ΥΓΕΙΑ

Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών της μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας

Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών της μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας

Για τις παθήσεις της μιτροειδούς και της τριγλώχινας βαλβίδας, που απασχολούν, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, παγκοσμίως, τα συμπτώματα που παρουσιάζει, κυρίως, όμως για τις νέες, ενδοσκοπικές τεχνικές αντιμετώπισής τους, μας μιλά ο Δρ. Απόστολος Γ. Ρουμπελάκης MD, PhD, FETCS, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Καρδιοχειρουργός Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, Ειδικός Ρομποτικής και Ελάχιστα επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής.

Απόστολος Ρουμπελάκης Φωτό

Γενικά:

Η καρδιά διαθέτει τέσσερις βαλβίδες οι οποίες εξασφαλίζουν τη ροή του αίματος, αποκλειστικά προς μία κατεύθυνση, βοηθώντας στη σωστή λειτουργία της και συγκεκριμένα, την τριγλώχινα, τη μιτροειδή, την πνευμονική και την αορτική βαλβίδα. Οι βαλβίδες αποτελούνται από δυνατούς, λεπτούς υμένες που ονομάζονται γλωχίνες και οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το μυοκάρδιο, τον μυ της καρδιάς. Υπολογίζεται ότι σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 15% του πληθυσμού άνω των 65 ετών υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία, σε τουλάχιστον μια καρδιακή βαλβίδα. Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγοι ανάμεσά μας αυτοί που γνωρίζουν και παρακολουθούν, από νεαρή ηλικία κάποια βαλβιδοπάθεια, όπως π.χ. η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας ή την παρουσία δίπτυχης αορτικής βαλβίδας.

Συμπτώματα της βαλβιδοπάθειας μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας:

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται συνήθως από τις βαλβιδοπάθειες αυτών των βαλβίδων είναι: εύκολο λαχάνιασμα και κόπωση, ταχυπαλμίες, αρρυθμίες, οιδήματα στα πόδια και την κοιλιά. Συχνά οι δυσλειτουργίες των βαλβίδων αυτών είναι σοβαρές και απειλούν την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Πολλές φορές μάλιστα, οι βαλβιδοπάθειες δρουν «ύπουλα» αφού μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στην καρδιά μας, πριν ακόμα να εμφανίσουμε κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος για πιθανή διαπίστωση βαλβιδοπαθειών με μια πολύ κοινή εξέταση, το υπερηχογράφημα καρδιάς.

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών:

Η αντιμετώπιση σοβαρών βαλβιδοπαθειών μιτροειδούς και τριγλώχινας απαιτεί, συνήθως, χειρουργική παρέμβαση. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι βαλβίδες αυτές ανεπαρκούν, στόχος είναι η διατήρηση της βαλβίδας και η διενέργεια βαλβιδοπλαστικής, δηλαδή επιδίορθωσης, αντί για αντικατάσταση. Στο παρελθόν, οι φυσικές μας βαλβίδες αφαιρούνταν και στη θέση τους τοποθετούνταν προσθετικές μεταλλικές ή βιολογικές βαλβίδες. Αυτές οι επεμβάσεις συνοδευόντουσαν από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως αιμορραγίες, θρομβώσεις, καρδιακές λοιμώξεις. Οι παρενέργειες αυτές εξαλείφονται με τη διενέργεια βαλβιδοπλαστικής, όπου διατηρούμε τη φυσική μας βαλβίδα επιδιορθωμένη, με άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα και συχνά χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον φαρμάκων. Έτσι, στις μέρες μας δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η αντικατάσταση για ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να θεωρηθεί ακρωτηριαστική επέμβαση αφού η βαλβίδα μπορεί να επισκευαστεί και να διατηρηθεί με βαλβιδοπλαστική, μια επέμβαση σαφώς ασφαλέστερη και με μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα οφέλη για τον ασθενή.

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις μιτροειδούς και τριγλώχινας:

Οι επεμβάσεις αντιμετώπισης των βαλβιδοπαθειών μιτροειδούς και τριγλώχινας απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την καρδιά. Δύνανται να πραγματοποιηθούν με μικρές τομές, ενδοσκοπικά ή και διακαθετηριακά και είναι ασφαλείς. Τόσο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όσο και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης η ομάδα μας έχει από το 2018 μέχρι σήμερα ποσοστά επιτυχούς βαλβιδοπλαστικής ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας που αγγίζουν το απόλυτο 100%, γεγονός που μας τοποθετεί στις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά.

Πιο συγκεκριμένα, η ενδοσκοπική αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

  • Απουσία στερνοτομής, αφού η επέμβαση, κατ’αντιστοιχία με τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής, πραγματοποιείται με τομές ελάχιστων εκατοστών στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα με χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας
  • Ταχύτερη κινητοποίηση, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας (συνηθέστερα 4 ημέρες) και ανάγκης μετάγγισης
  • Γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία και την καθημερινότητα (συνηθέστερα 2 εβδομάδες)
  • Λιγότερος πόνος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αφού οι τομές είναι ελάχιστες
  • Ίδια άριστη ποιότητα βαλβιδοπλαστικής με το συμβατικό χειρουργείο

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις αποτελούν ήδη ρουτίνα και πραγματοποιούνται σε τακτική βάση στα νοσοκομεία του ομίλου μας.

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του Ομίλου, την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις παθήσεις των βαλβίδων. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ