ΥΓΕΙΑ

Τσιόδρας: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα – Τι είπε για την τρίτη δόση του εμβολίου

Σωτήρης Τσιόδρας
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Σε διαδικτυακή ημερίδα για τον κορονοϊού συμμετείχε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επεσήμανε πως τα δύσκολα αναφορικά με την πανδημία είναι ακόμα μπροστά μας.

Το τμήμα Covid-19 του Τζάνειο Νοσοκομείου διοργάνωσε την ημερίδα «Covid-19 – Πού βρισκόμαστε σήμερα», με τον Σωτήρη Τσιόδρα να κηρύσσει την έναρξή της. Ο καθηγητής επεσήμανε πως τα δύσκολα είναι μπροστά, αναφορικά με τον κορονοϊό, εξηγώντας πως θα χρειαστούν χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της νόσου.

«Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για το σύστημα υγείας που θα χρειαστεί αναβάθμιση, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά..

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν προκλήσεις λόγω της πανδημίας και εξήγησε πως μόλις τον προηγούμενο μήνα επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, κάτι που άλλαξε τα δεδομένα για τη νόσο. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και αυτό εξηγεί τα περιστατικά υπερμετάδοσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο κορονοϊός έχει αλλάξει και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών.

Αυτό το γεγονός απαιτεί πρόσθετα μέτρα, ειδικότερα για την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα, μελέτη για απολύμανση χώρων και εξωτερικό αερισμό αλλά και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως επιδημιολογικά είμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης αλλά σε υψηλά επίπεδα, με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Για «ειδική κατάσταση ανησυχίας» έκανε λόγο στη συνέχεια, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. «Το στέλεχος Δ, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», σχολίασε ενώ τόνισε πως το εμβόλιο μειώνει τις μεταλλάξεις γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε πως η τρίτη δόση του εμβολίου θα δώσει μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, με τον ταυτόχρονο εμβολιασμό των γύρω τους. Μάλιστα, ανέφερε στοιχεία από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την τρίτη δόση. Σε αυτή τη μελέτη σύμφωνα με τον καθηγητή, επιβεβαιώνεται η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο στις ευπαθείς ομάδες.

«Στους πρώτους πέντε μήνες διάθεσης των εμβολίων, αποφεύχθηκαν 3,1 εκατ. νοσηλείες με βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι», σχολίασε και εξήγησε πως η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι στον ιό, κυμαίνεται από 5 ως 29 φορές μεγαλύτερη, ενώ η προστασία από διασωλήνωση κυμαίνεται μεταξύ 85-90%.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για την ανάκαμψη από τις συνέπειες της νόσου, αναφερόμενος και σε περιστατικά Long Covid-19, ξεκαθαρίζοντας πως χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συνυπολογισμός των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Επίσης, έκανε ξανά αναφορά στα fake news και την αντιμετώπισή τους, βάζοντας ως κύρια προτεραιότητα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Εκτός εαυτού η μητέρα της κατηγορούμενης - Η μάχη της Ιωάννας για το μάτι της

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι

Mad Clip: H αιτία θανάτου και οι φήμες για έμφραγμα (video)