ΕΛΛΑΔΑ

Ολικό lockdown στην Αττική: Πιο κοντά από ποτέ - Οι εισηγήσεις των ειδικών

Ολικό lockdown στην Αττική: Πιο κοντά από ποτέ - Οι εισηγήσεις των ειδικών
ASSOCIATED PRESS

Έντονος προβληματισμός στο υπ. Υγείας για την εικόνα της Αττικής, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας να αυξάνονται όπως και τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Μεγάλη Βρετανία.

Σήμερα μάλιστα το πρωί ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας είχε τηλεδιάσκεψη με στελέχη του υπουργείου σχετικά με το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η κυβέρνηση μάλιστα ειδικά για την Αττική είναι σε συναγερμό, καθώς το RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε ότι από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι και την περασμένη καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%.

Το γεγονός που ανησύχησε ιδιαιτέρως όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50 - 80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου και δεν αποκλείουν νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα, όπως του Μαρτίου, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η εμφάνιση κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα.

Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, ανέφερε πως το εμβόλιο είναι λιγότερο αποδοτικό πάνω στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ απαντώντας στο σενάριο η εν λόγω μετάλλαξη να επικρατήσει, τότε, όπως είπε, «θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν».

«Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας» τόνισε. «Για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά», είπε αρχικά ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, «άρα, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν, σε έναν νέο ιό» και συνέχισε: «Εάν, λόγου χάρη, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν».

«Παράθυρο» όμως για την επιβολή ολικού Lockdown στη χώρα άφησε και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε αν και δεν επιθυμούν ένα ολικό lockdown, ωστόσο αν χρειαστεί, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν θα διστάσουν το εφαρμόσουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία - Έβρος: Νεκρός ο Πυροσβέστης που παρασύρθηκε από τα νερά