ΥΓΕΙΑ

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Όχι σε περαιτέρω μείωση στις τιμές των PCR τεστ

Test covid-19
Αναμονή για rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορονοϊό μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση, υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός
έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. Το γεγονός αυτό εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests, επισημαίνει ο ΠΙΣ. Το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογισθεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ο Ρούμπεν Σεμέδο - Τον κατήγγειλε η σύντροφός του για ξυλοδαρμό

Σχολεία: Προς άνοιγμα για τις 10 Ιανουαρίου – Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στις αίθουσες

«Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε έξι μήνες» - Τι λέει κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας

Η Φάρμα: «Είναι γκόμενά του - Πρέπει να παλέψεις για να κρατήσεις τέτοια γκόμενα» (video)