ΥΓΕΙΑ

Δελτίο τιμών Φαρμάκων: Από ώρα σε ώρα η έκδοσή του

Δελτίο τιμών Φαρμάκων: Από ώρα σε ώρα η έκδοσή του

Από ώρα σε ώρα αναμένει η αγορά την έκδοση του δελτίου τιμών φαρμάκων, με βάση την ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν, αλλά και τις ενστάσεις που εξέτασαν τα μέλη της Επιτροπής Τιμών φαρμάκων σε δύο πολύωρες και εξαντλητικές συνεδριάσεις τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μερικές μόνο υπογραφές απαιτούνται για την έκδοση του δελτίου τιμών αλλά κάποια από τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, λείπουν σε άδεια και έτσι η έκδοση του δελτίου καθυστερεί.

Να σημειωθεί, ότι στα μέλη της Επιτροπής, εκτός από στελέχη του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ, του ΕΟΦ, του υπουργείου Οικονομικών και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ευελπιστεί από την ανατιμολόγηση αυτή, να εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ (και ειδικότερα 20 εκατ. ευρώ για το τελευταίο 4μηνο του 2014) ενώ συνολικά από όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις για το φάρμακο (πλαφόν, clawback, rebate), αναμένεται εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ. Βεβαίως για να σημειωθεί τέτοια εξοικονόμηση, σημαίνει ότι όλα τα φάρμακα μειώθηκαν, καθώς αυτή είναι μία πολιτική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μειώσεις μάλιστα καταγράφονται ακόμη και στις ενστάσεις των επιχειρήσεων για φάρμακα που εμφανίζουν ακόμη και εξόφθαλμα λάθη.

Εν τω μεταξύ ο ΕΟΦ, από την Παρασκευή το βράδυ έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του τις τιμές 593 νέων γενοσήμων (εισαγομένων και εγχωρίως παραγομένων) τα οποία θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Οι τελικές τιμές των νέων γενοσήμων απεστάλησαν στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: onMed.gr

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν Συνταγογράφησης: Μάχης συνέχεια στο ΣτΕ