ΥΓΕΙΑ

Πώς η παραγωγή της AMH εμπλέκεται στη γονιμότητα της γυναίκας; 

Πώς η παραγωγή της AMH εμπλέκεται στη γονιμότητα της γυναίκας; 
Photo by cottonbro from Pexels

Αντιμυλλέριος ορμόνη ή αλλιώς ορμόνη της γονιμότητας

Η AMH είναι μία ορμόνη, που παράγεται από τους ιστούς των γεννητικών οργάνων: τους όρχεις στους άνδρες και τις ωοθήκες στις γυναίκες.

Ο άνδρας καθ’ όλη σχεδόν τη ζωή του από την εφηβεία κι έπειτα είναι σε θέση να παράγει γεννητικά κύτταρα, δηλαδή σπερματοζωάρια. Έτσι, θα μπορούσε να πει κανείς, πως – θεωρητικά – ο άνδρας είναι γόνιμος ακόμα και μέχρι τα γεράματά του.

Αντίθετα, το κορίτσι γεννιέται με πεπερασμένο αριθμό ανώριμων ωαρίων στις ωοθήκες του. Δηλαδή η γυναίκα δεν παράγει στη ζωή της ωάρια.

Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί, πως ένα κορίτσι στη γέννησή του έχει περίπου ένα εκατομμύριο ανώριμα ωάρια. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ο αριθμός αυτός μειώνεται και μέχρι να εισέλθει στην εφηβεία ο αριθμός των ανώριμων ωαρίων έχει κατέλθει στα 500.000 περίπου.

Από τα ανώριμα αυτά ωάρια ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός θα φθάσει στην πλήρη ωρίμανση. Συνήθως, κατά τη διάρκεια κάθε έμμηνου κύκλου (περιόδου) κάποιος αριθμός από τα ανώριμα ωάρια αυτά θα ξεκινήσουν να ωριμάζουν, αλλά μόνον ένα (αυτό ονομάζεται «επικρατές» ωάριο) θα φθάσει στην πλήρη ωρίμανση και θα απελευθερωθεί με την ωοθυλακιορρηξία (ή ωορρηξία) μέσα στη σάλπιγγα.

Αν το ωάρια αυτό έρθει σε επαφή εντός της σάλπιγγος με κάποιο σπερματοζωάριο, θα γονιμοποιηθεί και θα αρχίσει μία νέα κύηση.

Η παραγωγή της AMH από τους ιστούς της ωοθήκης εμπλέκεται ακριβώς σε αυτήν τη διαδικασία ωρίμανσης των ωαρίων κατά τη διάρκεια του κύκλου. Για να είμαστε πιο ακριβείς με τη δράση της αντιρροπεί (τρόπον τινά «αντιστέκεται») στη δράση των ορμονών FSH (Follicle – Stimulating Hormone/ Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη) και LH (Luteinizing Hormone/ Ωχρινοτρόπος Ορμόνη), που παράγονται από τον εγκέφαλο (από μία περιοχή, που ονομάζεται υπόφυση). Η FSH και η LH προάγουν την ωρίμανση των ωαρίων, ενώ η AMH την παρεμποδίζει. Η «ισόρροπη» δράση των ορμονών αυτών είναι σημαντική για την επίτευξη της ορθής ωρίμανσης των ωαρίων.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr