεί να διευκολυνθεί, γρήγορα και με ασφάλεια, η απαραίτητη αύξηση στην παραγωγή των εμβολίων COVID-19.

Να απαιτήσουν την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών με:

• Εντοπισμό των εμπορικών φραγμών για κρίσιμες εισροές υλικών και υποστήριξη της προσπάθειας του Συνασπισμού για Καινοτομίες Αντιμετώπισης Επιδημιών (CEPI) να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη πλατφόρμα η οποία θα ήταν σε θέση να εντοπίζει και να καλύπτει τα κενά σε αυτές τις εισροές και να διευκολύνει το εθελοντικό συνταίριασμα για δυνατότητα γεμίσματος και τελικής παραγωγής (εμβολίων), μέσω της νεοϊδρυθείσας Ομάδας Κρούσης και Εφοδιαστικής Αλυσίδας του COVAX.

• Έκκληση στις κυβερνήσεις, σε συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), να εξαλείψουν κάθε κανονιστικό φραγμό στις εξαγωγές και να διευκολύνουν την διασυνοριακή προμήθεια βασικών πρώτων υλών και ουσιωδών υλικών παρασκευής εμβολίων, μαζί με την κατά προτεραιότητα ελεύθερη κίνηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, απαραίτητου για την κατασκευή εμβολίων COVID-19.

Να υποστηρίξουν την ετοιμότητα της χώρας με:

• Συνεργασία με κυβερνήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19, ιδιαίτερα σε χαμηλού και μεσαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι έτοιμες και ικανές να αναπτύξουν διαθέσιμες δόσεις.

Να οδηγήσουν σε περαιτέρω καινοτομία με:

• Κατά προτεραιότητα ανάπτυξη νέων εμβολίων COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και εμβολίων αποτελεσματικών εναντίον των ανησυχητικών μεταλλάξεων.

• Προτροπή των κυβερνήσεων να εγγυηθούν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παθογόνα (πχ δείγματα και αλληλουχίες) οποιασδήποτε μετάλλαξης COVID-19 προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπειών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Τρέχει» η επιχείρηση «Ελευθερία»: Παίρνουμε τις ζωές μας πίσω με γοργούς ρυθμούς