ΥΓΕΙΑ

Πρωτοβάθμια υγεία και προσφυγικό ιεραρχεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ελλάδα

Πρωτοβάθμια υγεία και προσφυγικό ιεραρχεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ελλάδα

Μία Τοπική Μονάδα Υγείας και μία δομή φιλοξενίας προσφύγων, δείγμα των προτεραιοτήτων που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στη χώρα μας, επισκέφθηκαν το πρωί της Πέμπτης (21/06/2018) ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Dr Zsuzsanna Jakab, η επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα Dr Marianna Trias και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Dr. Santino Severino.

Αρχικά, η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ επισκέφθηκε την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (TOMY) στην Αθήνα (Κειριαδών και Ευρυσθέως 1). Εκεί τους υποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαρός, οι οποίοι τους ξενάγησαν στους χώρους της ΤΟΜΥ Κεραμικού, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της.

Στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα, τα στελέχη του ΠΟΥ συνόδευσαν εκτός του κ. Ξανθού, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και συντονιστής του προγράμματος «PHILOS», Άγις Τερζίδης. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ συνομίλησε με πρόσφυγες που βρίσκονται στον Ελαιώνα, γιατρούς και προσωπικό, το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς επίσης και με εθελοντές. Η δομή υποστηρίζεται από οδοντιατρείο (δύο οδοντίατροι και παιδοδοντίατρος) ενώ τις υπηρεσίες τους παρέχουν ένας κοινωνικός λειτουργός και δύο ψυχολόγοι οι οποίοι συνεργάζονται και με άλλους οργανισμούς παροχής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών (έκδοση ΑΜΚΑ/ΑΦΜ, ιατρικά ραντεβού, θέματα σχετικά με την υπηρεσία ασύλου, ανανέωση κάρτας ανεργίας, λήψη κοινωνικών ιστορικών, αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη, παραλαβή δικαιολογητικών για υπηρεσίες, νοσοκομεία, ΚΕΠ, κλπ). Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συμβολή της κοινωνικής υπηρεσίας στη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των προσφύγων στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη βοήθεια των διερμηνέων του προγράμματος. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα, ο Dr Ghebreyesus «έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται και από το ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκεται στη συγκεκριμένη δομή. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΟΥ με την οργανωμένη του παρουσία, πλέον, εδώ, θα βοηθήσει αποφασιστικά στον κρίσιμο αυτόν τομέα που λέγεται δημόσια υγεία και αφορά όλο το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Το Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα, το 30ο στην Ευρώπη και 149ο στον κόσμο, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης (20/06/2018). Τόσο ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, όσο και η Dr Jakab τόνισαν ότι η έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου στην Ελλάδα δίνει την ευκαιρία για πιο στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση πάνω στη μεταρρύθμιση στην Υγεία που είναι σε εξέλιξη.

Για συστηματική και αναβαθμισμένη παρουσία του ΠΟΥ στην Ελλάδα, έκανε λόγο κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης. Εξήγησε ότι στόχος της συνεργασίας είναι η παροχή της αναγκαίας τεκμηρίωσης και τεχνογνωσίας στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, που εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού.

Ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus συνεχάρη τον υπουργό Υγείας Ανδρέα, Ξανθό και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, για την αφοσίωσή τους στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας. Στάθηκε ιδιαιτέρως, στη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο γεγονός ότι λειτουργούν ήδη 94 ΤΟΜΥ. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, πρέπει να στραφεί σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας και για δύο επιπλέον λόγους: ο πρώτος είναι η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού και ο δεύτερος έχει να κάνει με τον αυξημένο δείκτη θνητότητας λόγω τροχαίων ατυχημάτων. Τέλος, μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων με τρόπο σύγχρονο και αποφασιστικό.

Η συνεργασία με την Ελλάδα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης σχεδίασε ένα πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ενίσχυση του συστήματος, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η συνεργασία μας με τις ελληνικές Αρχές τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα υιοθέτησης περιφερειακών πολιτικών υγείας σε εθνικό επίπεδο και εφαρμογής τους σε τοπικό. Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένα από τα κύρια αποτελέσματα αυτού του προγράμματος» δήλωσε η Dr Jakab. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει συναντίληψη με το υπουργείο Υγείας για την επίτευξη των κοινών στόχων, όπως η μείωση των κινδύνων δημόσιας υγεία και η αντιμετώπιση εκτάκτων ζητημάτων, όπως η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων-μεταναστών.

Το Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα θα έχει ρόλο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συντονίζοντας προγράμματα συνεργασίας μεταξύ πολλών κρατών, με θέματα όπως υγεία και μετανάστευση, μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω διαβιβαστών, ζωονόσοι κτλ, όπως έχει συμφωνηθεί ήδη με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός.

Δείτε τις φωτογραφίες στην gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις