ΥΓΕΙΑ

Παίδων «Αγία Σοφία»: Επαναλειτουργεί το Κέντρο Καρδιοπαθειών και η ΚΕΜ - Έγινε η πρώτη επέμβαση

Παίδων «Αγία Σοφία»: Επαναλειτουργεί το Κέντρο Καρδιοπαθειών και η ΚΕΜ - Έγινε η πρώτη επέμβαση
INTIME NEWS

Την πλήρη επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) και της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ) του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», ανακοίνωσε ο διοικητής Μανώλης Παπασάββας.

Η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), δυναμικότητας τριών κλινών, είχε μετατραπεί κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σε ΜΕΘ-Covid για πιθανά περιστατικά κορονοϊού σε νεογνά, παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, σήμερα Τετάρτη (01/07/2020) πραγματοποιήθηκε η πρώτη παιδοκαρδιοχειρουργική επέμβαση με εξωσωματική κυκλοφορία σε κορίτσι, ηλικίας 9 ετών.

Επιπλέον, καταρτίστηκε πρόγραμμα εφημέρευσης της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας για τον μήνα Ιούλιο 2020, όπως επίσης και πίνακας εφημεριών του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος – ΚΕΜ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη παιδοκαρδιοχειρουργική επέμβασηΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ »

Η αξιολόγηση νέων περιστατικών που προστίθενται στη καρδιοχειρουργική λίστα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, οπότε και αποφασίζεται ποια περιστατικά θα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, ολοκληρώθηκε την Τρίτη (30/07/2020), η μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων παιδιών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε έξι, στην ανακαινισμένη και εκσυγχρονισμένη Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Σοβαρές δυσλειτουργίες

Νωρίτερα σήμερα, ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και 9 ακόμα βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τα προβλήματα λειτουργίας της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» αποτελεί το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, στο οποίο εξυπηρετείται ανήλικος πληθυσμός από όλη την Ελλάδα, διαθέτει όλες τις ιατρικές ειδικότητες καθώς και πολλά μοναδικά εξειδικευμένα τμήματα, αποτελώντας το κύριο νοσοκομείο του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών.

Αυτή την περίοδο, λόγω των αναγκών της πανδημίας και της διασφάλισης επιπλέον κλινών ΜΕΘ-Covid 19, εμφανίστηκε σοβαρή δυσλειτουργία κρίσιμων τμημάτων του νοσοκομείου όπως η Παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική και η ΜΕΘ Παίδων. Η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτούργησε ως ΜΕΘ-Covid 19 για όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νεογνών, παιδιών και εφήβων με Covid -19, με αποτέλεσμα όλα τα τακτικά καρδιοχειρουργικά περιστατικά να παραπέμπονται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα η πολυδύναμη ΜΕΘ 10 κλινών που υφίσταται στο νοσοκομείο, επωμίστηκε την περίοδο της πανδημίας - πέραν των άλλων αναγκών που καλύπτει σε πλείστα άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου- και τη λειτουργία του ειδικού Τμήματος ΜΕΘ Covid-19, επειδή ακριβώς η ΚΕΜ δεν προβλέπεται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου και δεν είναι στελεχωμένη με μόνιμους εντατικολόγους γιατρούς ΕΣΥ. Επομένως, το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό της πολυδύναμης ΜΕΘ αναγκάζεται να παρέχει έργο, όχι μόνο στο νευραλγικό τομέα μίας Μονάδας με παιδιατρικούς ασθενείς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, αλλά και σε άλλα ευαίσθητα τμήματα, ξεπερνώντας τις αντοχές του.

Η ανάγκη θεσμοθέτησης αυτόνομης Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας ( ΚΕΜ) και στελέχωσής της με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί πλέον να μην αντιμετωπίζεται, τονίζουν οι βουλευτές.

Τέλος, ερωτούν τον υπουργό Υγείας αν θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του Οργανισμού του νοσοκομείου προβλέποντας ένα σύγχρονο παιδοκαρδιοχειρουργικό-καρδιολογικό Κέντρο με αυτόνομη Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) που θα στελεχωθεί με γιατρούς με πιστοποιημένη εξειδίκευση σε ΜΕΘ καρδιοχειρουργημένων παιδιών ή ενηλίκων, καθώς και αν θα ενισχυθεί η σημερινή πολυδύναμη ΜΕΘ του νοσοκομείου για να μπορεί με επάρκεια να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές ανάγκες υποστήριξης.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογική δήλωση - TAXISnet: Παράταση για την υποβολή τους - Πότε λήγει η προθεσμία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr