ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου: Πλεύρης - «Δεν ξεχνάμε τους μικρούς ήρωες»

Παγκόσμια ημέρα
Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως, μετά από τα ατυχήματα
Υπ. Υγ.

Στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής Ηλικίας οι οποίοι πάσχουν από νεοπλασματικά νοσήματα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

«Δεν ξεχνάμε τους μικρούς ήρωες» έγραψε ο υπουργός Υγείας σε μήνυμά του στο Facebook. Το Μητρώο συστήθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο, με στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στα άτομα παιδικής και εφηβικής ηλικίας με νεοπλασματικά νοσήματα, ως διακριτής κατηγορίας ασθενών. Κάθε ασθενής παιδικής ηλικίας, ο οποίος έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από νεοπλασματικό νόσημα, εντάσσεται υποχρεωτικά από τον θεράποντα ιατρό του στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, για την αρχειοθέτηση στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα.

Τα νεοπλασματικά νοσήματα ή ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αντιπροσωπεύει το 1% όλων των καρκίνων και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως, μετά από τα ατυχήματα. Τα δημογραφικά στοιχεία σχετικά με τον παιδικό καρκίνο στην Ελλάδα ακολουθούν τα παγκόσμια πρότυπα και περίπου 330 νέοι ασθενείς ηλικίας 0-16 ετών διαγιγνώσκονται ετησίως. Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου που διαγιγνώσκονται στα παιδιά είναι λευχαιμία (29%), όγκοι κεντρικού νευρικού συστήματος (26%), λέμφωμα (8%), νευροβλάστωμα (6%), νεφροβλάστωμα (5%) και σάρκωμα (6%).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Έρχεται προκήρυξη 4.000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού