ΦΑΡΜΑΚΟ

Οι φαρμακοποιοί βράβευσαν τον Δημήτρη Πενταφράγκα για την προσφορά του στο Ελληνικό Φάρμακο

Οι φαρμακοποιοί βράβευσαν τον Δημήτρη Πενταφράγκα για την προσφορά του στο Ελληνικό Φάρμακο
Την τιμητική διάκριση «Αριστίνδην» παρέλαβε ο Βασίλης Πενταφράγκας

Με την εξαιρετικά τιμητική διάκριση «Αριστίνδην» βράβευσαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής τον ιδρυτή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN και φαρμακοποιό, κ. Δημήτρη Πενταφράγκα.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (16/03/2019) στο πλαίσιο εκδήλωσης για την απονομή των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου.

Σπουδαίος φαρμακοποιός και κορυφαία επιχειρηματική φυσιογνωμία της χώρας, ο πρόεδρος και ιδρυτής της ELPEN, Δημήτρης Πενταφράγκας, έχει διαχρονική συμβολή στο χώρο του φαρμάκου, θέτοντας τις βάσεις για την παραγωγή επώνυμων Ελληνικών Φαρμάκων, προσφέροντας εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα σημαντικό έργο στη δημόσια υγεία, την ιατροφαρμακευτική κοινότητα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στην πορεία του Δημήτρη Πενταφράγκα, ξεκινώντας από τη γέννησή του στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και την καταγωγή του από τις «αλησμόνητες πατρίδες». Το 1965 και με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους προχώρησε στην ίδρυση της ELPEN, αναγνωρίζοντας το επιχειρηματικό του δημιούργημα ως ένα έργο ζωής που στήριξε στην επιθυμία του να προσφέρει στον συνάνθρωπο, αλλά κι ένα έργο καρδιάς, που πήρε το όνομά του από τη συντομογραφία του ονόματος της συζύγου του Ελένης Πενταφράγκα.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε, πως εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα τα φάρμακα της εταιρείας βρίσκονται σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, φροντίζοντας τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών και γνωρίζοντας σημαντική διεθνή καταξίωση. Επίσης, αναφέρθηκε και η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα περισσοτέρων από 30 σκευασμάτων της σε 17 ευρωπαϊκές χώρες και 40 παγκοσμίως, η οποία καθιστά την ELPEN μια άξια πρεσβευτή του Ελληνικού Φαρμάκου στις αγορές του εξωτερικού.

Στην τελετή βράβευσης, έγινε επίσης ειδική αναφορά και στην πρωτότυπη εισπνευστική συσκευή Elpenhaler® ως ένα ξεχωριστό σταθμό στην πορεία του Δημήτρη Πενταφράγκα. Πρόκειται για προσωπική του εφεύρεση, που αποτελεί καινοτομία για την πρόληψη και θεραπεία του άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. To Elpenhaler® έχει εγκριθεί σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες και φέρει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 100 κράτη.

Η παραλαβή της τιμητικής διάκρισης «Αριστίνδην» έγινε από τον Υπεύθυνο Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, κ. Βασίλη Πενταφράγκα, ο οποίος τόνισε: «Η βράβευση ενός φαρμακοποιού από τους συναδέλφους του έχει αναμφίβολα ξεχωριστή αξία. Στην προκειμένη περίπτωση, έρχεται να αναγνωρίσει το πάθος του Δημήτρη Πενταφράγκα για ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων που θα ανακουφίζουν τους συνανθρώπους του από τον πόνο. Κι αν σκεφτεί κανείς, ότι όλα ξεκίνησαν από έναν χώρο 25 τ.μ, τότε σίγουρα το πάθος του Δημήτρη Πενταφράγκα αξίζει το βραβείο αυτό. Αυτό το πάθος για δημιουργία έχει μείνει αναλλοίωτο εδώ και 54 χρόνια, έχοντας οδηγήσει στη σημερινή ανάδειξη της ELPEN σε μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το σπουδαιότερο, ωστόσο, επίτευγμα που αναγνωρίζουν στον Δημήτρη Πενταφράγκα όσοι έχουν την τύχη να είναι δίπλα του είναι η έμπνευση που τους μεταδίδει για αγάπη και δημιουργία. Είναι δηλαδή μοναδικός ο τρόπος, με τον οποίο μας εμπνέει να θέλουμε να κάνουμε όσα κι εκείνος».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr