ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει ανοσία του πληθυσμού - Το σχέδιο για τον τουρισμό

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
INTIME NEWS

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και θα αντέξει και το άνοιγμα του τουρισμού» δήλωσε ο υπουργός Υγείας. 

Με όπλα τον εμβολιασμό, το self testing και τα rapid test, τα ενισχυμένα μέσα αεροδιακομιδών και την εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαβεβαιώνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει και φέτος το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι έχουν προσληφθεί 10.000 επικουρικοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Για 4.000 από αυτούς –κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό- οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, όπως έγινε με τους γιατρούς των ΜΕΘ. Παράλληλα, γίνονται μόνιμες προσλήψεις. «Τέτοια είσοδος υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Στοιχημάτιζαν οι περισσότεροι στην αρχή της πανδημίας και βλέποντας τη γειτονική Ιταλία, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία του και τα Κέντρα Υγείας δεν θα αντέξουν. Και στο δεύτερο κύμα στη Βόρεια Ελλάδα και στο τρίτο εδώ στην Αττική, κάναμε πράγματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εφημέρευσαν και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια μαζί και τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, ήρθαν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

«Το ΕΣΥ άντεξε και θα αντέξει και το άνοιγμα του τουρισμού. Θυμάστε πέρυσι είχαμε φτιάξει ένα οργανωμένο σχέδιο στα νησιά, υγειονομικών σχηματισμών, περαιτέρω μηχανημάτων testing στα μικρά και στα μεγάλα νησιά, αεροδιακομιδών και θαλάσσιων διακομιδών εάν χρειαστεί. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ο εμβολιασμός, το self testing και το rapid test. Έχουμε δυο έξτρα ελικόπτερα και δυο έξτρα αεροσκάφη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ, τα πετάει η Πολεμική Αεροπορία για αεροδιακομιδές. Έχουμε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από πέρυσι. Και βεβαίως αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο και καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα, αλλά πάντα με προσοχή. Πάντα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πάντα με την αίσθηση ότι ο ιός είναι εδώ και δεν έχει φύγει ακόμα» πρόσθεσε.

«Τείχος ανοσίας»

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μέσα στο καλοκαίρι θα επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού, εφόσον συνεχιστεί η παράδοση των εμβολίων σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Ο κ. Κικίλιας, πάντως, επέστησε την προσοχή για το χρονικό διάστημα που διανύουμε.

«Θέλει προσοχή αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι ακόμα. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος Μαΐου, το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί. Άρα, στο τέλος Μαΐου ένας σημαντικός αριθμός ευπαθών ομάδων, μεγάλων σε ηλικία και ανθρώπων οι οποίοι κινδύνευαν σοβαρά θα έχει εμβολιαστεί. Το 70% είναι ένας αριθμός ανοσίας για αυτές τις ηλικίες. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, όμως, που πρέπει να εμβολιαστούν. Πρέπει να περιμένουμε να μπορέσουν να έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. Από το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Εάν προσθέσει κανείς αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν νοσήσει και έχουν αναπτύξει ένα μηχανισμό άμυνας, αντισώματα, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει ανοσία. Κρατώ μια μικρή επιφύλαξη για τις παραδόσεις των εμβολίων των πολυεθνικών εταιρειών. Αν οι παραδόσεις συνεχίσουν να έρχονται έτσι όπως έχει προγραμματιστεί, θα δημιουργηθεί αυτό το τείχος ανοσίας στο 60%-70% της ελληνικής κοινωνίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβαστε επίσης:

Κωστής Χατζηδάκης στο Newsbomb.gr: Το 8ωρο είναι εγγυημένο, θα υπάρχει ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο