ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι «υποψήφιοι» να εμφανίσουν σύνδρομο long covid

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι «υποψήφιοι» να εμφανίσουν σύνδρομο long covid
Τους ασθενείς με κορονοϊο που έχουν περισσοτερες πιθσνότητες να εμφανίσουν σύνδρομο long covid καταγράφουν μελέτες
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Τους ασθενείς με κορονοϊο που έχουν περισσοτερες πιθσνότητες να εμφανίσουν σύνδρομο long covid καταγράφουν μελέτες

Απαντήσεις στο ερώτημα ποιοι από όσους νόσησαν με κορονοϊό είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν long covid επιχειρούν να δώσουν οι επιστήμονες καταλήγοντας ότι «υποψήφιοι» είναι όσοι εκδήλωσαν περισσότερα από πέντε συμπτώματα της νόσου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή επικαλούμενη τις παρατηρήσεις των ειδικών επιστημόνων είναι ότι υποψήφιοι για να εμφανίσουν το σύνδρομο long covid είναι ασθενείς αυξημένης ηλικίας, παχύσαρκα άτομα, γυναίκες, ασθενείς με ιστορικό άσθματος και ασθενείς που εμφάνισαν μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης του κορονοϊού.

«Ούτε τα παιδιά είναι προφυλαγμένα. Μπορεί να κάνουν long covid και μάλιστα σε όχι μικρό ποσοστό» ανάφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης του ΕΚΠΑ.

Ως σύνδρομο long covid χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε σύμπτωμα επιμένει μετά την πάροδο 12 εβδομάδων από τη διάγνωση του κορονοϊού και για το οποίο δεν υπάρχει εναλλακτική διάγνωση.

Βάσει διάφορων μελετών η συχνότητα του συνδρόμου έχει αναφερθεί από το 2% έως το 30% των ασθενών που προσβλήθηκαν με κορονοϊό ενώ εκτιμάται ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευθούν εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που επιμένει έξι μήνες μετά την οξεία φάση της νόσου.

Μεγάλη πολυκεντρική μελέτη σε 56 χώρες και σε περισσότερους από 3.500 ασθενείς με long covid καταγράφηκαν 205 συμπτώματα του συνδρόμου με το 70% των συμμετεχόντων να εμφανίζει περισσότερα από εννέα συμπτώματα.

Τα συχνότερα ήταν καταβολή, κόπωση, γνωσιακές διαταραχές και αδιαθεσία σε προσπάθεια ενώ τουλάχιστον τρεις μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός μειώνει το ποσοστό των ασθενών με κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ασφαλής προορισμός για τους Αμερικανούς η Ελλάδα - Απόφαση του CDC