ΥΓΕΙΑ

Εξόφληση γιατρών από τη νέα δανειακή σύμβαση

Εξόφληση γιατρών από τη νέα δανειακή σύμβαση

Εξόφληση των παρόχων υγείας με 1,5 δις ευρώ από την δανειακή σύμβαση για τις οφειλές μέχρι 31.12.2011 υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνάντησή του με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για ουσιαστικό έλεγχο, σχετικά με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ώστε να ξεκαθαριστεί το θέμα και να αποδοθούν οι ευθύνες και όχι μονομερώς να στοχοποιούνται οι γιατροί, ζήσησε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποί του με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας απαντώντας στο αίτημα των γιατρών για πληρωμή των οφειλομένων από το δημόσιο, υποσχέθηκε την εξόφληση των παρόχων υγείας, με 1,5 δις. ευρώ από την αναμενόμενη νέα δανειακή σύμβαση, για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Προτάσεις

Για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ο ΙΣΠ πρότεινε στον υπουργό να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, πλην των μη συνταγογραφουμένων, κατάργηση των κουπονιών και αντικατάστασή τους με barcode στα κουτιά των φαρμάκων, διαφύλαξη των βιβλιαρίων ασθενείας από τους πολίτες και όχι εκχώρησή τους σε τρίτους ή αλλού με ευθύνη των ιδίων.

Για τη μείωση του κόστους στα Νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ ζητήθηκαν από τον υπουργό κεντρικές προδιαγραφές, κεντρικές κοστολογήσεις, κεντρικές προμήθειες υλικών.

Επίσης ζητήθηκε άμεση εφαρμογή πλαφόν οροφής στις εργαστηριακές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, άμεση εξαίρεση των Ακτινολόγων φυσικών προσώπων και κυρίως των νέων Ακτινολόγων από τα πληθυσμιακά κριτήρια των εργαστηρίων, καθώς και επαναφορά της αμοιβής για ιατρική επίσκεψη στα 20 ευρώ η 1η και στα 10 ευρώ η 2η ανά μήνα και ειδικότητα.