ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία την Τρίτη (01/02)

Υπουργείο Υγείας
Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και προκηρύσσει στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αύριο, Τρίτη (01/02/2022), στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, από τις 11:00 έως τις 15:00.   

Οι υγειονομικοί ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να επιστρέψουν όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με μέτρα προστασίας και συχνό testing, καθώς και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

«Καθημερινά στα νοσοκομεία αντικρύζουμε τους ασθενείς μας να στοιβάζονται σε φορεία και ράντζα μετά από κάθε εφημερία, να ξεψυχούν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, να γίνονται μπαλάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο» επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και προσθέτει: «Χιλιάδες ασθενείς μας με άλλα προβλήματα υγείας παραμένουν αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα εξαιτίας της μετατροπής του σε σύστημα μιας νόσου. Χάσαμε ασθενείς μας που θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει, αν είχαμε εισακουστεί. Γιατί δε θεωρούμε ότι είναι φυσικό «να πεθαίνεις από κορονοϊό επειδή είσαι μεγάλος σε ηλικία, παχύσαρκος ή έχεις άλλα νοσήματα», όπως ξεδιάντροπα ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας». Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι είναι λιγότεροι σήμερα σε σχέση με δύο χρόνια πριν, παρά τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Επίσης, αντί να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν, όπως το Λοιμωδών επί κυβέρνησης ΝΔ και το νοσοκομείο Θώρακος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση σχεδιάζει με το νέο ΕΣΥ να κλείσει και άλλα νοσοκομεία, με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, υποστηρίζουν οι γιατροί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), από την πλευρά της τονίζει ότι «εκατό νεκροί την ημέρα, δεν επιτρέπουν να σιωπήσουμε». «Πολλοί ασθενείς θα γλίτωναν τη ζωή τους, εάν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν καλύτερα οργανωμένο στην Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή περίθαλψη, στην εντατική θεραπεία. Όμως η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα που αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο η σημασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας δεν κρύβει τα σχέδιά της "να σπάσει αυγά" όπως είπε ο Πρωθυπουργός, δηλαδή να καταργήσει, να συγχωνεύσει υγειονομικές μονάδες, για να προωθήσει τα σχέδια συρρίκνωσης, ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Προστατεύουν τον ιδιωτικό τομέα. Επιτάχθηκαν 665 κλίνες και καλυμμένες είναι οι μισές με περιστατικά χαμηλής βαρύτητας. Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει το σύνολό τους. Ζητάμε την επίταξη άνευ όρων και προϋποθέσεων. Να συνεφημερεύουν με τα Δημόσια Νοσοκομεία και να εισάγουν επείγοντα περιστατικά κορονοϊού για νοσηλεία στις κλινικές και στις ΜΕΘ».

Η ΑΔΕΔΥ, τέλος, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, προκηρύσσει στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τις 11:00 έως τις 15:00.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στις θέσεις τους οι 10.000 υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού