ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία - Ο γιατρός του «Αττικόν» Γ. Σιδέρης στο Newsbomb.gr

Κορονοϊός: Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία - Ο γιατρός του «Αττικόν» Γ. Σιδέρης στο Newsbomb.gr
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 30 ασθενείς οι οποίοι είναι θετικοί στον κορονοϊό νοσηλεύονται στο «Αττικόν», το οποίο σιγά-σιγά μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για τον COVID-19, καθώς κλινικές αδειάζουν για να υποδεχτούν νέα κρούσματα.

Οι υγειονομικοί παλεύουν με μεγάλες δυσκολίες σε εξοπλισμό και χωρίς ωράριο. Παρόλο που είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, μόλις πριν από 2-3 μέρες ανέλαβαν υπηρεσία κάποιοι υγειονομικοί, λέει στο Newsbomb.gr o γιατρός του Αττικού, Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου και μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 13% των υγειονομικών όλης της χώρας, νοσεί από κορονοϊό, επισημαίνει ο κ. Σιδέρης. Αυτό σημαίνει ότι βγαίνουν από τη μάχη προσωρινά και κανονικά θα έπρεπε να αντικαθίστανται, ώστε να μη γίνουν οι ίδιοι πηγή διασποράς του ιού. Οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση χαρακτηρίζονται σταγόνα στον ωκεανό. Την ίδια ώρα, τα ατομικά μέτρα προστασίας των υγειονομικών παρέχονται με το σταγονόμετρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κρίνονται και ακατάλληλα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

- Το «Αττικόν» είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο; Υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό, αλλά και για τους υπόλοιπους με άλλα νοσήματα; Τι γίνεται στις εφημερίες;

Στο Αττικό μέχρι στιγμής νοσηλεύονται πάνω από 30 ασθενείς που είναι θετικοί στον ιό. Έχει διατεθεί η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και έχουν αδειάσει 2 κλινικές χωρητικότητας 45 κρεβατιών για να υποδεχτούν θετικά κρούσματα. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους συναδέλφους Παθολόγους, Αναισθησιολόγους, Επειγοντολόγους, Εντατικολόγους, Λοιμωξιολόγους. Κυρίως αυτοί παλεύουν με μεγάλες δυσκολίες σε εξοπλισμό και χωρίς ωράριο. Στις εφημερίες η κίνηση στα υπόλοιπα ιατρεία έχει μειωθεί κατά 50% και παραπάνω. Βλέπουμε σιγά σιγά τη μετατροπή του νοσοκομείου σε νοσοκομείο αποκλειστικά για τον COVID-19. Προκύπτει λοιπόν ένα ακόμα θέμα. Πού θα πάνε οι χιλιάδες ασθενείς που αυτή τη στιγμή πάσχουν από καρκίνο, πρέπει να χειρουγηθούν, να λάβουν ογκολογικά φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, οι αιματολογικοί ασθενείς και άλλοι; Αυτό το ερώτημα δεν αφορά μόνο το δικό μας νοσοκομείο αλλά όλη τη χώρα.

- Υπάρχουν αρκετά κρούσματα σε υγειονομικούς σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι πολίτες φοβούνται ότι υγειονομικοί θετικοί στον ιό περιθάλπουν ασθενείς. Υπάρχει κίνδυνος να αποδεκατιστούν τα νοσοκομεία από γιατρούς και νοσηλευτές;

Μέχρι στιγμής οι υγειονομικοί που νοσούν είναι περίπου το 12-13%. Πάνω από 80 συνάδελφοι μας. Ναι, υπάρχει λοιπόν τέτοιος κίνδυνος και μάλιστα μεγάλος. Για αυτό, εδώ και πάνω ένα μήνα φωνάζουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Γιατί όποιος αρρωσταίνει βγαίνει από τη μάχη προσωρινά και πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά και για να μη γίνει ο ίδιος πηγή διασποράς του ιού. Για αυτό το λόγο απαιτούμε από την κυβέρνηση να προσλάβει τώρα, χωρίς κρίσεις και άλλες διαδικασίες τους περίπου 2.500 συναδέλφους που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για πρόσληψη. Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι επικουρικοί, δεν γίνεται να τους ονομάζεις «ήρωες» και μετά από λίγους μήνες να τους απολύεις.

- Ανακοινώθηκαν δωρεές μασκών, αναπνευστήρων, ενώ επιταχύνεται η παραγωγή αντισηπτικών, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης. Θα εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση;

Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας δεν έχουν ούτε χειρουργικές μάσκες. Στο Δρομοκαΐτειο τις ράβουν. Σε άλλα νοσοκομεία δίνουν ψεύτικες μάσκες «καρναβαλικού» τύπου. Στο Αττικό οι 8 αναπνευστήρες που προστέθηκαν είναι από το νοσοκομείο της Βέροιας. Σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπογράφουν για να πάρουν μία μάσκα και να την κρατήσουν για ένα 24ωρο λες και χρεώνονται όπλο από τον οπλοβαστό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι ντροπή η στάση κάποιων διοικητών και άλλων προθύμων που κουκουλώνουν τα προβλήματα και καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Δεν προσφέρουν. Παροπλίζουν. Τίποτα δεν εξομαλύνεται με λόγια και εξαγγελίες. Αυτές τις μέρες άλλωστε τα λόγια δεν έχουν καμία σημασία. Οι πράξεις μετράνε.

- Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ήδη γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό έχουν αναλάβει υπηρεσία στο ΕΣΥ, τις τελευταίες ημέρες. Έχετε δει διαφορά στην καθημερινότητα του νοσοκομείου;

Έχουμε δει ελάχιστους συναδέλφους που μόλις πριν δυο-τρεις μέρες έπιασαν δουλειά. Στο Αττικό ο αριθμός αυτός αγγίζει το αστρονομικό νούμερο των 21 (!!!). Καταλαβαίνετε ότι αυτές οι προσλήψεις δεν έφταναν ούτε ως μια μικρή ανάσα και πριν την COVID-19 εποχή. Οι συνάδελφοι που ήρθαν είναι κυριολεκτικά μία σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων. Πόσο μάλλον τώρα. Οι κενές οργανικές θέσεις πανελλαδικά είναι 6.000 στους γιατρούς και 30.000 στο υπόλοιπο προσωπικό. Αυτές πρέπει να καλυφθούν τώρα.

- Είναι αναγκαία η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τόσο σε κλίνες όσο και σε εργαστηριακούς ελέγχους;

Είναι αναγκαία η επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας και αν δεν γίνει θα είναι εγκληματική. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, διάφοροι ιδιωτικοί διαγνωστικοί όμιλοι πλουτίζουν με τα test. Ένας το χρεώνει 275 ευρώ, άλλος 310 άλλος 120. Μιλάμε για τρομακτική κερδοφορία εις βάρος της αγωνίας του κόσμου. Πρέπει να επιταχθούν όλα τα αποθέματα σε κιτ και αντιδραστήρια και να γίνονται test με την ευθύνη του κράτους. Να επιταχθούν τα 350 κρεβάτια ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση αντί να τα επιτάξει τα νοικιάζει και μάλιστα σε διπλάσια τιμή από ό,τι πριν την πανδημία! Δίνει 1.600 ευρώ αντί για 800 που έδινε. Άλλο ένα δωράκι προς τους πρίγκιπες της υγείας. Να επιταχθούν τώρα οι ιδιώτες γιατροί, έμπειροι συνάδελφοι, που μπορούν να συμβάλλουν στη συνταγογράφηση και σε κατ’ οίκον επισκέψεις. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα.

- Το «σχέδιο στήριξης» για το ΕΣΥ που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, είναι κατά τη γνώμη σας, είναι της ίδιας δυναμικότητας με τα μέτρα ατομικής ευθύνης των πολιτών που έχει λάβει;

Κάποια μέτρα είναι αναγκαία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό όμως που ζούμε σήμερα απέχει από την πραγματικότητα. Ενοχοποιείται ο ασθενής και η κρατική ευθύνη πηγαίνει περίπατο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι τα μέτρα περιορισμού μπορούν μόνο να κερδίσουν χρόνο και όχι να εξαλείψουν την πανδημία. Οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομίες, ούτε με πρόστιμα. Αυτό που χρειάζεται είναι τώρα να ενισχυθεί το Δημόσιο σύστημα υγείας. Οι υγειονομικοί τα δίνουν όλα. Οι πολίτες έχουν αναλάβει την ευθύνη τους και με το παραπάνω. Η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που πρέπει.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Επίταξη κλινών, τεστ και εργαστηρίων ιδιωτικών κλινικών ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Κορονοϊός - gov.gr: Ιατρικές συνταγές μέσω κινητού - Δείτε τη διαδικασία βήμα-βήμα

Κορονοϊός: ΕΟΔΥ και ΕΚΠΑ ενισχύουν την εργαστηριακή διερεύνηση του ιού - Ανάγκη για περισσότερα τεστ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις