ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Ν.Δ.: Οι μεν εκβιάζουν με το «νέο κόμμα», οι δε…

Ν.Δ.: Οι μεν εκβιάζουν με το «νέο κόμμα», οι δε…

Συνέχεια από «Το γαλάζιο bras de fer πίσω από το “νέο κόμμα”»

Πολύ δύσκολα θα δούμε στην Ελλάδα ένα νέο κόμμα, που θα προκύψει από απόσχιση στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ούτε η κοινωνία είναι έτοιμη να το δεχτεί, ούτε φαίνεται στον ορίζοντα η ηγετική φυσιογνωμία γύρω από την οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί κάποια δυναμική.

Τίποτα δεν αποκλείεται, βέβαια, στο απολύτως ρευστό σκηνικό μέσα στο οποίο ζούμε τα τελευταία χρόνια… Ωστόσο, σενάρια όπως η τοποθέτηση ενός «μπροστινού» που θα αντικατασταθεί από τον Λουκά Παπαδήμο σε μεταγενέστερο χρόνο, μάλλον σε επιστημονική φαντασία παραπέμπουν. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον.

Γιατί, λοιπόν, οι «ενδιαφερόμενοι» τροφοδότησαν τις κυριακάτικες εφημερίδες με το –προφανέστατα κοινής προέλευσης- σενάριο περί νέου κόμματος; Μα, προκειμένου –μέσω της απειλής- να απευθυνθούν στο εσωκομματικό ακροατήριο και να κερδίσουν πόντους μέσα στους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς.

Και, καλά, στο ΠΑΣΟΚ γίνεται χαμός. Αλλά, αυτό, είναι ήδη βρεγμένο και δεν πρέπει να μας κάνει να παραβλέπουμε τις εξελίξεις στη Ν.Δ. Εξάλλου, εκεί είναι και το «ζουμί». Στη Συγγρού κατοικοεδρεύει ο μόνος νυν πρόεδρος κόμματος που δικαιούται να φιλοδοξεί ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Σε αυτόν στέλνουν μήνυμα ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Βαγγέλης Αντώναρος και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Οι οποίοι, όπως γράψαμε, θα προτιμούσαν στην πραγματικότητα να μείνουν «στο μαντρί». Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν να εμφανιστούν οι ίδιοι ως αυτοί που δίνουν γραμμή στον Αντώνη Σαμαρά, αναγκάζοντάς τον να εξοκείλει από την κόκκινη γραμμή των εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου.

Ετσι, η ρήση Σαμαρά ότι δεν κοιμάται αγκαλιά με το ημερολόγιο –από τη συνέντευξή του στο χτεσινό «Βήμα»- θεωρήθηκε ως μια μικρή νίκη της ομάδας που πουλάει «νέο κόμμα». Οι «απέναντι», όμως, επιμένουν ότι δεν ανησυχούν. Λένε ότι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τον πρόεδρο και τους εκφράζει απόλυτα η στρατηγική του να στηρίζει μια κυβέρνηση πολύ συγκεκριμένου σκοπού και χρόνου. «Είμαστε πολλοί», εξηγούν οι ίδιοι. Μεταξύ αυτών, πιο αναγνωρίσιμοι είναι οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, ο Κώστας και ο Κώστας. Ο Τζαβάρας και ο Μαρκόπουλος. Κοινή πλεύση έχουν ο Κώστας Γκιουλέκας, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Τάσος Καρυπίδης, ο Κώστας Παπασιώζος, η Μαρία Κόλλια κ.ά. «Οσο η στρατηγική της Ν.Δ. παραμένει ξεκάθαρη, δεν έχουμε κανένα λόγο να συγκροτηθούμε σε ομάδα. Βρισκόμαστε στη Βουλή και ανταλλάσσουμε απόψεις. Αυτό φτάνει. Προς το παρόν», λένε, τονίζοντας τις τελευταίες τρεις λέξεις.

Κι αν; Κι αν ο Αντώνης –που πιέζεται αφόρητα και από παντού, όλο το τελευταίο διάστημα- αρχίσει να βάζει νερό στο κρασί του; Αν, τελικά, αυτό το «δεν κοιμάμαι και αγκαλιά με το ημερολόγιο» είναι το πρώτο βήμα του ξεστρατίσματος; Οι «απέναντι», μπορεί να μην έχουν συγκροτηθεί, λένε όμως ότι θα αντιδράσουν ομαδικά σε μια τέτοια περίπτωση. «Το 70% της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι με το τουφέκι παρά πόδα», εξηγούν. Στο μυαλό τους είναι πολύ ξεκάθαρο: Θα συμπολιτεύονται την κυβέρνηση Παπαδήμου σε ό,τι αφορά το mandate της: 6η δόση, PSI κ.λπ. Θα αντιπολιτεύονται, όμως, χωρίς έλεος τις επιλογές Παπαδήμου, όταν ξεπερνά τα συμπεφωνημένα.

Οι βουλευτές της Ν.Δ., λοιπόν, ετοιμάζονται για εξέγερση μόλις ο Παπαδήμος πάρει τα πρώτα μέτρα. Γιατί θα αναγκαστεί να τα πάρει, μόλις τελειώσει ο μήνας του μέλιτος. Και, τότε, θα υπάρξουν οι πρώτες απώλειες βουλευτών για τη γαλάζια παράταξη. Ηδη, ο Δημήτρης Σταμάτης έχει στείλει το μήνυμά του και είναι ξεκάθαρο. Θα τον ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αλλά μέχρι εκεί. Μετά, θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο.

Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένοι βουλευτές της Ν.Δ. θέλουν οπωσδήποτε εκλογές πριν αναγκαστούν να ψηφίσουν και την 7η δόση. Διότι θεωρούν ότι –τότε- η παράταξη θα έχει μπει πια για τα καλά στο κάδρο και πολύ θα δυσκολευτούν, προεκλογικά (όποτε κι αν έρθουν οι κάλπες), να πείσουν ότι οι ίδιοι φταίνε λιγότερο από το ΠΑΣΟΚ για τα δεινά μας.

Τα πρώτα τεστ αντοχής για τη Ν.Δ. και τη στήριξή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου έρχονται. Το πολυνομοσχέδιο είναι προ των πυλών και μένει να αποφασιστεί με ποιον ακριβώς τρόπο θα απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα. Το φορολογικό έπεται και θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον πώς θα σταθεί απέναντί του η Ν.Δ., που έχει καταστήσει ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις ΚΑΙ φυσικά πρόσωπα.

Κι όλα αυτά μέχρι το Μάρτιο. Γιατί, από κει και πέρα, η στάση του γαλάζιου κορμού είναι σαφής: δε θα διστάσουν να πιέσουν τον Αντώνη ακόμη και να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι –πλέον- θα έχει υπερβεί το έργο το οποίο γεννήθηκε για να υλοποιήσει.

Αν μη τι άλλο, το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ ενδιαφέρον…

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!