ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πώς θα εμβολιαστούν όσοι νόσησαν από Covid-19

COVID-19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών υιοθετεί τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Μία δόση εμβολίου έναντι του κορονοϊού, θα λάβουν όλοι όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί 8 έως 12 εβδομάδες μετά από την ημέρα της διάγνωσης.

Το θέμα αυτό συζήτησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη συνεδρίαση της Τρίτης (11/05/2021) και σύμφωνα με πληροφορίες, συντάσσεται με το ECDC.

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από Covid-19 διαθέτουν ήδη αντισώματα, όμως η φυσική ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, είναι πιθανό να ξανανοσήσει κάποιος που πέρασε Covid-19, αν και είναι σχετικά σπάνιο.

Η ανοσία που δημιουργείται από τον εμβολιασμό είναι πιο ισχυρή και μεγαλύτερης διάρκειας, οπότε το ECDC συνιστά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ακόμη και για όσους έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Επιπλέον, η χορήγηση μίας δόσης έχει το χαρακτήρα αναμνηστικού εμβολιασμού, καθώς η νόσηση θεωρείται «πρώτο εμβόλιο».

Μένει να διευκρινιστεί, εάν θα προταθεί συγκεκριμένο εμβόλιο για τον εμβολιασμό των αναρρωσάντων ή θα είναι διαθέσιμα όλα. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει και πρόβλεψη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου οι πολίτες να δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει ώστε να προγραμματίζεται ένα ραντεβού. Άλλωστε, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τροποποιήσεις στο σύστημα ώστε να λυθούν προβλήματα που αφορούν τον εμβολιασμό πολιτών με ιστορικό αλλεργιών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα (10/05/2021).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η 20χρονη που στραγγαλίστηκε - Τα κίνητρα των δραστών