ΥΓΕΙΑ

Βατόπουλος: Μέσα στο καλοκαίρι θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Θεσσαλονίκη βόλτα
INTIME

Στην εκτίμηση ότι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα αποτελέσουν παρελθόν μέσα στο καλοκαίρι προχώρησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Παρελθόν θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, οι μάσκες μέσα στο καλοκαίρι αν και ο ίδιος συστήνει τη χρήση της όπου θα υπάρχει συνωστισμός.

Το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας εκτίμησε, ακόμα, ότι «έως τις αρχές του 2022 θα αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό σαν γρίπη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι μεταλλάξεις του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Αν και, όπως είπε, όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι καλυμμένοι απέναντι στις μεταλλάξεις «επικρατεί φόβος ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν παραλλαγές ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά».

Στην περίπτωση, όμως, που το τείχος ανοσίας φτάσει μέχρι το φθινόπωρο το 70-80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν είπε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.

Τόνισε, τέλος, ότι το τέταρτο κύμα του κορονοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους καθώς και ότι τον χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων που θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Η ώρα της απολογίας του δολοφόνου της Καρολάιν - Τι θα υποστηρίξει, τι αντιμετωπίζει