ΥΓΕΙΑ

ΙΚΑ: Απομακρύνονται οι επίορκοι γιατροί από τα ΚΕΠΑ

ΙΚΑ: Απομακρύνονται οι επίορκοι γιατροί από τα ΚΕΠΑ

Την απομάκρυνση των γιατρών από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων με τη χρήση πλαστών ιατρικών εξετάσεων, διέταξε η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ ΕΤΑΜ).

Τα μέλη του κυκλώματος, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, κατηγορούνται ότι κατήρτισαν με πλαστές γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ, φακέλους που αφορούσαν στην έκδοση αναπηρικών συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων καθώς και φακέλους ανύπαρκτων εργατικών ατυχημάτων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Ιδρύματος αναφέρει ότι εκτός από την απομάκρυνση των εμπλεκομένων, έχει δρομολογήσει και την επανεξέταση όλων των περιπτώσεων που αναφέρονται στη δικογραφία. Εκφράζει επίσης «την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη νέα μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ και της Οικονομικής Αστυνομίας με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ».

«Εφόσον προκύψει ότι έχουν χορηγηθεί παράνομα αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών, θα αναζητηθούν όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά» τονίζεται στην ανακοίνωση. Σε ό,τι αφορά γενικότερα το θέμα της πλαστότητας των ιατρικών εξετάσεων που προσκομίζονται στις υγειονομικές επιτροπές, το ΙΚΑ σημειώνει, ότι είχε ήδη εκδοθεί από την αρμόδια διεύθυνση έγγραφο προς τους ιατρούς του Ειδικού Σώματος, με οδηγίες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που γίνονται αντιληπτές, κατά την εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.

«Έχουμε διαθέσει ήδη από το 2013 στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου τη δυνατότητα άντλησής τους διαδικτυακά από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ). του ΙΚΑ» αναφέρει η Διοίκηση του ΙΚΑ και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή μικρού αριθμού επίορκων ιατρών υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ, που συμμετείχαν στην εγκληματική αυτή οργάνωση, δεν θα πρέπει να ακυρώσει τη θετική συνεισφορά του συνόλου των ιατρών του Ειδικού Σώματος καθώς και την αποφασιστική τους συμβολή στην εξομάλυνση των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο στάδιο λειτουργίας των ΚΕΠΑ».