ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πώς επηρεάζει ο καιρός στη διασπορά του ιού

Κορονοϊός: Πώς επηρεάζει ο καιρός στη διασπορά του ιού
Παίζει ή όχι ρόλο ο καιρός στην εξάπλωση του ιού;
InTime

Κορονοϊός: Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας εξηγεί τον ρόλο του καιρού στην πανδημία και πώς επηρεάζει τη διασπορά του ιού στους ανθρώπους.

Όταν ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του οι περισσότεροι επιστήμονες είχαν την ελπίδα ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, θα μειωνόταν η εξάπλωση του ιού. Το καλοκαίρι ήρθε, όμως, η δραματική μείωση που όλοι περίμεναν δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Το ζήτημα, λοιπόν, του πόσο μπορεί να επηρεάσει ο καιρός στην έξαρση της πανδημίας παραμένει περίπλοκο. Το σίγουρο είναι πως από τον καιρό επηρεάζεται δεδομένα η συμπεριφορά των ανθρώπων, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση του ιού. Ενδεικτικά είναι τα γραφήματα και οι χάρτες που δημοσιεύτηκαν μαζί με την έρευνα, που αφορούν τόσο το σύνολο του πλανήτη όσο και τις ΗΠΑ ξεχωριστά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο στο International Journal of Environmental Research and Public Health και εξηγεί ως έναν βαθμό τον ρόλο του καιρού στην εξάπλωση του κορονοϊού. Στα ευρήματα αναφέρεται πως η θερμοκρασία και η υγρασία εν τέλει δεν έχουν σημαντικό ρόλο.

Η διασπορά του ιού σε σχέση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντοςmdpi.com

«Η επίδραση του καιρού είναι μικρή και άλλα χαρακτηριστικά όπως η κινητικότητα έχουν μεγαλύτερη επίπτωση από τον καιρό. Στο πλαίσιο της σχετικής σημασίας, ο καιρός είναι μια από τις τελευταίες παραμέτρους», ήταν τα λόγια του επικεφαλής της έρευνας, Ντεβ Νιγιόγκι, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας, ωστόσο, ήταν η μελέτη πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ταξίδια και ο χρόνος εκτός σπιτιού ήταν οι δυο κορυφαίοι παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Η διασπορά του ιού ανά κλιματική ζώνη στον πλανήτηmdpi.com

«Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα καθοδηγείται από τον καιρό και το κλίμα. Πρέπει να λαμβάνουμε ατομικές προφυλάξεις και να γνωρίζουμε τους παράγοντες της αστικής έκθεσης», είπε ο Σαγιάντ Γιαμσίντι, ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου κι εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.914 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Νέο ρεκόρ με 35 νεκρούς και 228 διασωληνωμένους