ΥΓΕΙΑ

Πρώτη ημέρα για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας

Πρώτη ημέρα για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας

Σταματά από σήμερα, Δευτέρα 2 Απριλίου, η συνταγογράφηση δημοφιλών φαρμάκων, καθώς οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούνται να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας, κατ' εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα γενόσημα.

Η επιλογή του φαρμάκου γίνεται πλέον από τον φαρμακοποιό, ο οποίος υποχρεούται να δώσει στον ασθενή το φθηνότερο από τα αντίγραφα φάρμακα. Αν ο ασθενής επιμένει σε άλλο φάρμακο, θα πληρώνει τη διαφορά στην τιμή.

Φαρμακοποιοί και γιατροί του ΕΟΠΥΥ πάντως προειδοποιούν ότι το νέο σύστημα συνταγογράφησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης, δήλωσε στο Βήμα 99,5 ότι ο ΕΟΦ θα έπρεπε να έχει καταρτίσει καταλόγους με το φθηνό γενόσημο φάρμακο που αντιστοιχεί σε κάθε δραστική ουσία.

Επίσης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντος, περιγράφει ως χαώδη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φαρμακοποιοί, καθώς δεν είναι δυνατό να εντοπίσουν το φθηνότερο γενόσημο ανάμεσα σε δεκάδες συσκευασίες φαρμάκων. Επιπλέον τονίζει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής των συνταγών δεν διαθέτει την υποδομή για εγγραφή συνταγών με βάση τη δραστική ουσία.