ΥΓΕΙΑ

Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση στο «Βενιζέλειο» - Σκληρή απάντηση του υπουργείου Υγείας

Βενιζέλειο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18/10 στο Ηράκλειο της Κρήτης, για την κατάσταση στο Βενιζέλειο
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

«Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου» διαμηνύει το υπουργείο Υγείας

Ο διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας, αναλαμβάνει προσωρινά την άσκηση καθηκόντων διοίκησης στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά την παραίτηση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Χάρη Λυδάκη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διοικητή, αφότου παύθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη η διορισμένη διοίκηση.

Σε μια σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι «κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου» φωτογραφίζοντας στην ουσία τον παραιτηθέντα γιατρό.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Λυδάκης παραιτήθηκε χθες Πέμπτη (26/10/2023), τόσο από την άσκηση καθηκόντων διοίκησης όσο και από τη διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή παραίτησης, την οποία απέστειλε στον υπουργό Υγείας και στη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ο λόγος ήταν το αίτημα που έλαβε από την ΥΠΕ για τη μετακίνηση παθολόγου από το Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, για την κάλυψη εφημερίας. Αρνούμενος να υποδείξει όνομα γιατρού, έθεσε ο ίδιος τον εαυτό του στη διάθεση της ΥΠΕ και σήμερα εφημερεύει στο Ρέθυμνο. Η διαφωνία του με τις μετακινήσεις γιατρών σε άλλα νοσοκομεία, καθώς «δημιουργούν επιπλέον αποσταθεροποιητικές εστίες στην ήδη επιβαρυμένη συγκυριακή κρισιμότητα» που βρίσκεται το «Βενιζέλειο», είναι εκπεφρασμένη σε προηγούμενα υπηρεσιακά έγγραφα.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να εφαρμοστούν όλα όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τα οποία φέρεται να μην έγινε κάποια πρόοδος στο διάστημα που μεσολάβησε. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι «δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους», συμβουλή που φαίνεται να απευθύνεται στον νέο εκτελούντα χρέη διοικητή.

«Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων ξεκινά την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί και άμεσα προκηρύσσονται, με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων. Για το υπουργείο Υγείας προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των άμεσων μέτρων που είχαν αποφασιστεί, ήταν η έκτακτη πρόσληψη ιδιωτών αναισθησιολόγων για ένα τρίμηνο, ώστε να λειτουργούν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια και να αποκατασταθούν τα χειρουργεία.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Λυδάκη:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ και Διοικητά της 7ης ΥΠΕ,

Σήμερα έγινα αποδέκτης γραπτού αιτήματος για να υποδείξω όνομα ιατρού ειδικευμένου Παθολόγου για εφημεριακή κάλυψη της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Ρεθύμνου.

Έχοντας απόλυτη επίγνωση των θεσμικών μου υποχρεώσεων έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση της 7ης ΥΠΕ για να με μετακινήσει ως Παθολόγο στο ΓΝ Ρεθύμνου για να επιτελέσω την εν λόγω εφημερία.

Όπως είναι γνωστό, έχει εκφραστεί με προηγούμενο έγγραφο μου (Αρ. πρωτ. 29777/23-10-23) η υπηρεσιακή μου άποψη (απότοκος 25ετούς θητείας ως
ειδικευμένου ιατρού στο ΕΣΥ) ότι οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών Παθολόγων από το Νοσοκομείο μας σε άλλα νοσοκομεία δημιουργούν επιπλέον
αποσταθεροποιητικές εστίες στην ήδη επιβαρυμένη συγκυριακή κρισιμότητα που βρίσκεται το Νοσοκομείο μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καταθέτω την παραίτησή μου από τη θέση του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας και του εκτελούντος χρέη Διοικητή του Νοσοκομείου.

Με τιμή

Ο εκτελών χρέη Διοικητή
Δρ Χαράλαμπος Λυδάκης
Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας
Προϊστάμενος Διευθυντής της Β ́ Παθολογικής κλινικής».

(Με πληροφορίες από cretalive.gr)

Σχετικές ειδήσεις