ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca – Όχι πανικός με τις μεταλλάξεις

Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca – Όχι πανικός με τις μεταλλάξεις
InTime

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέλυσε τα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca που έγινε το τρίτο το οποίο ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενώ συνέστησε να μην υπάρχει πανικός για τα μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού. «Τα εμβόλια προσφέρουν ισχυρή προστασία», σχολίασε.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η κ. Θεοδωρίδου στάθηκε κυρίως στα δυο θέματα που απασχόλησαν τα τελευταία 24ωρα την επικαιρότητα. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, το εμβόλιο της AstraZeneca για την ώρα δεν μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 65 ετών καθώς δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία στις μελέτες που έγιναν για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Μάλιστα αποκάλυψε πως οι ρυθμιστικές αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δοθεί το «ΟΚ» και για αυτές τις ηλικίες, για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ στάθηκε και στο θέμα των μεταλλάξεων εξηγώντας πως δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως τα εμβόλια παρέχουν προστασία και κατά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακήρυξη της πανδημίας του κορονοϊού σαν παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία από τον ΠΟΥ. Πριν τρεις ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ενέκρινε το τρίτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού και σύντομα θα ακολουθήσουν άλλα δυο. Σε έναν χρόνο, υπό τη σκιά εκατομμυρίων θανάτων, η επιστήμη έκανε άλματα», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Ο εχθρικός ιός, μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο, φρόντισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να μεταλλαχθεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις, κυριάρχησαν στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες μέσα σε ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων των φαρμακοβιομηχανιών και της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Την Παρασκευή ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο Βρετανο-Σουηδικής παραγωγής της AstraZeneca, ως ανοσογόνο, ασφαλές για την εφαρμογή του σε ηλικίες 18 ετών και άνω. Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία – δια του προέδρου Μακρόν κι όχι από την επιστημονική κοινότητα – και η Ιταλία διατύπωσαν προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίησή του σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Το «αγκάθι» είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη από αυτές τις ηλικίες, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα από τόσο μικρό δείγμα. Υπάρχει προοπτική σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο το δείγμα, της τάξης των 7.500 ατόμων, αποτέλεσμα μελέτης της εταιρίας στην Αμερική. Θα υπάρξουν πρόδρομα αποτελέσματα και πληροφορίες και από την εφαρμογή του εμβολίου στην Αγγλία», εξήγησε στη συνέχεια.

Αναφορικά με τη λειτουργία του εμβολίου της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου ανέλυσε πως «Το εμβόλιο αυτό πήρε από τη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας στα μέσα του Δεκέμβρη για όλες τις ηλικίες. Παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια για φάρμακα και εμβόλια, όπως του Έμπολα. Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να μεταφέρει σαν ταχυδρόμος τη γενετική πληροφορία στο ανθρώπινο κύτταρο, για να παρασκευαστεί η επιφανειακή πρωτεΐνη του κορονοϊού για να δώσει το ερέθισμα για την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «Και σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει περίπτωση να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται, ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον».

«Συνεδριάζουν οι επιτροπές κάθε χώρας»

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα, τόνισε πως «Η αποτελεσματικότητα είναι περίπου 60%. Σύμφωνα με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης μετά από 12 εβδομάδες, αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%. Είναι ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες για να καλυφθούν τα κενά στους εμβολιασμούς κάθε χώρας».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναφέρθηκε στη συνέχεια και στην τηλεδιάσκεψη των επιτροπών εμβολιασμού κάθε χώρας, για να ανταλλάξουν απόψεις για το αν θα επιτραπεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. «Οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, αυτή τη συγκεκριμένη ώρα, έχουν μια τηλεδιάσκεψη για να ανταλλάξουν απόψεις σε αυτό το θέμα. Μεταξύ αυτών και η χώρα μας, για να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτησή τους για την εφαρμογή του εμβολίου και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επαναλαμβάνω, σύντομα θα έχουμε δεδομένα που θα αλλάξουν τη σύσταση αυτή», υποστήριξε.

«Όχι πανικός με τις μεταλλάξεις»

«Τα άλλα θέματα, είναι αυτά των μεταλλάξεων. Βρετανικό, Νοτιοαφρικανικό, Βραζιλιάνικο… Προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Οι λοιμωξιολόγοι ξέρουν ότι ένα άτομο προστατεύεται αν έχει εμβολιαστεί, υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσμετράται. Είναι υπερβολή να διαβάζουμε ότι είμαστε ανοσχύρωτοι όταν μειώνονται αυτά τα αντισώματα. Υπάρχουν σοβαρά δεδομένα ότι τα εμβόλια, και τα mRNA, προσφέρουν ισχυρή προστασία. Δεν πρέπει να δημιουργείται ο πανικός που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις μεταλλάξεις», ξεκαθάρισε η κ. Θεοδωρίδου σχετικά με το θέμα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Δυσάρεστη έκπληξη το νοσοκομείο της Πάτρας»

Η κ. Θεοδωρίου αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην προτεραιοποίηση που υπάρχει στον εμβολιασμό και που φέρνει πρώτους στη λίστα τους υγειονομικούς. «Για τη δική τους προστασία, είναι οι μαχητές κατά του κορονοϊού, αλλά και για την προστασία των ασθενών», ανέφερε και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας.

«Αποτελεί δυσάρεστε έκπληξη, ας ελπίσουμε πως είναι και εξαίρεση, το γεγονός ότι παρουσιάστηκε αυτή η διασπορά στο προσωπικό του νοσοκομείου στην Πάτρα που ήταν ανεμβολίαστο», τόνισε και πρόσθεσε:

«Το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση; Αμέλησαν κυρίως νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να εμβολιαστούν. Η παροιμία δάσκαλε που δίδασκες, δεν έχει περιθώρια εδώ. Είμαστε σε εποχή πανδημίας κορονοϊού και θα πρέπει να επωφεληθούμε όλοι μα όλοι, από το δώρο που μας δίνεται και είναι το εμβόλιο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολικό lockdown στην Αττική: Πιο κοντά από ποτέ - Οι εισηγήσεις των ειδικών