ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid-19 με μόνο 4 ειδικούς γιατρούς στην Παθολογική

Κορονοϊός: Νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid-19 με μόνο 4 ειδικούς γιατρούς στην Παθολογική
INTIME NEWS

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γιατροί του νοσοκομείου «Παμμακάριστος», το οποίο νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό χωρίς επαρκή μέσα και προσωπικό και παράλληλα λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο.

Οι γιατροί του Παθολογικού τμήματος προειδοποιούν ότι η ελλιπής προετοιμασία του νοσοκομείου για το τρίτο κύμα της πανδημίας θέτει την υγεία των ασθενών, όπως και την ψυχική και σωματική υγεία του προσωπικού, σε κίνδυνο.

Εδώ και ένα χρόνο, το Γενικό Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» λειτουργεί ως μονάδα νοσηλείας αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19, με ένα διάλειμμα δύο μηνών το καλοκαίρι, όταν επανεντάχθηκε σε «ανοικτές» εφημερίες.

Μόνο τέσσερις ειδικοί γιατροί εξετάζουν όλους τους ασθενείς -ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τους 300 από το Σεπτέμβρη του 2020- μαζί με τους ειδικευόμενους. Ο κίνδυνος να νοσήσουν και οι ίδιοι από την επαναλαμβανόμενη και πολύωρη έκθεση είναι αυξημένος. Μάλιστα, έχουν θέσει ως όριο ασφαλείας τη νοσηλεία 40 ασθενών με βάση τη δύναμη του τμήματος, η διοίκηση όμως δίνει επίσημα 60 κλίνες μέχρι σήμερα.

Οι γιατροί του Παθολογικού τμήματος έχουν ζητήσει εδώ και μήνες ενίσχυση με πρόσληψη παθολόγων και πνευμονολόγων. Ωστόσο, κανείς δεν έχει προσληφθεί παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας Covid-19.

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ, ούτε εντατικολόγους. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα δεχόταν ήπια και μέτρα περιστατικά, όμως αυτό δεν μπορεί να τηρηθεί με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλειών όπως συμβαίνει σήμερα.

Δεν διαθέτει, επίσης, συσκευές οξυγόνου υψηλής ροής, οι οποίες με βάση τις μελέτες μειώνουν τα ποσοστά διασωλήνωσης. Αντί για προμήθεια επαρκούς αριθμού συσκευών, ήρθε μόνο μία μέσω δωρεάς, χωρίς αναλώσιμα και με εγχειρίδιο στην τουρκική γλώσσα, χωρίς να πραγματοποιηθεί καν επίδειξη χρήσης από την εταιρεία, καταγγέλλουν οι γιατροί.

Στη δύσκολη αυτή κατάσταση προστέθηκε από τις 4 Ιανουαρίου 2021, η λειτουργία του νοσοκομείου ως εμβολιαστικού κέντρου για το γενικό πληθυσμό. Όπως τονίζουν οι γιατροί, πρόκειται για αδόκιμη απόφαση για νοσοκομείο Covid-19, αφού ο κίνδυνος διασποράς είναι αυξημένος για τους ηλικιωμένους οι οποίοι προσέρχονται για εμβολιασμό. Επιπλέον, οι παθολόγοι, παρόλο που είναι υπεύθυνοι για τα τμήματα Covid, υποχρεούνται να παρακολουθούν και τους εμβολιασμούς σε περίπτωση που υπάρχουν παρενέργειες.

Με επιστολή τους προς το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου, τη διοίκηση και το υπουργείο Υγείας, οι γιατροί του Παθολογικού τμήματος ζητούν να τηρηθεί το όριο ασφαλείας των 40 ασθενών και να προσληφθούν παθολόγοι και πνευμονολόγοι. Επειδή το νοσοκομείο δεν είναι σε ετοιμότητα γενικής εφημερίας και δεν λειτουργούν εργαστήρια και τμήματα όλο το 24ωρο, ζητούν να ισχύει μόνο πρωινό ωράριο υποδοχής ασθενών, καθώς και να σταματήσουν οι εμβολιασμοί εφόσον βρισκόμαστε σε έξαρση της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Αυτή είναι η τάση για τον υπόλοιπο Φεβρουάριο μετά την «Μήδεια»