ΥΓΕΙΑ

Παρουσιάστηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τα έργα στην Υγεία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Παρουσιάστηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τα έργα στην Υγεία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - «Κάλυψη των αναγκών του συστήματος Υγείας με αρχιτεκτονική συμβολή στον αστικό χώρο»

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/06/2018) στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πορεία των έργων στον τομέα της Υγείας που έχει αναλάβει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2018.

Τον πρωθυπουργό ενημέρωσαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο οποίος έχει αναλάβει το σχεδιασμό των έργων υποδομής, καθώς και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου John Hopkins Ronald Daniels. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς, δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το κοινωνικό κράτος και η υγεία. Σε συνδυασμό με την υλοποίηση της πολύ σημαντικής δωρεάς του ΙΣΝ ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία κατευθύνεται στοχευμένα σε αδυναμίες ή ελλείμματα του συστήματος Υγείας, δημιουργείται μια πολύ θετική δυναμική.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι, πριν από δύο μήνες κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το ΙΣΝ, είχε επισημάνει πως «θα κάνουμε το παν ώστε να προχωρήσει γρήγορα». Τα πρώτα βήματα έγιναν όπως πρέπει, είπε ο πρωθυπουργός, και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας «βρίσκεται ακόμα με αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας», «εντούτοις οι διαδικαστικές δυσκολίες ξεπερνιούνται».

Ο κ. Τσίπρας ξεχώρισε ιδιαίτερα τρεις παρεμβάσεις: την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείο Κομοτηνής, την κατασκευή του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης και την παρέμβαση στο χώρο του «Ευαγγελισμού» με την ανακατασκευή του κτηρίου των Αδελφών Νοσοκόμων, όπου θα στεγαστεί η έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Ως προς τα διαδικαστικά βήματα που έχουν γίνει, ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα:

- Έχει ολοκληρωθεί ο ορισμός εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου στην Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

- Έχει ολοκληρωθεί ο ορισμός μελών των ομάδων έργου και έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις.

- Προχωρά η επεξεργασία της σύμβασης που θα καθορίζει τους βασικούς όρους υλοποίησης της δωρεάς του συνόλου των έργων. Για κάθε έργο θα ακολουθήσει η σύναψη επιμέρους σύμβασης δωρεάς, η οποία και θα εξειδικευτεί.

- Έχει δρομολογηθεί η εξειδίκευση του ιατρικού εξοπλισμού που θα αποδοθεί στον Ευαγγελισμό.

- Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και αφού οριστικοποιηθεί το κείμενο της σύμβασης δωρεάς και της σύμβασης δωρεάς εξοπλισμού στον Ευαγγελισμό, οι συμβάσεις αυτές θα υπογραφούν και στη συνέχεια θα κυρωθούν με νόμο από τη Βουλή.

Τέλος, ευχαρίστησε εκ νέου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πολύτιμη συνεισφορά του και την έμπρακτη στήριξη στην Υγεία. Επίσης ευχαρίστησε για τη συνεισφορά και την παρουσία του τον Ρέντσο Πιάνο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε όχι μόνο μια σημαντική συμβολή, καλύπτοντας ανάγκες του συστήματος Υγείας, αλλά και μια σημαντική αρχιτεκτονική συμβολή στον αστικό χώρο, όπου θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις