ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;

Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;

Η απάντηση στο ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο» μπορεί να φαίνεται εύκολη και άμεση: τον κυβερνά μία τρικομματική κυβέρνηση στην οποία την πλειοψηφία έχει η Νέα Δημοκρατία και το 80% του υπουργικού συμβουλίου είναι στελέχη της ΝΔ.


Η απάντηση όμως αυτή δεν είναι σωστή και είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Γιατί αν δεν συναινούσαν με την ψήφο τους και την παρουσία τους στην κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αυτόματα δεν θα είχε καμία αξία η πλειοψηφική σχέση της ΝΔ έναντι των άλλων δύο κομμάτων και κυρίως δεν θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Αυτή είναι η αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Η ανόητη σύγκρουση των «τριών» για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ακριβώς αυτό το μεγάλο πρόβλημα της συγκυβέρνησης έφερε στην επιφάνεια.

Γιατί σου λέει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης και έχουν δίκιο «συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, αλλά πάντα αποφασίζει μονομερώς η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς. Εμείς πρέπει να συμφωνούμε πάντοτε και το ανάθεμα για τα σκληρά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν το παίρνουμε εμείς, ενώ ο Σαμαράς και η ΝΔ εισπράττουν τα όποια θετικά σχόλια υπάρχουν από το εξωτερικό για την ελληνική οικονομία».

Τα αποτελέσματα αυτής της άδικης σχέσης μεταξύ των τριών κομμάτων φάνηκαν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου τσούκου-τσούκου η ΝΔ ανεβαίνει και τσούκου-τσούκου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατεβαίνουν σε ποσοστά, ενώ οι όποιες σκληρές αποφάσεις παίρνονται από την τρικομματική κυβέρνηση.

Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο έτσι. Όλα κρέμονται από μία κλωστή. Κι αν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σαν πρόβλημα και διαφωνία μεταξύ τους μπορεί να ξεπεραστεί, αύριο θα υπάρξει ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα που μπορεί να σπάσει λόγω διαφωνιών μεταξύ τους, τη συμμαχία των τριών.

Εδώ και τώρα λοιπόν ας κάτσουν οι τρεις καμπαλέρος και ας αποφασίσουν πώς θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος και από τους τρεις τους χωρίς συγκρούσεις και διάλυση της συμμαχίας τους.