ΥΓΕΙΑ

Τεστ αντισωμάτων κορονοϊού: Καλύτερα αποτελέσματα 20 μέρες από τα πρώτα συμπτώματα

Τεστ αντισωμάτων κορονοϊού: Καλύτερα αποτελέσματα 20 μέρες από τα πρώτα συμπτώματα

Η ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων για Covid-19 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το είδος του τεστ, καθώς επίσης από το πότε και πώς διενεργούνται. Μια νέα διεθνής μελέτη, η οποία αξιολόγησε δέκα διαφορετικά τεστ αντισωμάτων, βρήκε ακρίβεια που κυμαινόταν από το 87% έως το αρκετά χαμηλό 61%, όσον αφορά τον εντοπισμό δειγμάτων αίματος θετικών για κορονοϊό (η λεγόμενη ευαισθησία του τεστ).

Η ακρίβεια των περισσότερων τεστ φάνηκε μεγαλύτερη, με την ευαισθησία τους να ξεπερνά το 95%, όταν είχαν περάσει τουλάχιστον 20 μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων Covid-19 σε έναν άνθρωπο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πίκερινγκ του τμήματος λοιμωδών νόσων του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Pathogens", ανέφεραν ότι τα τεστ που εξετάστηκαν, είχαν ακρίβεια 82% έως 100%, όσον αφορά τον εντοπισμό δειγμάτων αρνητικών για κορονοϊό (η λεγόμενη ειδικότητα του τεστ).

Τα τεστ είχαν επίσης μεγαλύτερη ακρίβεια, όταν τα δείγματα αίματος είχαν ληφθεί με ένεση από τη φλέβα και όχι με τρύπημα του δαχτύλου. Τα επίπεδα αντισωμάτων ήσαν μεγαλύτερα στους ασθενείς με σοβαρότερη Covid-19, σε σχέση με όσους είχαν ήπια έως καθόλου συμπτώματα.

Τα αντισώματα είναι κύτταρα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Όσοι αναρρώνουν από Covid-19, παράγουν τέτοια αντισώματα έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2. Γι' αυτό ήδη σε διάφορες χώρες -και στην Ελλάδα- δοκιμάζεται, με ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα, η μετάγγιση πλάσματος αίματος αναρρωσάντων σε ασθενείς με Covid-19.

«Βρήκαμε ότι αρκετά τεστ αντισωμάτων, ακόμη και τα φθηνά γρήγορα πλευρικής ροής που είχαν αρνητική δημοσιότητα στο παρελθόν, τα πήγαν καλά, όταν χρησιμοποιήθηκαν με προσοχή. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται το σωστό τεστ στη σωστή κατάσταση στη σωστή στιγμή και να έχει προηγηθεί προσεκτική αξιολόγηση πριν τη χρήση τους. Τα τεστ ποικίλουν μεταξύ τους και μερικά που δοκιμάσαμε, έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα», ανέφερε η Πίκερινγκ.

Υπάρχει σαφής ανάγκη για ακριβή τεστ αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού τόσο ως συμπληρωματικό διαγνωστικό εργαλείο, όσο και για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης του ιού (επιπολασμού) στον πληθυσμό. Τα μοριακά ρινοφαρυγγικά τεστ (PCR) ανιχνεύουν αν κάποιος έχει ενεργή λοίμωξη από τον ιό, ενώ τα τεστ αντισωμάτων κατά πόσο τέτοια λοίμωξη είχε συμβεί στο παρελθόν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ στον Βύρωνα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (pics)