ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Πώς θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου
Πώς θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

Ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος εξηγεί στο Newsbomb.gr ποια είναι τα τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

  

Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα; Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι βασικοί παράγοντες που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού, είναι η μη θρεπτική διατροφή, το υπερβάλλων βάρος, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή και η αποφυγή του ήλιου.

Κάθε παράγοντας από τους παραπάνω επηρεάζει με διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς το ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις να κατηγορείς το κρύο (το οποίο δεν είναι αιτία κρυολογήματος και ιώσεων), άλλαξε τη ζωή σου προς όφελος του οργανισμού σου - ξεκινώντας από τη διατροφή σου!

Τα τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή
Πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, όπως: Σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, πράσινες πιπεριές, λάχανο, μάνγκο, νεκταρίνια, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μανταρίνια, ντομάτες. Μη ξεχνάς βέβαια τα καρότα, εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ψευδάργυρος
Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και την συνολική άμυνα του οργανισμού. Αν δεν είσαι λάτρης του συγκεκριμένου τροφίμου, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη D
O σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Να σημειωθεί ότι οι διατροφικές πηγές δεν αρκούν για καλύψουν τις απαιτήσεις στην εν λόγω βιταμίνη, επομένως η έκθεση στον ήλιο ή ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D κρίνονται απαραίτητα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη D

Οι έρευνες δείχνουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, από κατάθλιψη ως καρκίνο. Το παράδοξο με την βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός (με απαραίτητη προϋπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία), εντούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην ηλιόλουστη Ελλάδα), παρουσιάζει έλλειψη. Ανάμεσα στην πολύωρη ηλιοθεραπεία και την πλήρη αποφυγή, βρείτε τη χρυσή τομή και 'λιαστείτε' καθημερινά, τουλάχιστον για 15-20 λεπτά με τουλάχιστον τα χέρια εκτεθειμένα. Όταν ο καιρός το επιτρέπει δώστε στον εαυτό σας να φουλάρει βιταμίνη καθώς 15-20 λεπτά στον ήλιο τον χειμώνα είναι να ικανά για να παράγει ο οργανισμός 15.000-20.000 IU!

Βιταμίνη C
Η πλέον γνωστή βιταμίνη C δεν θα μπορούσε να λείπει, αφού επιτελεί κύριες μεταβολικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Να πούμε μόνο ότι η εν λόγω βιταμίνη δεν βρίσκεται μόνο στο πορτοκάλι, αλλά και σε αρκετά άλλα τρόφιμα, όπως μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ, κατσαρό λάχανο, ακτινίδιο, μάνγκο, νεκταρίνια, πιπεριές, γλυκοπατάτες, φράουλες, ντομάτες.

Βιταμίνη Ε
Η δομή της συγκεκριμένης βιταμίνης τής προσδίδει μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Η κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και της φυσικής σταθερότητας τους. Επειδή το οξειδωτικό στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την χρησιμότητα της. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, η μαργαρίνη, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και το ακτινίδιο.

Προβιοτικά
Η κατάσταση του εντερικού σωλήνα αποτελεί κλειδί, τόσο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όσο και για την γενικότερη υγεία, για αυτόν τον λόγο το έντερο θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος. Κάπνισμα, αλκοόλ και αντιβιοτικά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα με πολλαπλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ενσωμάτωσε στη διατροφή σου εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά με προβιοτικά και κεφίρ. Δώστε προσοχή στην ετικέτα, καθώς θα πρέπει να αναφέρεται: «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Αν υπάρχει συχνή λήψη αντιβιοτικών, καλό θα ήταν να ληφθεί συμπλήρωμα προβιοτικών.

*Νίκος Καφετζόπουλος

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος www.nutribase.gr

Γρηγορίου Λαμπράκη 19 & Μεταξά, Γλυφάδα

213 002 48 54 - 6942 84 24 63, info@nutribase.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.