ΥΓΕΙΑ

Αίτημα για έκτακτη ενίσχυση του ορίου αγορών σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ

Αίτημα για έκτακτη ενίσχυση του ορίου αγορών σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ

Την αύξηση του ορίου αγορών των νοσοκομείων και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους, ζητά ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος, στο αίτημα που κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης από 2,2,δισ. ευρώ το 2011, σε 1,5 δισ. ευρώ το 2015, η οποία οδήγησε τις υγειονομικές μονάδες σε προβλήματα εφοδιασμού.

Ο υπηρεσιακός υπουργός αναφέρει ότι «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ζητείται η έγκριση της επαναφοράς του ορίου εφοδιασμού των υγειονομικών μονάδων στο ύψος του 2013, δηλαδή στα 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους», ενώ για την εξασφάλιση του εφοδιασμού των νοσοκομείων για τον προσεχή Οκτώβριο, απαιτείται να εγκριθεί άμεσα η αύξηση του ορίου αγορών με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνει ότι ήδη από το 2014, οι συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ είχαν ως συνέπεια να παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων της χώρας. Το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο το τρέχον έτος, μετά την περαιτέρω μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα ακόμα περισσότεροι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να προμηθεύονται φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να επιστρέφουν στα νοσοκομεία για την εκτέλεση της φαρμακευτικής αγωγής.

Σχετικές ειδήσεις