ΥΓΕΙΑ

Οξεία πυελονεφρίτιδα

Οξεία πυελονεφρίτιδα
Τι είναι η οξεία πυελονεφρίτιδα ;.....

Τι είναι η οξεία πυελονεφρίτιδα ;

Είναι η οξεία φλεγμονή του νεφρού, η οποία συνήθως προκαλείται με την ανιούσα οδό (δηλαδή είσοδος μικροβίου από την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη προς τον ουρητήρα και το νεφρό) και σπανιότερα με την αιματογενή οδό (εγκατάσταση κάποιου μικροβίου στο νεφρό με την κυκλοφορία του αίματος, από φλεγμονώδεις εστίες μακριά από ουροποιητικό σύστημα, π.χ. δοθιήνες στο δέρμα, κ.ά.).


Πως εκδηλώνεται;

Η οξεία πυελονεφρίτιδα χαρακτηρίζεται συχνά από την αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού , που σχεδόν κατά κανόνα αρχίζει με έντονο ρίγος. Σχεδόν ταυτόχρονα παρουσιάζεται ευαισθησία ή και πόνος στην αντίστοιχη περιοχή του νεφρού. Πολλές φορές, τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από συχνουρία και κάψιμο κατά την ούρηση.

Πως θεραπεύεται;

Μεγάλη σημασία στην οξεία πυελονεφρίτιδα έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση καταλλήλου αντιβιοτικού και αντιπυρετικών φαρμάκων, τη λήψη άφθονων υγρών και την κατάκλιση. Μολονότι με την αντιμετώπιση αυτή ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα είναι δυνατό να υποχωρήσουν σύντομα, η θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται για 10-15 ημέρες, ώστε να λείψει τελείως ο κίνδυνος υποτροπής ή μετάπτωσης της φλεγμονής σε χρόνια.

Επί εμμονής των συμπτωμάτων (π.χ. υψηλός πυρετός), παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής επί διημέρου τουλάχιστον, συνιστάται πληρέστερη διερεύνηση του προβλήματος από τον ουρολόγο σας.

Μετά το τέλος της θεραπείας ο άρρωστος πρέπει να παρακολουθείται με γενικές εξετάσεις ούρων και καλλιέργειες δύο τουλάχιστον μήνες, για να είμαστε βέβαιοι ότι η θεραπεία είναι πλήρης.