ΥΓΕΙΑ

Ομάδα Εργασίας για την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων

Ομάδα Εργασίας για την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων

Ο εντοπισμός προβλημάτων στην πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας είναι το αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού, Ανδρέα Ξανθού.

Στόχος είναι το πόρισμα να παραδοθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και οι απαιτούμενες νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις, για να διασφαλιστεί η άρση των αποκλεισμών από την υγειονομική περίθαλψη.

Την Ομάδα Εργασίας απαρτίζουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπουργείων Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και στελέχη της ΗΔΙΚΑ. Συμμετοχή στις εργασίες της Ομάδας θα έχουν, επίσης, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων Αττικής, Γιώργος Βήχας.

Παρόλο που το μείζον αυτό ζήτημα νομοθετικά είχε «ρυθμιστεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην πράξη τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι μεγάλα, (πχ. με τη λειτουργία των αρμόδιων επιτροπών στα νοσοκομεία), καθιστώντας ουσιαστικά την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε πολλές περιπτώσεις, αδύνατη.

Το υπουργείο Υγείας, τώρα, επιδιώκει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, καλεί τις νέες διοικήσεις των ΥΠΕ καθώς και τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της χώρας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να άρουν τους θεσμικούς και υλικούς αποκλεισμούς των πολιτών από το αυτονόητο αγαθό της υγειονομικής περίθαλψης, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθετική παρέμβαση.

Σχετικές ειδήσεις