ΥΓΕΙΑ

Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός έχει μπει στο «μοντέλο της ταλάντωσης»

Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός έχει μπει στο «μοντέλο της ταλάντωσης»
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανήρτησε στο Fcaebook την εισήγηση που θα έκανε κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανήρτησε στο Fcaebook την εισήγηση που θα έκανε κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού

Την εισήγηση που θα έκανε για την ενημέρωση της Πέμπτης σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ανήρτησε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ υποστηρίζει για τον κορονοϊο στην Ελλάδα ότι «βλέπουμε μία μέτρια αύξηση της διασποράς της επιδημίας στην Ελλάδα χωρίς να μεταφράζεται σε αύξηση στο σύστημα υγείας προς το παρόν».

«Αντιθέτως εξακολουθεί να παρατηρείται αποσυμπίεση αν και με πιο αργούς ρυθμούς» προσθέτει ο Γκίκας Μαγιορκίνης παραθέτοντας και τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας:

«Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια αυξήθηκε κατά 37%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση κατά 8%. Η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να βελτιώνεται. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 6.5%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 6% εντός της τελευταίας εβδομάδας».

Όπως σημειώνει, επίσης, «τις τελευταίες 2 ημέρες παρατηρούμε ότι η αύξηση στην διασπορά έχει επιβραδυνθεί κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς ταιριάζει περισσότερο με το μοντέλο της ταλάντωσης αντί της εκθετικής αύξησης. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο για να επιβεβαιωθεί το πρότυπο της επιδημικής καμπύλης».

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού

Καλησπέρα. Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και λόγω του ότι υπάρχει μία σχετική αγωνία για την εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες παραθέτω την καθιερωμένη εισήγηση της Πέμπτης.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 464 εκατομμύρια μολύνσεις και 6 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε όλον τον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 5% εντός τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 1.6 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 19% καθώς καταγράφηκαν περίπου 5500 θάνατοι ανά ημέρα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο καθώς οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 μειώθηκαν σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 2020. Σημειώνουμε ότι αυτή η μείωση παρατηρείται παρά την χαλάρωση των μέτρων διασποράς και είναι ενδεικτική της επίδρασης του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιδημία στην Ευρώπη έδειξε αύξηση όσον αφορά την διασπορά καθώς παρατηρήθηκε 9% αύξηση στις διαγνώσεις ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 21%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 5 εκατομμύρια διαγνώσεις και 13.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Οι 25 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτιώση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε 15 χώρες. Σημαντική βελτίωση δηλαδή πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 10 χώρες.

Παρατηρούμε επίταση της διασποράς με σημαντική όμως βελτίωση των θανάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια αυξήθηκε κατά 37%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση κατά 8%. Η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να βελτιώνεται.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 6.5%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 6% εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 120 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 7.8 εκατομμύρια πολίτες. 96 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν 690.000.

Συνοπτικά λοιπόν βλέπουμε μία μέτρια αύξηση της διασποράς της επιδημίας στην Ελλάδα χωρίς να μεταφράζεται σε αύξηση στο σύστημα υγείας προς το παρόν. Αντιθέτως εξακολουθεί να παρατηρείται αποσυμπίεση αν και με πιο αργούς ρυθμούς.

Τις τελευταίες 2 ημέρες παρατηρούμε ότι η αύξηση στην διασπορά έχει επιβραδυνθεί κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς ταιριάζει περισσότερο με το μοντέλο της ταλάντωσης αντί της εκθετικής αύξησης. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο για να επιβεβαιωθεί το πρότυπο της επιδημικής καμπύλης.

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης: «Σκέψεις για κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού - Τι θα γίνει με τις μάσκες»

Μαγιορκίνης - Δημόπουλος: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ανασυνδυασμένα στελέχη του κορονοϊού