ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Παγκόσμιο debate για τις μάσκες - Τι πρέπει να προσέχουμε με τις υφασμάτινες

Κορονοϊός: Παγκόσμιο debate για τις μάσκες - Τι πρέπει να προσέχουμε με τις υφασμάτινες
Associated Press

Υποχρεωτική σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται πλέον η χρήση μάσκας -ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους- καθώς τα βασικά μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η χρήση της μάσκας έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού πολλοί ήταν οι αξιωματούχοι υγείας που μέχρι πρότινος δεν τη συνιστούσαν. Στη μετα-κορονοϊό εποχή, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επιβάλει την προστατευτική μάσκα ως νέο βασικό κανόνα της καθημερινότητάς μας.

Ο καθηγητής Λοιμοξιωλογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία την πανδημίας στη χώρα μας, το απόγευμα της Πέμπτης απάντησε στο ερώτημα γιατί κρίθηκε υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό τόνισε σχετικά με τη χρήση της μάσκας: «Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ.

Γι’ αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της μάσκας. Θα σας πω πάλι με πολύ μετριοφροσύνη, με πολλή σκέψη, με πολλές αντιρρήσεις μέσα στις συζητήσεις μας στην Επιτροπή, με πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά, με το επιχείρημα το ότι αυτό ίσως θα πρέπει να είναι το πρώτο μέτρο που αργότερα θα καταργηθεί και δεν πρέπει να μας παίρνει την προσοχή από τα μέτρα υγιεινής, τα μέτρα απόστασης. Αλλά στο Μετρό δεν μπορεί να τηρηθούν. Και εδώ ερχόμαστε στη διαφοροποίηση της ισχυρής σύστασης από την απαγόρευση. Και η ισχυρή σύσταση φυσικά και υπάρχει όπου υπάρχει κλειστός χώρος, έτσι; Η απαγόρευση έχει έννοια με την εφαρμογή του μέτρου», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται και σε πάρα πολλές άλλες χώρες, παρά τις διαφωνίες. Στη Γερμανία -σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού ιού- μηχανήματα αυτόματης πώλησης σε σταθμούς τρένων διαθέτουν μάσκες προς πώληση, ενώ στην Αυστρία η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στα καταστήματα. Αξιωματούχοι Υγείας στις ΗΠΑ άλλαξαν τις οδηγίες και συστήνουν σε όλους τους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες. Την ίδια ώρα, στο Τέξας όσοι πολίτες μπαίνουν σε καταστήματα ή δημόσιες συγκοινωνίες χωρίς μάσκα ή χωρίς κάλυψη του στόματος και της μύτης τους με ύφασμα, τιμωρούνται με πρόστιμα που φθάνουν έως και τα 1.000 δολάρια.

Προσφέρει προστασία η χρήση της μάσκας;

Η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας για τη μείωση της μετάδοσης σταγονιδίων από το αναπνευστικό δεν έχει ακόμα φθάσει σε τελικά συμπεράσματα. Σήμερα, ωστόσο, σε σύγκριση με τις αρχές της πανδημίας υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για το πώς εξαπλώνεται ο ιός και οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον, ότι ο επιπολασμός της νόσου COVID-19 είναι πολύ πιο διαδεδομένος από ό, τι νομίζαμε προηγουμένως.

Κατά πολλούς η λέξη «κλειδί» που επιβάλλει τη χρήση της μάσκας είναι οι «ασυμπτωματικοί» ασθενείς. Αν και στις αρχές Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωνε ότι η ιογενής μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα ήταν πιθανότατα «σπάνια», σήμερα ένας αυξανόμενος αριθμός δεδομένων δείχνει ότι, μεγάλος αριθμός μολυσμένων ατόμων χωρίς συμπτώματα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Ο κ. Τσίοδρας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία την πανδημίας στη χώρα μας, το απόγευμα της Πέμπτης, έδωσε και ένα παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να συμβεί μέσα στα ΜΜΜ μετά την άρση των μέτρων, εφ’ όσον κάποιος παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα. «Φανταστείτε κάποιον ο οποίος μπαίνει σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, φοράνε όλοι μάσκα, αυτός δεν φοράει, και φτερνίζεται. Τι έχει να γίνει; Αν φτερνίζεται λόγω του ιού είναι το κακό σενάριο, αν φτερνίζεται γιατί έχει μια αλλεργία είναι ένα καλό σενάριο, το οποίο δεν μπορεί να το αποφύγει. Αλλά φανταστείτε τι επεισόδια μπορεί να γίνουν εκεί πέρα. Κοινωνικός αντίκτυπος μεγάλος. Θέλει προσοχή. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε την ισχυρή σύσταση για τους κλειστούς χώρους. Βάλαμε μια υποχρέωση, σαν Επιτροπή μας ζητήθηκε να πούμε πού θεωρούμε ότι είναι υποχρεωτικό. Είπαμε που θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό σε αυτή τη φάση και μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα αν πάμε καλά. Και θεωρήσαμε ότι η πρώτη έννοια της υποχρεωτικότητας είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι στους οποίους έρχεται σε πολύ στενή επαφή ο εργαζόμενος με τον εξυπηρετούμενο και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την προσωπική υγεία και χώροι όπου εργάζονται άνθρωποι που χειρίζονται νωπά μη τυποποιημένα τρόφιμα», σημείωσε.

Τι πρέπει να προσέχουμε με τις υφασμάτινες μάσκες

Οι χειρουργικές μάσκες -που φορούν συνήθως γιατρούς και νοσηλευτές- έχουν σχεδιαστεί για μία χρήση, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες που συστήνουν οι ειδικοί για χρήση από το ευρύ κοινό και προορίζονται για πολλές χρήσεις προκαλούν μία νέα ανησυχία ως προς την ορθή τους χρήση.

Μελέτη από το Νεπάλ σχετικά με τις πάνινες μάσκες που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους χρήστες από μεγαλύτερα σε όγκο σωματίδια διαπίστωσε ότι το πλύσιμο και το σιδέρωμα τους μείωσε την αποτελεσματικότητα τους, καθώς σημειώθηκε φθορά στο υλικό του υφάσματος. Επομένως ανοίγει μία συζήτηση γύρω από το πιο είναι το καταλληλότερο υλικό για την κατασκευή τους, αλλά και οι καταλληλότεροι τρόποι αποθήκευσης και φροντίδας τους.

Παράλληλα, πρόσφατο άρθρο στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine αναφέρει ότι εάν όλοι φορούν μάσκα, τότε τα άτομα προστατεύουν το ένα το άλλο, μειώνοντας τη συνολική μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Επίσης, βοηθά τους ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς τους να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους, όταν με τα χέρια τους αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι οι μάσκες δεν είναι «ασπίδες προστασίας», αλλά ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο για να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού. Τονίζουν δε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων και να πλένουμε συχνά και σωστά τα χέρια μας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου από τους επιστήμονες – Δοκιμάζονται πάνω από 130 θεραπείες

Σχετικές ειδήσεις