ΥΓΕΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση τα ιατρικά υλικά στα νοσοκομεία

Σε ελεύθερη πτώση τα ιατρικά υλικά στα νοσοκομεία

Κλαδική μελέτη της Hellastat δίνει πτώση 82%

Χωρίς γάζες και αντιδραστήρια βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ και για τα φάρμακα δεν είμαστε πολύ σίγουροι…

Σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat για την εγχώρια αγορά των εταιρειών ιατρικού εξοπλισμού διαπιστώνεται η «ελεύθερη πτώση» στην οποία βρίσκεται η αγορά του ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία, αφού τη χρονιά που πέρασε, η ζήτηση μειώθηκε κατά 82% στο υγειονομικό υλικό, κατά 27,5% στα φάρμακα και κατά 46% στα χημικά αντιδραστήρια, παρά την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας λόγω της ύφεσης.

Οι μειώσεις αυτές αποδίδονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και στους αυστηρούς περιορισμούς στα δημόσια νοσοκομεία, που επέβαλαν οι αρχές για τις προμήθειες διαγνωστικών προϊόντων, αναλώσιμων ειδών κ.λπ., αλλά και στις μειώσεις τιμών σε πολλά είδη ιατρικού εξοπλισμού, ώστε να περιοριστεί δραστικά η δημόσια δαπάνη για την υγεία.

Η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι τα χρέη των νοσοκομείων προς τις εταιρείες (από το 2008 έως σήμερα) ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές για το 2012 φτάνουν τα 302 εκ. ευρώ.

Προσθέτει πως οι οφειλές των προηγούμενων ετών ρυθμίστηκαν μέσω άτοκων ομολόγων που «κουρεύτηκαν» σημαντικά στα πλαίσια του PSI, ενώ επισημαίνει και τις δυσχέρειες στη λειτουργία της αγοράς από τις συνεχείς μεταβολές της νομοθεσίας.

Τέλος, η μελέτη παρατηρεί πολλές περιπτώσεις παράλληλων εισαγωγών ιατρικού εξοπλισμού επιβαρύνοντας τις εταιρείες του κλάδου.