ΥΓΕΙΑ

ΕΚΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων στις 2 Ιουλίου

Εθελοντική αιμοδοσία
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απευθύνει έκκληση σε νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κρίσιμοι για την αιμοδοσία οι καλοκαιρινοί μήνες, καθώς μειώνεται η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, λόγω διακοπών και καύσωνα.  

Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές «εξορμήσεις» του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε ασφαλείς χώρους εκτός νοσοκομείων, καθώς πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού που επιφυλάσσει ιδιαίτερες προκλήσεις για την εθελοντική αιμοδοσία. Με την ευκαιρία της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων που είχαν διακοπεί την περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, η προσπάθεια του ΕΚΕΑ για προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, με έμφαση στις νεότερες ηλικίες, συνεχίζεται εντατικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών αίματος, τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων είναι ένας χώρος, ο οποίος έχει συνδεθεί με την φιλοξενία επιτυχημένων εθελοντικών δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα προσελκύει νέους ανθρώπους και αθλούμενους και για μία ακόμα φορά θα φιλοξενήσει μια δράση αιμοδοσίας του ΕΚΕΑ.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απευθύνει πρόσκληση σε νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες που θέλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της περιόδου, να προσέλθουν το Σάββατο 2 Ιουλίου, και ώρες 10.30-15.30μμ. στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144). Στο χώρο παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης για τους επισκέπτες, κάτι που καθιστά την προσέλευση των ενδιαφερόμενων εθελοντών αιμοδοτών ακόμα πιο εύκολη.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

• χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν

• αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

• τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας

• τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Οι αιμοδότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού από τη Δευτέρα 27/6 έως και Παρασκευή 1/7 στα τηλ. 2132146726-16, καθημερινά (9:00-15.00).

Η αιμοληψία διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Όσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων. Για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται:

• Να είναι 18-65 ετών

• Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

• Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

• Εάν έχει κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Σχετικές ειδήσεις