ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Δύο ισχυρές συστάσεις για την 4η δόση του εμβολίου από τον καθηγητή Στέλιο Λουκίδη

COVID-19
Οι δύο υποπαραλλαγές της Ομικρον είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικές
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

«Οι νεότεροι να σκέφτονται και να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. 

Δύο ισχυρές συστάσεις απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, την Τετάρτη (29/06/2022).

Με βάση τα δεδομένα, ο κ. Λουκίδης συστήνει στους πολίτες άνω των 60 ετών να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού. Παράλληλα, προτρέπει τους νεότερους να σκέφτονται και να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους, ελέγχοντας ή/και μειώνοντας επισκέψεις και επαφές, καθώς η ομάδα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας είναι εκείνη που οδηγεί τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι ήταν σχεδόν αναμενόμενη για τρεις λόγους:

1. Οι δύο υποπαραλλαγές της Ομικρον που είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικές

2. Η έντονη κοινωνικοποίηση το καλοκαίρι στη χώρα μας, η οποία αυξάνει την ανθρώπινη επαφή και τις μολύνσεις

3. Η μη χρήση πλέον των μασκών, μετά την άρση της υποχρεωτικότητας, οι οποίες ήταν μέχρι πρότινος, ένα πολύ ισχυρό προστατευτικό μέσο.

Ειδικά για το θέμα των μασκών, διευκρίνισε ότι «δεν βιαστήκαμε να τις βγάλουμε, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις έβγαλαν πολύ νωρίτερα από εμάς, ήδη από τα μέσα προς τέλη Μαρτίου». Με βάση τα νέα δεδομένα της αύξησης των μολύνσεων συμπλήρωσε, «ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως σε πλοία, αεροδρόμια και αεροπλάνα, ενδεχομένως η μάσκα να χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό. Ίσως θα πρέπει να προσαρμόσουμε αυτό που εγκαταλείψαμε ξαφνικά».

Σχετικά με το άνοιγμα της 4ης δόσης στις ηλικίες 30-59 ετών, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για να γίνει ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση, σε ανθρώπους υγιείς κάτω των 60 ετών. Αντιθέτως για τα άτομα άνω των 60 ετών, υπάρχουν δεδομένα που στηρίζουν επιστημονικά την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Η προστασία στη μόλυνση είναι μεν βραχυχρόνια, όμως είναι αποτελεσματική στη σοβαρή νόσηση, η οποία «για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο είναι η πλέον σημαντική».

Ως εκ τούτου, δημοσιεύματα που αναφέρουν συλλήβδην ότι είναι άγνωστες οι παρενέργειες της τέταρτης δόσης, δεν απηχούν την πραγματικότητα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε και δεν ισχύει ότι «δεν ξέρουμε τι περιέχουν τα εμβόλια» που επίσης έχει γραφεί εντελώς λανθασμένα «προφανώς λόγω παρανοήσεως», τόνισε τέλος ο κ. Λουκίδης.

Σχετικές ειδήσεις