ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τα επτά συμπτώματα που «δείχνουν» μόλυνση με Covid-19

Συμπτώματα κορονοϊός
Τα επτά συμπτώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γιατρούς για να διαγνώσουν Covid-19 αν δεν μπορεί να γίνει τεστ κατέγραψε μελέτη ερευνητών του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Τα επτά συμπτώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γιατρούς για να διαγνώσουν κορονοϊό αν δεν μπορεί να γίνει τεστ κατέγραψε μελέτη ερευνητών του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου

Σε επτά συμπτώματα τα οποία μπορεί να δείξουν στους γιατρούς αλλά και τους πολίτες ότι ενδέχεται να νοσούν με κορονοϊό αν δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης διενέργειας σχετικού τεστ κατέληξαν σε μελέτη τους ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό «PLoS Medicine» οι άνθρωποι που εμφανίζουν και τα επτά αυτά συμπτώματα έχουν πιθανότητα πάνω από 75% να έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Τα συμπτώματα είναι: Απώλεια ή διαταραχή της όσφρησης, απώλεια ή διαταραχή της γεύσης, πυρετός, επίμονος βήχας, κρυάδες, απώλεια της όρεξης και μυϊκοί πόνοι.

Για να καταλήξουν στα συμπτώματα αυτά για τον κορονοϊό οι ερευνητές μελέτησαν αποτελέσματα μοριακών τεστ (PCR) για 1,15 εκατομμύρια άτομα άνω των πέντε ετών που είχαν ερωτηθεί σχετικά με τα συμπτώματά τους μία εβδομάδα πριν κάνουν το διαγνωστικό τεστ.

Την ίδια ώρα μια άλλη μελέτη κατέγραψε ότι το 37% των ασθενών με κορονοϊό -δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις- θα συνεχίσουν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από τρεις έως έξι μήνες επιβεβαιώνοντας ότι η long Covid-19 δεν είναι ασυνήθιστη.

Μία άλλη βρετανική μελέτη βρήκε, δε, ότι τουλάχιστον ο ένας στους δέκα μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εμφανίζει συμπτώματα μακρόχρονης Covid-19. Συνολικά, εκτιμάται ότι στη Βρετανία περίπου 970.000 άνθρωποι υποφέρουν από πολύμηνα συμπτώματα μετά από Covid-19 και, από αυτούς, οι 384.000 συνεχίζουν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έναν χρόνο μετά τη λοίμωξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια σε κεντρικό σημείο της πόλης

Ατέλειωτος «Γολγοθάς» για την Μυρτώ: Για αποκατάσταση στη Γερμανία εννέα χρόνια μετά την επίθεση

Φαίη Σκορδά: Η εξομολόγηση για το πρόβλημα στα μάτια - «Χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς»