ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη
ASSOCIATED PRESS

Διευρυμένη σύσκεψη για τον κοροναϊός, τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τις επιπτώσεις στην οικονομία θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Κοροναϊός στην Ελλάδα: 45 τα κρούσματα στην χώρα

Κοροναϊός: 45 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα - Με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους σχετίζονται όλα τα νέα κρούσματα - Διασωληνωμένος παραμένει ο 66χρονος

Στους δεκατέσσερις ανήλθε ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (06/03), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Έντεκα εξ αυτών είναι από την ομάδα που ταξίδεψε στο Ισραήλ και τα τρία είναι επαφές αυτών των ανθρώπων. Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι «αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εκτός από τον 66χρονο που διασωληνώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι υπόλοιποι είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτωματολογία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία εκ των επαφών των εκδρομέων που συμπεριλαβάνεται στα νέα κρούσματα είναι αεροσυνοδός ενώ τέσσερα από αυτά φέρονται να είναι από τη Ζάκυνθο.

Ανάμεσα στα 14 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, θετικό στον Κοροναϊό βρέθηκε και συγγενικό πρόσωπο μαθητή στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης.

Η ανακοίνωση του Δήμου Δάφνης αναφέρει:

«Πριν από λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες αρχές ότι το ύποπτο κρούσμα κηδεμόνα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, είναι θετικό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα.

Ο Δήμος έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ήδη έχει ξεκινήσει η απολύμανση όλων των δημοτικών κτηρίων και των σχολικών μονάδων.

Για προληπτικούς λόγους και για την προστασία της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας συμπολιτών μας, αποφασίζουμε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου μας από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και θα ακολουθήσουν νεώτερες οδηγίες και ανακοινώσεις όταν προκύψουν νέα στοιχεία».

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Βόρεια Εύβοια

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Κοροναϊού στην Περιφέρεια Στερεάς σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Ειδικού Εργαστηρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και τη σχετική ανακοίνωση που έβγαλε στη 1:30’ μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η Περιφέρεια.

Πρόκειται για άνδρα 48 ετών από την Ιστιαία, που είχε ταξιδέψει με το 10ο κρούσμα τον 66χρονο από την Ηλεία στους Αγίους Τόπους.

Ο άνδρας μετέβη το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Νοσοκομείο Χαλκίδας χωρίς συμπτώματα έχοντας την ανησυχία όμως αφού ήταν συνταξιδιώτης στο γκρουπ που έχει μολυνθεί από τον ιό και έδωσε δείγμα. Τα αποτελέσματα το ίδιο βράδυ ήταν θετικά για τον ιό και ο άνδρας έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ελέγχονται από τον ΕΟΔΥ οι επαφές του.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας κάνει λόγο για επιβεβαίωση κρούσματος Κοροναϊού σε κάτοικο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, της Π.Ε. Εύβοιας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη ιχνηλάτηση των επαφών του φορέα. Ο φορέας και τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, έχουν τεθεί σε παραμονή κατ’ οικον. Η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και όλους τους συναρμόδιους φορείς, ούτως ώστε να ακολουθηθεί η άμεση και ορθή εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών», ενώ δεσμεύεται για νέα ανακοίνωση ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης.

«Το κρούσμα κορωνοϊού που παρουσιάστηκε στην Περιφέρειά μας αντιμετωπίζεται με προσήλωση στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της επιστημονικής κοινότητας. Παρακαλώ θερμά να λαμβάνουμε όλοι τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η τήρηση των μέτρων, η διατήρηση της ψυχραιμίας μας και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών από τους αρμόδιους φορείς θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού στην περιοχή μας», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Αμαλιάδα: «Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου θα βοηθήσουν σε ό,τι τους ζητηθεί»

«Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας βρίσκονται στη διάθεση του νοσοκομείου και του δήμου για να συνδράμουν στην έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Τσαούσης, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε μαζί με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Νίκο Σδούγα, και τον δήμαρχο Ήλιδας, Γιάννη Λυμπέρη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Κώστας Τσαούσης, «τα μέλη του ιατρικού συλλόγου, και ιδιαίτερα οι γιατροί του παθολογικού τομέα, θα συντρέχουν και θα βρίσκονται εν αναμονή για ό,τι τους ζητηθεί».

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι «οι πολίτες μπορούν να καλούν δύο τηλεφωνικούς αριθμούς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας για παροχή βοήθειας», προσθέτοντας ότι «οι ασθενείς πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους και για οτιδήποτε συμβεί να επικοινωνούν με τον οικογενειακό τους γιατρό και αυτός θα τους κατευθύνει, για το αν χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο».

Όπως εξήγησε, «δεν πρέπει να πηγαίνουμε άσκοπα στο νοσοκομείο, διότι αφενός συνωστιζόμαστε και αφετέρου υπάρχουν εκεί νοσηλευόμενοι».

Παράλληλα, τόνισε ότι «οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί την οποιαδήποτε βοήθεια κάποιος πολίτης στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας θα τον υποδεχτούν οι γιατροί, αφού το νοσηλευτικό ίδρυμα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία».

Επίσης, ο κ. Τσαούσης επεσήμανε ότι «πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας», τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός».

Από την πλευρά του, ο Ν. Σδούγας ανέφερε ότι «μετά την απολύμανση που έγινε, το νοσοκομείο εφημέρευσε χθες κανονικά, όπως προβλεπόταν, και με τους γιατρούς στις θέσεις τους», προσθέτοντας ότι «από σήμερα και κάθε μέρα θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε περιστατικό που θα έρθει στο νοσοκομείο για να προσφέρουμε και εμείς τις υπηρεσίες μας».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Λυμπέρης, είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ο κόσμος και οι γιατροί είναι στη διάθεση των πολιτών για να τους βοηθήσουν».

Έκτακτα μέτρα

Με εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο, μέχρι συμπληρώσεως δύο εβδομάδων.

Επίσης αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς πληττόμενες περιοχές.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για τις περιοχές αυτές ενώ παρατείνεται πέραν της 13ης Μαρτίου η απαγόρευση των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.

«Επαναλαμβάνω», τόνισε ο κ. Τσιόδρας «ότι η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον Κοροναϊο».

O εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επισήμανε επίσης ότι «δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ενθαρρυντικό». Ωστόσο τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται κάτω από τη μύτη μας και για αυτό δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει.

Δείτε όλη την ανακοίνωση του κ. Τσιόδρα στο βίντεο που ακολουθεί:

Υπενθυμίζεται ότι χθες, είχε ανακοινωθεί ότι βρέθηκαν θετικά στον ιό, 21 από τα 24 άτομα που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ και στο οποίο βρισκόταν επίσης ο 66χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι βρέθηκε θετική στον Κοροναϊό και η σύζυγος του.

Διαβάστε επίσης: Σε ποια νοσοκομεία τοποθετούνται isolation boxes

Ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος λοιμωξιολόγος, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (06/03) στον Open για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού.

«Έχουμε ανοίξει δύο πτέρυγες στο νοσοκομείο κι έχουμε εξασφαλήσει γύρω στις 40 κλίνες», δήλωσε.

«Από τα 21 άτομα νοσηλεύουμε 10 και είμαστε σε επαφή με τους υπόλοιπους 11. Ο 66χρονος είναι πιο σοβαρά γιατί έχει αναπνευστική ανεπάρκεια, δύο είναι λιγότερο σοβαρά κι έχουν σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και τα υπόλοιπα είναι σε καλή κατάσταση», διευκρίνησε.

«Περιμένουμε την ιχνηλάτηση και άλλων περιστατικών από την ίδια περιοχή», πρόσθεσε.

Δείτε τι ανέφερε ο κ. Γώγος για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, στο παρακάτω βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Τι εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για το κλείσιμο των σχολείων Πανελλαδικά

Μέχρι στιγμής, η Πολιτεία επιλέγει να κλείνει σχολεία κατά περίπτωση, όπου δηλαδή εμφανίζονται ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κι ενώ η ανησυχία των γονέων (και όχι μόνο) μεγαλώνει, πολλοί είναι που ρωτούν αν είναι τώρα η ώρα να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες πριν παρουσιαστεί το πρώτο κρούσμα σε σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσουν πανελλαδικά τα σχολεία, μια απόφαση που αν ληφθεί, αυτό θα έχει γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Υπάρχει όμως η ανησυχία ότι αν η Πολιτεία προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, θα προκληθεί πανικός στην κοινωνία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Βόρεια Εύβοια

Σχετικές ειδήσεις