ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: 106 θάνατοι από κορονοϊό και 2 θάνατοι από γρίπη μέσα σε μία εβδομάδα

ΕΟΔΥ: 106 θάνατοι από κορονοϊό και 2 θάνατοι από γρίπη μέσα σε μία εβδομάδα

Κορονοϊός: Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση, όπως και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. 

Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα παραμένει η θετικότητα, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου – 05 Φεβρουαρίου 2023 καταγράφηκαν 106 θάνατοι από κορονοϊό με διάμεση ηλικία τα 85 έτη. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση, όπως και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 05/2023 ήταν 964 (-13% εβδομαδιαία μεταβολή). Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 127.

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η επικρατέστερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Παράλληλα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν έλεγχο με διαγνωστικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων (Rapid Ag test) για SARS-CoV-2 στην κοινότητα σε άτομα που προσέρχονται αυτοβούλως για να εξεταστούν (συμπτωματικά και ασυμπτωματικά). Κατά την εβδομάδα 05/2023, πραγματοποιήθηκαν 931 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 32.371 έλεγχοι και βρέθηκαν 2.790 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (8,6%).

Δύο θάνατοι από τη γρίπη

Αντίστοιχα την ίδια εβδομάδα καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι από την γρίπη, ενώ δεν καταγράφηκε κάποιο νέο σοβαρό κρούσμα.

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση. Από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου νοσηλεύτηκαν 57 άτομα με γρίπη σε
ΜΕΘ και καταγράφηκαν 19 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 261 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης.

Την εβδομάδα αυτή επιλέχθηκαν για μοριακό έλεγχο 322 άτομα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα. Από τα 322 ληφθέντα δείγματα 13 (4%) ήταν θετικά για γρίπη και 20 (6%) ήταν θετικά για RSV.