ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΕΦ: Το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης διαλύει την ελληνική παραγωγή φαρμάκων

ΠΕΦ: Το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης διαλύει την ελληνική παραγωγή φαρμάκων

Τη θέση του υπουργείου Υγείας, ότι με τον τρόπο που έγινε η ανατιμολόγηση φαρμάκων του Μαΐου, προστατεύεται η κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων και στηρίζεται η εγχώρια παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, αμφισβητεί ευθέως η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 17% ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΦΘΗΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ 1% ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ

Της Διονυσίας Προκόπη

Η ΠΕΦ επισημαίνει για μία ακόμη φορά σε σχετική της ανακοίνωση, ότι το σύστημα τιμολόγησης είναι στρεβλό και παράγει ανισότητες, καθώς οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών και φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων και ακριβότερων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15-17%. Σύμφωνα πάντα, με το υπουργείο Υγείας, στα γενόσημα προϊόντα υπήρξαν μειώσεις μέχρι και 15%, ενώ προβλέφθηκε ότι η τιμή των εκτός πατέντας φαρμάκων (off patent) δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί το ότι τη μερίδα του λέοντος στις μειώσεις σήκωσαν τα παλιά και οικονομικά φάρμακα, ενώ για τα νέα ακριβότερα με τιμές από 30 ευρώ έως 150 ευρώ, η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%. Όπως επισημαίνει η ΠΕΦ, πρόκειται για την όγδοη συνεχόμενη μείωση από το 2012, χρονιά κατά την οποία εφαρμόστηκαν τεράστιες μειώσεις.

«Αυτή η μοναδική, μονομερής και παράτυπη πολιτική τιμολόγησης», τονίζει η ΠΕΦ, έχει ως αποτέλεσμα την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων, την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων, τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής και τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων.

Ως προς την εξοικονόμηση πόρων, την οποία επιθυμεί το υπουργείο Υγείας να επιτύχει, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προειδοποιεί ότι θα είναι πρόσκαιρη και θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου της συνταγογράφησης και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. Αυτό ακριβώς συνέβη και το 2015 και οδήγησε τελικά στην αύξηση της δαπάνης κατά 123 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014, τονίζει η ΠΕΦ, για να καταδείξει ότι η πολιτική συνεχών μειώσεων στις τιμές δεν οδηγεί στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ως εκ τούτου, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας ζητεί:

• Τον τερματισμό των επιλεκτικών δυσανάλογων μειώσεων για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα.

• Να εστιαστεί επιτέλους η πολιτική εκεί όπου είναι το πρόβλημα, δηλαδή στον όγκο συνταγογραφίας.

• Τον καθορισμό του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει «κλειδωμένη» στο 1,945 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των προϊόντων αίματος, μέγεθος το οποίο έχει αποδειχτεί ότι δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών σε φάρμακο. Αποτέλεσμα είναι να διατηρούνται σε δυσβάσταχτα υψηλά επίπεδα οι συμμετοχές των ασφαλισμένων, και να επιβαρύνονται με τεράστιες επιστροφές σε clawback οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Με βάση δε, τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δεν προβλέπεται αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι το 2018.

«Θα πρέπει κάποιος επιτέλους να πει την αλήθεια για το σημερινό στρεβλό σύστημα τιμολόγησης» τονίζει η ΠΕΦ και προσθέτει: «Ζητάμε να έρθει στη Βουλή ένα νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές φαρμάκων στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη:

• Η σημασία της κυκλοφορίας off patent και γενοσήμων σε ρεαλιστικές αρχικές τιμές, οι οποίες θα μειώνονται όσο αυτά κερδίζουν όγκο. Δεν είναι δυνατόν τα γενόσημα φάρμακα να δίνουν εκπτώσεις 70% και να μη χρησιμοποιούνται!

• Η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των παλαιών φαρμάκων δεδομένης της σημασίας τους στην παραγωγή εξοικονομήσεων. Επιβάλλεται για λόγους ισονομίας και διαφάνειας η μέση ετήσια μείωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων να είναι ποσοστιαία ίση με τη μείωση των τιμών των νεότερων πολύ ακριβότερων φαρμάκων.

• Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

• Η σημαντικότητα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας της Ελληνικής Παραγωγής Φαρμάκων».

Πάντως, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αναγνωρίζει ότι η Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων και ο ΕΟΦ, αν και υποστελεχωμένοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση του Δελτίου Τιμών, με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και προβλήματα.

Τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας, τέλος, προτίθενται να καταθέσουν πρόταση συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής στην κυβέρνηση, πράγμα που υπολογίζεται ότι θα συμβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και σίγουρα πριν από την επόμενη ανατιμολόγηση.

Σχετικές ειδήσεις